Klasszikus

Dankó Pista bánatos utódai

2004.10.16. 00:00
Ajánlom
A hivatalos adatok szerint háromezer, de valójában sokkal több cigányzenész maradt munka nélkül a rendszerváltás után. Ez kulturális és idegenforgalmi szempontból már eddig is felbecsülhetetlen károkat okozott. A Roma Parlament elnöke úgy véli, "a magyarországi cigányságtól az utolsó, presztízst jelentő foglalkozást is elvették".

A cigányzenének nevezett – jó néhány különböző zenei stílust integráló – műfaj csaknem egy évezredes múltra tekint vissza Európában, de az elmúlt kétszáz évben már kizárólag Magyarországgal azonosítják. Az első ismert cigánybandát Czinka Panna hegedűvirtuóz alapította 1728-ban. Négytagú együttesének hangszer-összeállítása megfelelt a ma is érvényes cigányzenekari "alapfelállásnak": a két hegedűhöz (prímás, kontrás) nagybőgő és cimbalom társult. Később ezekhez az instrumentumokhoz klarinét és cselló csatlakozott. 1800 körül Magyarországon kialakult a verbunkos, amelynek egyik legjelesebb mestere a legendás cigányprímás, Bihari János volt. A műfaj (és közeli rokona, a magyar nóta) virágkora az 1848-as forradalom után kezdődött – ennek a periódusnak volt kiemelkedő személyisége Dankó Pista, aki több mint négyszáz nótát írt, s akit Gárdonyi Géza "cigány Petőfinek" nevezett.

A XX. századi cigányzenekarok repertoárjában az összes szórakoztatózenei műfaj megtalálható volt: népdal, magyar nóta, verbunkos, népszerű operett- és operarészletek, polka, keringő, tangó, dzsesszes tánczene. Mindezt kotta nélkül játszották, pedig a muzsikusok – elsősorban a prímások – között már egyre nagyobb számban voltak képzett, nemritkán Zeneakadémiát végzett zenészek. Ez a repertoár a második világháború után, a szocializmus évtizedeiben is fennmaradt – kisebb városokban, falvakban a cigányzenekar kínálta az egyetlen szórakozási lehetőséget. Az 1989–90-es rendszerváltás azonban ennek hirtelen véget vetett: az éttermek döntő többsége a cigányzenekar helyett gépzenére tért át, vagy legfeljebb egy szintetizátoros-énekest alkalmaz. Kitűnő, sokszor külföldön is ünnepelt, világjáró muzsikusok kerültek egyik napról a másikra az utcára, s helyzetük az elmúlt tizenöt évben egyre reménytelenebbé vált.

Zsigó Jenő, a Roma Parlament és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke elkeserítőnek látja a cigányzenészek helyzetét. "A roma társadalom teljesen védtelen azzal szemben, hogy az utolsó, presztízst jelentő foglalkozást, a zenészhivatást is elvették tőle – mondja Zsigó. – A rendszerváltás idején a roma lakosság döntő többsége elveszítette az állását, tartós munkanélküliségbe süllyedt, s ez a folyamat sajnos a korábban hatalmas presztízsű cigányzene esetében is lezajlott." Hivatalosan háromezer cigányzenész van munka nélkül, de Zsigó Jenő szerint ez a szám 10-15 ezer, hiszen korábban az ország csaknem valamennyi településén működött legalább egy cigányzenekar, akik vendéglátóhelyeken, lakodalmakban, de még a téeszben is muzsikáltak. A Roma Parlament elnöke úgy látja, "általános, de téves az a megállapítás, hogy a cigányzene eltűnése a kultúrafogyasztási szokások megváltozásával vagy tisztán gazdasági okokkal lenne magyarázható". Szerinte az elmúlt tizenöt évben Magyarország semmit sem tett e páratlan értékű zenei örökség megóvásáért, s ez már eddig is jóvátehetetlen károkat okozott, rombolta az országimázst. Zsigó a spanyol példát említi: ott elképzelhetetlen lenne, hogy a flamencót – ami az ibériai kulturális örökség szerves része, és túlnyomórészt cigánymuzsikusokhoz kötődik – ellehetetlenítsék.

Kállai Kiss Ernő Kossuth-díjas klarinétművész a hazai cigányzenészek doyenje: ötvenhárom éve megszakítás nélkül színpadon van. A klarinétkirályként emlegetett muzsikus az elmúlt évtizedekben bejárta a világot: hercegeknek, grófoknak éppúgy muzsikált, mint Hruscsovnak vagy Kádár Jánosnak. Kállai Kiss Ernő jelenleg a fiával együtt a Margitszigeti Nagyszállóban játszik, s emellett a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetében, illetve az Országos Szórakoztatózenei Központban is próbálja képviselni a cigányzenészek érdekeit. Látja a problémákat, az állástalan zenészek nehéz helyzetét, de a műfaj jövőjét illetően mégis optimista. Szerinte nem is igazi magyar ember, aki nem szereti a cigányzenét, a magyar nótát, és a fiatal muzsikusok között is nagyon sok a tehetség – igaz, közülük egyre többen a klasszikus zene, esetleg a dzsessz felé orientálódnak, mert abból talán könnyebb megélni. Kállai Kiss Ernő két évvel ezelőtt Medgyessy Péternél kezdeményezte, hogy szülessen egy törvény vagy más jogszabály, amely a cigányzenészek helyzetét, jogállását rendezi. Úgy érzi, munkájának gyümölcse most kezd beérni: heteken belül megszülethet az erre vonatkozó kormány-előterjesztés.

Ennek részleteiről Kállai Katalin, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának február óta hivatalban lévő romaügyi miniszteri biztosa tájékoztatta a Magyar Hírlapot. A konstrukciónak az a lényege, hogy azok az étteremtulajdonosok, akik vállalják, hogy cigányzenekart foglalkoztatnak, a muzsikusok bérét megkaphatják a munkaügyi központoktól, ha erre vonatkozó pályázatot nyújtanak be. Hasonló pályázati lehetőséget önkormányzatok számára is szeretnének bevezetni: a polgármesteri hivatalok különböző ünnepségeken, városi kulturális rendezvényeken foglalkoztathatnának cigányzenekart. Szolnokon és Szegeden ez már meg is valósult, Győrött, Pécsett és Nagykanizsán folyamatban van. Az persze kérdéses, hogy a 10-15 ezer állástalan zenész közül hányan juthatnak így munkához, folyamatos megélhetéshez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!