Klasszikus

Daniel Barenboimé a Moses Mendelssohn-medál

2009.02.04. 00:00
Ajánlom
A kitüntetést 1994 óta olyan személyek kaphatják meg, akik a gyűlölet ellen, a tolerancia mellett állnak ki, elősegítik a kultúrák közötti megértést, továbbá a német-zsidó kapcsolatok javítását.

Daniel Barenboim népek közötti megértés, valamint az Európa és a Közel-Kelet közötti jó kapcsolatok kialakítása és elmélyítése érdekében tett erőfeszítéseiért kapta Daniel Barenboim a Moses Mendelssohn Központ kitüntetését. Barenboim egy palesztin irodalomtudóssal, a 2003-ban elhunyt Edward Saiddal épp tíz éve alapította a Nyugat-Keleti Diván Zenekart, amelynek jelenleg 32 izraeli, 20 spanyol és 34 arab származású tagja van. A zongoraművész-karmester a Moses Mendelssohn-medált a Felix Mendelssohn Bartholdy 200. születésnapjára rendezett koncert keretében vette át február 3-án.

Az argentin-izraeli-spanyol-palesztin állampolgárságú Daniel Barenboim 1942-ben született Buenos Airesben. Karmesteri tanulmányait Salzburgban, Igor Markevitchnél végezte, összhangzattant és zeneszerzést Nadia Boulanger-nál Párizsban tanult. 1975-ben lett az Orchestre de Paris vezető karmestere. 1991 és 2006 között a Chicagói Szimfonikus Zenekar dirigense volt. 1992 óta a berlini Staatsoper művészeti vezetője és főzeneigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.