Klasszikus

Darázs, etnodzsessz, fröccskultúra

2005.03.30. 00:00
Ajánlom
Egy szibériai gyógyító sámántól a kurd népzenészeken át, a stílusalkotó amerikai dzsesszgitáros, James Blood Ulmer triójáig sok vendége lesz Magyarország legnagyobb filmversenyének, valamint legjelentősebb dzsessz- és etnozenei fesztiváljának, a Mediawave-nek Győrött.

A kisalföldi megyeszékhelyen április 22-30-ig tartó fényírók fesztiválja az idén is nagyszabású összművészeti esemény lesz. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató tudósítónknak elmondta: bemutatnak százat az elmúlt tizenöt év legjobb alkotásaiból - köztük Andrea Arnold angol rendező Darázs című kisjátékfilmjét, mely a tavalyi Mediawave győztese volt, az idén pedig kategóriájában Oscar-díjat kapott -, s hatvan országból nyolcvan új versenyfilm vetélkedik a díjakért.

Az esemény részeként megrendezett nemzetközi dzsessz- és improvizatív zenei fesztiválon az elmúlt tizenöt év legsikeresebb vendégszereplői lépnek fel ismét. Hallhatják az érdeklődők a fekete dzsessz legnemesebb hagyományait felidéző, de azt egyben meg is haladó William Parker quartettjét, s fellép a free funk stílust elindító amerikai gitáros, James Blood Ulmer triója is. Újdonság a skandináv dzsessz jelenléte, öt kiemelkedő norvég együttes is bemutatkozik a győri rendezvényen.

A Mediawave etnofesztiválján többek között spanyol flamencoegyüttes és chilei zenekar is játszik. A "modern népzene" francia egyéniségét, Montanarót pedig ötvenedik születésnapján látják vendégül.

Aranyborjú-konferencia címmel tudományos szimpóziumot is szerveznek Woody Allen jelmondatával: "A szegénységnél a gazdagság jobb, már csak anyagi szempontból is". A konferencián az ember és a pénz bonyolult viszonyát tárják fel, a bankok, biztosítók múltját, társadalomban betöltött helyét elemzik.

Tudományos előadás-sorozat hangzik el a szóda szerepéről a magyar italkultúrában. A szódát Jedlik Ányos győri bencés tanár találta fel, megteremtve ezzel a fröccskultúra alapjait. A rendezvény keretében ezer fröccs várja a látogatókat.

Hartyándi Jenő elmondta: a Mediawave hagyományos helyszíne, a Művészetek szentélyeként ismert zsinagóga felújítás miatt az idén nem tud fogadni rendezvényeket. Ezért a Xantus János Múzeum sátortetővel lefedett udvara lesz az új otthona a rendezvénynek, mely a jubileum ellenére lényegesen kevesebb pénzzel gazdálkodik, mint tavaly. Hartyándi szerint az előadások minőségét ez nem befolyásolja. Le kellett ugyan mondaniuk drága programokat, de a meghívottak mind műfajuk nemzetközileg elismert, igen jelentős alkotói.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.