Klasszikus

Darvas Gábor

2005.01.17. 00:00
Ajánlom
1911. január 18-án született a kelet-magyarországi Szatmárnémetiben. Családjával 1918-ban Budapestre költözött, ott végezte gimnáziumi és főiskolai tanulmányait. Kilencéves korától zongorázni tanult, 1926-tól 1932-ig a budapesti Zeneakadémia növendéke volt, ahol előbb a fagott (1926-28), majd a zeneszerzés szakot végezte el (1929-32), utóbbin Kodály Zoltán növendéke volt.

A harmincas években zenekari szerzeményeit hangversenyen és a Magyar Rádióban mutatták be. 1939-ben Dél-Amerikába, Chilébe emigrált, ahol Erich Kleiber karmester mellett dolgozott, valamint zenei folyóiratokban tudományos igényű cikkeket publikált.

1948-as hazatérését követően műsorszerkesztő lett a Magyar Rádiónál, majd ugyanitt komolyzenei lektor 1953-60-ig. Szerzői tevékenységét 1951-ben újította fel; a komponáláson kívül az európai múlt zenei értékeinek feltárásával és közreadásával, feldolgozásával és hangszerelésével valamint szakkönyvek írásával foglalkozott. 1955-ben Erkel-díjjal tűntették ki. Két éven keresztül a Zeneműkiadó Vállalat főszerkesztője, 1957-59 között a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat művészeti igazgatója volt. 1960-72-ig az Artisjus Szerzői Jogvédő Hivatal zenei szakértője volt. 1985. február 18-án hunyt el.

Zeneszerzői alkotói tevékenység élete utolsó két évtizedére jellemző leginkább. Zenekari műve, az Improvisations symphoniques nyitja meg a sort 1963-ban, ezt követi a Sectio Aurea 1964-ben. Darabjai nagy része magnószalagra íródott (Preludium – 1970; Reminiszcenciák – 1979), párosítva ütőhangszerekkel (Magánzárka – 1973) vagy énekhangokkal (A torony – 1984; Passiózene – 1978). Átdolgozásai közül legjelentősebbek Bakfark Bálint 3 lantfantáziájának, illetve Liszt-műveknek szimfonikus zenekari átiratai.

Fontos zenei írásai: A totemzenétől a hegedűversenyig (1977); A zene Bachtól napjainkig (1981); Évezredek hangszerei (1961, 1975).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Klasszikus hír

Ha ez így marad, ellehetetlenül az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát, miután 250 millió forintot von el tőlük a kormány.
Klasszikus ajánló

Zongorás mini maraton lesz a hétvégén a Festetics Palotában

A nagysikerű „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat mini maratonján vehet részt február 16-án és 17-én a vállalkozó kedvű közönség. A hétvégén, szombaton és vasárnap összesen négy koncertet tartanak a Festetics Palotában.
Klasszikus ajánló

Vidovszky 75 – Szerzői esttel tisztelegnek a mester előtt

A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok.