Klasszikus

Dalest a Budai Várban

2006.03.06. 00:00
Ajánlom
Szutrély Katalin és Fajger Orsolya ingyenes hangversenyt ad a Budavári Önkormányzat Aulájában március 12-én, vasárnap 16 órakor. Műsorukon a romantikus dalirodalom ismert és kevésbé ismert darabjai szerepelnek: Schubert, Brahms, Wolf és Richard Strauss dalaiból válogatnak.

Szutrély Katalin tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karvezetés és ének-tanárképző szakán, valamint a Szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola énekszakán végezte Berdál Valériánál. Énektanulmányokat folytatott Rózsa Veránál és Anna Reynoldsnál, jelenleg Németh Judit irányításával dolgozik. 2002 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kecskeméti Kodály Intézetének tanára, és 2005 ősze óta a Zeneművészeti Egyetem Doctorandus hallgatója. Énekesként dalestek és oratóriumok közreműködője volt Magyarországon, Angliában és Ausztriában.

Fajger Orsolya 1980-ban született Kazincbarcikán. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, majd a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta szolfézs-zeneelmélet és zongora szakokon. Diplomáit a Zeneakadémia ének-zenetanár, karvezető, illetve zongorakísérő, korrepetitor szakán szerezte, mindkettőt 2004-ben. Részt vett Czifra János, Max Frey, Simon Carrington, Roy Wales, Frieder Bernius, Jurij Szimonov, Rudolf Barsai vezénylés-kurzusain, illetve Wolfram Rieger, Mitsuko Shirai, Thomas Steinhöfel, Walter C. Moore zongora-kurzusain. 1996-tól 1999-ig a Miskolci Nemzeti Színházban, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében dolgozott korrepetítorként, 1999-tõl 2004-ig ugyanebben a minőségben alkalmazta a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola. 2004-tõl a Magyar Állami Operaház tagja, emellett a Zeneakadémia óraadó tanára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.