Klasszikus

Dave Brubeck hódított Budapesten

2003.11.04. 00:00
Ajánlom
Telt ház elõtt adott nagy sikerû koncertet tegnap este a Dave Brubeck kvartett a Kongresszusi Központban.

A fiatalabb és az idősebb korosztály képviselői egyaránt kitörő lelkesedéssel üdvözölték tegnap este a Kongresszusi Központ színpadán a dzsessz "élő legendájának" számító Dave Brubeck-et és együttesét. A 83 éves, kicsit hajlott hátú, ősz hajú pianista a csaknem másfél órás koncert során ezúttal is bebizonyította, nem hiába a dzsessz nagymestere.

A bemutatott lassú és gyors számok arányosan váltogatták egymást, miközben a dzsesszben szokásos téma felvezetés után és a téma lezárása között mindig Bobby Militello alt-szaxofonos és fuvolás kezdte meg a 2-3 perces improvizációkat, Michael Moore bőgős folytatta, majd Brubeck következett, akinek briliáns játékában egyaránt felismerhettük mind a cool dzsessz és a komolyzene elemeit, mind a szokatlan ütem-, és akkordváltásokat.
Két szám között Brubecknek még arra is jutott energiája, hogy beszámoljon kiadás előtt álló új CD-jükről és soron következő londoni turnéjukról.

A koncert befejező száma természetesen a "Take Five" volt, amikor Bobby Militello és Randy Jones dobos improvizációs készségét csillogtatta, ezt követően a publikum egyszerűen nem hagyta távozni a művészeket, a tapsvihar kikényszerítette a ráadást is, a "Take The "A" Train"-t.

Az előzenekarként bemutatkozott és szintén modern dzsesszt játszó magyar Jazzpression kvartett kitűnően hangolta rá a közönséget Brubeck együttesének játékára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.