Klasszikus

Dán Nemzeti Kamarazenekar

2010.03.19. 00:53
Ajánlom
A világhírű dán zeneszerző, a Bartók-kortárs Carl Nielsen műveit a Bartók-honfitárs Fischer Ádám vezényli. Intéseire Dánia zenei nagykövetei, a Dán Nemzeti Kamarazenekar muzsikusai figyelnek.

Az 1939-ben alapított együttes a legnagyobb repertoárral rendelkező dániai zenekar, a könnyed szórakoztató muzsikától a legmagasabb rendű zenei műfajokig mindenben otthonosan mozog. Játszik balett-produkciókban, fellép rock együttesek társaságában és muzsikusaitól a jazz sem áll távol. Mozart-játékuk pedig egyszerűen briliáns. A Dán Rádió rezidens együttesével Fischer Ádám számos nagysikerű koncertet adott már, nagyszabású vállalkozásukat - Mozart mesteroperáinak és szimfóniáinak felvételét - kitüntetett figyelem kíséri szerte a világban.

Carl August Nielsen: Fuvolaverseny

1922-ben, amikor Nielsen (1865-1931) a Koppenhágai Fúvósötös számára komponált kvintettjét befejezte, felmerült, hogy az együttes mindegyik tagjának ír egy-egy versenyművet, de végül csak egy fuvola- és egy klarinétversennyel készült el. Az eredeti koncepció szerint e concertók afféle zenei portrék lettek volna, hiszen Nielsen mind az öt zenészt jól ismerte. A Fuvolaverseny a darabot egykoron bemutató fuvolistát, Holger Gilbert-Jespersent (1890-1975) jó kedélyű, életvidám muzsikusnak mutatja.

Carl August Nielsen: Aladdin-szvit

Nielsen operaszerzőként is sikeres volt, Maskarade című darabja után mégsem komponált több dalművet. A színpadnak azonban nem fordított hátat, kísérőzenéket továbbra is szerzett. Mind közül a legjelentékenyebb az 1919-ben a koppenhágai Királyi Színházban bemutatott Aladdin. Az Ezeregyéjszaka meséiből ismert történetet feldolgozó színműhöz Nielsen igen változatos és nagyszabású zenét írt, táncokkal, kórustételekkel. Többnyire igyekezett kerülni a téma által sugallt keleties zenei koloritot, viszont előszeretettel fordult a dán népdalokhoz.

Wolfgang Amadeus Mozart: Betracht dies Herz (Grabmusik - részlet), K 42; Misera, dove son, K 369

A legenda szerint a kantátát Mozart (1756-1791) 1767-ben, Salzburgban, egy szobába zárva komponálta. Egy héten keresztül senkit sem fogadhatott, csak „a kottapapír és a kantáta szövege voltak a társai". A hercegérsek így akart meggyőződni a fiú képességeiről. A recitativókból, egy-egy áriából (basszus és szoprán), duettből és zárókórusból álló kompozíció kiemelkedő részlete az angyal áriája: „Pillants e szívre, és kérdezd meg, ki fonta a töviskoronát". Metastasio Ezio című librettójának részletére (Misera, dove son) írt koncertária Münchenben keletkezett 1781-ben, a boldog Idomeneo-időszakban.

Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr („Haffner") szimfónia, K 385

A Haffner- és a Mozart-család Salzburgban közeli barátságban állt. A jómódú kereskedő és a város polgármestere, id. Sigmund Haffner gyakran rendezett házi koncerteket otthonában, melyeken Leopold és Wolfgang is közreműködött. Amikor 1776-ban Haffner lányának, Maria Elisabethnek az esküvőjére készültek, Wolfgangot kérték meg, hogy írjon ünnepi zenét. A héttételes Haffner-szerenádnak (K 250) akkora sikere volt, hogy hat évvel később, amikor újra ünnepelt a család, Mozart ismét megrendelést kapott. Ezúttal ifj. Sigmund Haffner nemesi levelének megszerzése volt az alkalom. A Haffner-szimfónia nagy sikert aratott Bécsben is, ahol - a kor szokása szerint - az első három tétel és a finálé közé sok más darabot (zongoraműveket, vokális zenét, improvizációt) iktattak be.

Március 20. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Dán Nemzeti Kamarazenekar

Vezényel: Fischer Ádám

Közreműködik: Miah Persson - ének, Seres Dóra - fuvola

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.