Klasszikus

Daniel Barenboim lemond a Berlini Állami Opera főzeneigazgatói posztjáról

2023.01.06. 15:00
Ajánlom
Bár a novemberben nyolcvanadik születésnapját ünneplő zongoraművész-karmester hosszú kihagyás után szilveszterkor ismét a pulpitusra lépett, nemrég bejelentette, hogy nem tud többé eleget tenni vezetői feladatainak.

Sajnos az egészségem jelentősen romlott az elmúlt évben. Így nem tudom ellátni azokat a feladatokat, amelyekkel a főzeneigazgatói poszt együtt jár.

Ezért kérem, fogadják el a lemondásomat 2023. január 31-i határidővel” – jelentette be Daniel Barenboim, hogy megválik a Berlini Állami Operánál betöltött vezetői pozíciójától. Klaus Lederer berlini kulturális szenátor sajnálatát fejezte ki a karmester döntése miatt, aki szerinte az egyik legjelentősebb, Berlinben működő személyiség, ugyanakkor úgy nyilatkozott, megérti, hogy Barenboim az intézmény számára legjobb döntést hozta meg.

Daniel Barenboim csaknem egy éve gyengélkedik, számos előadását lemondta a Berlini Állami Operában, októberben pedig bejelentette, hogy jelentősen csökkenti feladatait, különösen a karmesteri munkákat. Így nem vezényelte el az intézmény új Ring-produkcióját sem, melyet részben Christian Thielemann, részben Barenboim asszisztense, Thomas Guggeis vett át. A nyolcvanadik születésnapjára tervezett koncertet elhalasztották,

ám december végén újra a pulpitusra lépett, a Berlini Állami Opera szilveszteri koncertjeit vezényelte (a beszámolók alapján ülve),

a tervek szerint pedig mától kezdődően három koncerten vezényli a Berlini Filharmonikusokat is.

Daniel Barenboim 1992 óta tölti be a Berlini Állami Opera főzeneigazgatói posztját, 2000-ben az operaház állandó együttesétől, a Berlini Staatskapellétől életre szóló karmesteri kinevezést kapott.

„A Berlini Állami Opera végtelen hálával tartozik Daniel Barenboimnak! Harminc évig bocsátotta az operaház és a Staatskapelle Berlin rendelkezésére egy nemzetközi vonzerővel rendelkező művészi személyiség fáradhatatlan erejét. Nagy tisztelettel fogadjuk el Daniel Barenboim döntését, hogy a hónap végén lemond főigazgatói posztjáról, amelyet az intézmény számára legjobb lehetőségek figyelembe vételével hozott meg.

Csak elképzelni tudjuk, milyen nehéz lehetett így határoznia.

Teljes szívvel kívánjuk a legjobbakat neki a gyógyulása érdekében. Daniel Barenboim soha nem szakad el teljesen az operaháztól és a Staatskapelle Berlintől” – nyilatkozta a Berlini Állami Opera főigazgatója, Matthias Schulz.

(via Spiegel)

Fejléckép: Daniel Barenboim (fotó/forrás: Holger Kettner / Berlini Állami Opera)

Egy zenészóriás arcai – Daniel Barenboim 80 éves

Kapcsolódó

Egy zenészóriás arcai – Daniel Barenboim 80 éves

Zongorista, karmester, békepárti gondolkodó, a Berlini Állami Opera zeneigazgatója – Daniel Barenboim szerteágazó tevékenységét nehéz röviden összefoglalni. Születésnapi cikkünkben a szavak mellett a zenén keresztül is végigtekintünk egy gazdag pálya fontosabb csomópontjain.

Köszöntse fel ön is Daniel Barenboimot 80. születésnapján!

Köszöntse fel ön is Daniel Barenboimot 80. születésnapján!

Bár a neves zongoraművész-karmester egy ideje betegeskedik, a Berlini Állami Opera így is talált egy különleges módot arra, hogy megünnepeljék a nyolcvanadik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.