Klasszikus

Dalí orgonája zenét ad az északi szélnek

2003.07.06. 00:00
Ajánlom
A katalán síkságot uraló romos erőd csúcsán építik meg azt a szélorgonát, amelyet Salvador Dalí, a nagy szürrealista festő álmodott meg, és amellyel 2004. szeptemberében az excentrikus zseni születésének századik évfordulóját köszöntik.

Kétévi kutatás és kísérletezés kellett a barcelonai Ramon Llull egyetem mérnökeinek, hogy megállapítsák: kivitelezhető a mediterrán északi szél, a tramontana által megszólaltatott hangszer. Két prototípusát már ki is próbálták.

„Mi építjük meg a történelem első szürrealista orgonáját” – lelkendezett az AFP-nek Josep Puig, annak a három Ampurdan tartományi vállalkozónak szóvivője, akik egymillió eurós költségvetéssel vágnak neki e zenei különlegesség létrehozásának.

Salvador Dalí (1904-1989) a 70-es években vetette fel egy olyan óriás orgona megépítésének ötletét, amelyet a szelek táplálnak. A művész vágya az volt, hogy Ampurdan lakói messziről hallják a koncerteket azokon a napokon, amikor vad északi szél fúj. A tramontanáról azt tartja a helyi hiedelem, hogy megbolondítja az embereket.

„Dalí megszállottja volt a tramontanának. Elképzelését technikai nehézségek és a szél rendszertelensége akadályozták” – magyarázza Puig. Éppen ezért a mérnökök olyan rendszert dolgoztak ki, amelyek „felhalmozzák a szelet” az orgona belsejében, majd egy nyomásszabályozóval adagolják a hangszer mintegy 500 sípjába. Így az orgonista nem lesz kitéve a szélerősség szeszélyeinek. Ugyanakkor a hangszer akár magától is megszólalhat, ha a szél is úgy akarja. Ha pedig szélcsend lesz, ventilátorok helyettesítik az igazi szelet. Azt mindenesetre előre bocsátják, hogy a szélorgona más hangon szólal meg, mint a klasszikus barokk orgonák.

A vállalkozóknak már csak egy ideális helyszínt kellett találniuk. Ezért vásárolták meg Quermanco X. századi erődítmény romjait Vilajuiga faluban, Dalí szülővárosa, Figueras mellett. Az erőd maradványainál, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogató elé a Földközi-tengerre és a Pireneusokra, gyakran fúj a tramontana, és maga Dalí is nagyon szerette. A festő meg is akarta vásárolni, hogy feleségének és múzsájának, Galának ajándékozza és azt tervezte, hogy a romok őre egy háziasított orrszarvú legyen. A művész eme óhaját az orgona építői valószínűleg mellőzik.

„Dalí imádta a gyönyörű naplementéket és azokat a legendákat is, amelyek elrejtett kincsekről és boszorkányokról szólnak” – idézte fel Puig, aki elmondta, hogy az orgona mellett egy nagy, Ampurdan népének szentelt kulturális központot is létre akarnak hozni.

Az erődítményt Napóleon serege lőszerraktárnak használta, majd 1814-ben felrobbantotta. A restaurációs munkálatok az idén nyár végén kezdődnek.

A szabadtéri orgonát olyan erős anyagból építik, amely ellenáll az időjárási viszontagságoknak és a madaraknak. Építője Albert Blancafort lesz, aki a híres montserrati apátság orgonáit is megalkotta. A nyitókoncerten, 2004. szeptember 16-án Wolfgang Seifen német orgonaművész lesz az első, aki játékával megvalósítja Salvador Dalí álmát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.