Klasszikus

Dalok a konyhából

2004.05.15. 00:00
Ajánlom
Azt hihetnénk, hogy könnyű helyzetben van a Belcanto vendéglő. Nemcsak azért, mert az Operaház tövében van, nagyon szem előtt, ráadásul egy szálloda szomszédságában, hanem azért is, mert tulajdonosai nagyon jó érzékkel kihasználták a helyszínből adódó lehetőséget, és csináltak vendéglőjükből egy amolyan városi látványosságot.

A Belcantóban nemcsak élőzene szól, jórészt klasszikus repertoárral, de esténként különböző rendű és rangú operaénekesek is a vacsoravendégek elé lépnek, és akinek még ez sem elég, az meghallgathatja a vendégek elé masírozó pincérek kórusát.

Ennyi pikantéria mellett ugyan mit kell tudnia a konyhának? Nem sokat, gondolhatnánk. Aztán amikor az ember beül vacsorázni a Belcantóba, gyorsan kiderül, hogy valójában a zene csak pillanatokra tereli el a figyelmet az ételekről. És hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, ez fordítva is igaz, az ételek csak pillanatokra terelik el a figyelmet a zenéről.

A Belcanto tehát magasra állította a mércét. Két fronton kell meggyőznie vendégeit saját nagyszerűségéről. A vendég pedig csak kapkodja a fejét: rág és fülel. Az mindenesetre első pillanatban világos, hogy a klasszikus zene ötlete működik. Már a bejáratnál minden vendég cinkos-mosolygós arcot vág, és előre fogadalmat tesz, hogy jól fogja érezni magát. Pulóveres turistanők és öltönyös üzletemberek lépnek be elragadtatott arccal a kellemes, szalonhomályban tartott helyiségbe. Szól a zene, elegánsak a pincérek, a pultnál estélyibe öltözött díva várakozik fellépésre, és ha a székek kényelmesebbek lennének, azt is lehetne gondolni, hogy egy kifogástalan este vár mindenkire. A székek azonban visszarántanak a realitásba: ronda, olcsó, szűk és merev fémtonettekben feszengjük végig a zenés vacsorát, és hiába a damaszt asztalkendő és a precíz pincéri figyelem, nem tudunk nem gondolni a tulajdonosi érzéketlenségre.

Mindezeken túl a Belcanto kellemesnek mondható, középkategóriájú magyar vendéglő: se nem nagyon jó, se nem nagyon rossz, de leginkább figyelemreméltóan drága. El lehet jönni ide tízévenként egyszer, de legfőképpen az benne a jó, hogy van. És tisztességes, kissé felszínes konyhájával még egy jó ideig lesz is. Mert hiába csuklik el csúnyán a magas hangnál az énekesnő hangja, és hiába veri lelketlenül hangszerét a zongorista, emlékezni azért mégis az ételekre fogunk. És ugyan ettünk már sokkal jobbat, mint a Belcantóban, de az is igaz, hogy sokkal rosszabbat is. Például a fűszeres gombaleves figyelemre méltóan savanykás és dús, és ha a bélszíngulyásban a hús nem lenne annyira rágós, akkor egészen jó lenne. A levesek előtti hideg ízelítő sem hoz szégyent a konyhára, bár nagyon sok hibalehetőséget nem jelent, mivel sem a sonka, sem a lazac nem a Belcanto érdeme. A vadpástétom azonban minden valószínűség szerint itt készül, és becsületére válhat a helynek.

Vacsoránk végig ebben a kellemes óvatosságban zajlik. Jó a zöldségpuding, de már nem jó rajta a paradicsomszósz, finom az áfonyás gomba a grillezett csirkemellen, de a csirkemell már meglepően vaskos és drabális, a mellé adott héjában sült krumpli pedig teljes kudarc, a sertésfilé almás rösztivel sem változtat semmit a képen: elfogadható, de mély nyomot nem hagy bennünk, és csak mélyíti a konyhából áradó ábrándos figyelmetlenséget.

Szól a zene, apró hibákkal, de mégiscsak szépen szól a hegedű, epret eszünk vaníliafagylalttal, egyre csak jönnek az előre boldog vendégek, és az estélyis díva is elfelejtette már a korábbi fiaskót. Ilyen ma nálunk egy kerek este.

Konyha: hamiskás

Kiszolgálás: kitartott hang

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.