Klasszikus

Daniil Trifonov: "A kétség, a belső bizonytalanság érzése az igazi hajtóerő a művész számára"

2013.06.11. 09:32
Ajánlom
Daniil Trifonov Nyizsnij Novgorodban született, és a szakma legjobbjai szerint a zongoristák legújabb nemzedékének élvonalába tartozik, sőt annak is a csúcsára jutott az utóbbi időben.
Jelenleg az Egyesült Államokban, Clevelandben él, de folyamatosan utazik, hiszen a világ legjelentősebb koncertpódiumain ad koncerteket. Megnyerte a XIV. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny nagydíját és az aranyérmét is. Ugyanabban az évben a közönségdíjat és egyúttal a legjobb előadó díját is elnyerte egy Mozart-zongoraverseny előadásával.

- Mikor kezdett zenét tanulni, mikor ült először a zongorához?

- Az volt a fantasztikus szerencsém, hogy olyan családban születtem, amelyben a zenének meghatározó szerepe volt. Apám zeneszerző, anyám zeneelméletet tanít. Így érthető, hogy a klasszikus muzsikával átitatott környezet az érdeklődésemet már egészen korán felkeltette ez iránt a csodálatos művészet iránt. Legelső próbálkozásaim ötéves koromban történtek, amikor kis dallamokat formáltam magamnak, és megpróbáltam lejátszani ezeket a zongora billentyűin. Azóta is nagy élvezettel komponálok, szeretek saját darabokat előadni. Az első zongoraleckét fél évvel az után kaptam, hogy saját darabokon kezdtem gondolkodni.

- Mikor vette észre, és mikorra vált tudatossá, hogy különleges képességgel rendelkeznek a kezei, az ujjai?

- Ez csak lassanként, a sok munka és gyakorlás közben derült ki, méghozzá olyan módon, hogy a különböző zongoratanáraim egymástól eltérő technikai instrukciókat adtak, amelyekhez megpróbáltam alkalmazkodni. Azt észleltem, hogy nagy élvezet a kézmozgás változtatása. De természetesen minden technikai háttér csak eszközként szolgált a zenei gondolkodáshoz. És arra is rádöbbentem, milyen csodás játék mindez.

- Kik voltak az igazán meghatározó tanárai, akik valójában elindították a pályán?

- Mindkét tanárom, Tatjana Zelinkova és Szergej Babayan is a híres Heinrich Neuhaus iskolájából valók, amelyben Szvjatoszlav Richter, Emil Gilelsz és sok más kiváló pianista tanult. A szigorú általános szabályok ellenére sok a különbség mindegyikük filozófiájában. Mindketten speciális ideológiai háttérre építik a muzsikálás fogalmát. Ugyanakkor abban egyetértenek, hogy a zongorázás elmélete egy nyitott és soha véget nem érő fejlődési folyamatra épül, amelyet a huszadik század nagy előadóművészeivel készült felvételek egyre izgalmasabbá formálnak, miközben minden egyes előadóművésznek sajátos, egyéni, személyiségére szabott stílusa van.

- Nem lehet könnyű feldolgoznia, hogy ilyen fiatalon és ilyen gyorsan a világ zongoraművészeinek élvonalába jutott. Martha Argerich egyenesen kijelentette, hogy az Ön billentése egyszerre "lágy és démoni", számára korábban sosem tapasztalt élmény. Miben rejlik ennek a titka?

- Rendkívül érdekes és izgalmas számomra, amikor a zenésztársak reakcióit hallom, vagy olvasom, különösen egy ilyen jelentős és híres muzsikusét, mint pl. Argerich. Óriási megtiszteltetésnek érzem a szavait. Ugyanakkor semmi sem állandó a művészetben, s a kétség, a belső bizonytalanság érzése az igazi hajtóerő a művész számára. Az állandó keresés, próbálkozás, az új utak fürkészése nap mint nap, minden egyes gyakorlás során - csak ez biztosíthatja az esélyt az újabb és újabb eredményekhez. Mindig új és friss aggyal és figyelemmel kell belevetnem magam a megoldások keresésébe, az egyre izgalmasabb puzzle-feladványok megfejtésébe. Ez sohasem válhat rutinná.

- A Budapesti Fesztiválszenekarral Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét játssza. Milyen a viszonya ehhez a csodálatos komponistához? Van-e jelentősége, hogy ugyanabban az országban születtek, még ha jó másfél évszázad különbséggel is?

- Azt hiszem, nincs nagyobb szakadék az emberek között, mint amit az idő ásott. Minden földrajzi és történelmi határnál erősebben választ el bennünket egymástól az eltelt idő. De persze nagyon büszke és boldog vagyok, hogy a magyar közönségnek hazám egyik legszebben komponáló muzsikusának zongoraművét nyújthatom át a csodás Fesztiválzenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?