Klasszikus

Darázs, etnodzsessz, fröccskultúra

2005.03.30. 00:00
Ajánlom
Egy szibériai gyógyító sámántól a kurd népzenészeken át, a stílusalkotó amerikai dzsesszgitáros, James Blood Ulmer triójáig sok vendége lesz Magyarország legnagyobb filmversenyének, valamint legjelentősebb dzsessz- és etnozenei fesztiváljának, a Mediawave-nek Győrött.

A kisalföldi megyeszékhelyen április 22-30-ig tartó fényírók fesztiválja az idén is nagyszabású összművészeti esemény lesz. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató tudósítónknak elmondta: bemutatnak százat az elmúlt tizenöt év legjobb alkotásaiból - köztük Andrea Arnold angol rendező Darázs című kisjátékfilmjét, mely a tavalyi Mediawave győztese volt, az idén pedig kategóriájában Oscar-díjat kapott -, s hatvan országból nyolcvan új versenyfilm vetélkedik a díjakért.

Az esemény részeként megrendezett nemzetközi dzsessz- és improvizatív zenei fesztiválon az elmúlt tizenöt év legsikeresebb vendégszereplői lépnek fel ismét. Hallhatják az érdeklődők a fekete dzsessz legnemesebb hagyományait felidéző, de azt egyben meg is haladó William Parker quartettjét, s fellép a free funk stílust elindító amerikai gitáros, James Blood Ulmer triója is. Újdonság a skandináv dzsessz jelenléte, öt kiemelkedő norvég együttes is bemutatkozik a győri rendezvényen.

A Mediawave etnofesztiválján többek között spanyol flamencoegyüttes és chilei zenekar is játszik. A "modern népzene" francia egyéniségét, Montanarót pedig ötvenedik születésnapján látják vendégül.

Aranyborjú-konferencia címmel tudományos szimpóziumot is szerveznek Woody Allen jelmondatával: "A szegénységnél a gazdagság jobb, már csak anyagi szempontból is". A konferencián az ember és a pénz bonyolult viszonyát tárják fel, a bankok, biztosítók múltját, társadalomban betöltött helyét elemzik.

Tudományos előadás-sorozat hangzik el a szóda szerepéről a magyar italkultúrában. A szódát Jedlik Ányos győri bencés tanár találta fel, megteremtve ezzel a fröccskultúra alapjait. A rendezvény keretében ezer fröccs várja a látogatókat.

Hartyándi Jenő elmondta: a Mediawave hagyományos helyszíne, a Művészetek szentélyeként ismert zsinagóga felújítás miatt az idén nem tud fogadni rendezvényeket. Ezért a Xantus János Múzeum sátortetővel lefedett udvara lesz az új otthona a rendezvénynek, mely a jubileum ellenére lényegesen kevesebb pénzzel gazdálkodik, mint tavaly. Hartyándi szerint az előadások minőségét ez nem befolyásolja. Le kellett ugyan mondaniuk drága programokat, de a meghívottak mind műfajuk nemzetközileg elismert, igen jelentős alkotói.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.