Klasszikus

Daniel Barenboim megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

2011.03.03. 07:53
Ajánlom
A Francia Köztársaság Becsületrendjével tüntette ki Nicolas Sarkozy elnök az izraeli-argentin karnagyot, zongoraművészt.

A művész hétfőn vehette át a kitüntetést, amelyet a "tolerancia előmozdításáért" kapott. Barenboim előtt azért tisztelegtek, mert létrehozott egy arab-izraeli zenekart, a Nyugat-Keleti Díván Zenekart. A világhírű karnagy izraeli és argentin állampolgársága mellett spanyol és palesztin útlevéllel is rendelkezik. Edward Said azóta már elhunyt palesztin értelmiségivel 1999-ben hozta létre az együttest, amelybe 14 és 25 év közötti arab és izraeli zenészeket vártak.

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint Barenboim kivételes zenekarával olyankor is tudott tenni a toleranciáért, amikor a békefolyamat megrekedt. Mint fogalmazott, a művész célja az volt, hogy a politika elé helyezze az erkölcsöt. Barenboimnak sikerült megmutatnia, hogy fiataljai hasonlítanak, mindenekelőtt azért, mert közös szenvedélyük a zene - méltatta a művészt Sarkozy.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.