Klasszikus

Dave Murray és Balogh Kálmán randevúja

2004.01.10. 00:00
Ajánlom
Egy fajsúlyos avantgárd amerikai szaxofonos és hazánk talán legjobb cimbalmosa ad szombat este randevút egymásnak – Dave Murray és Balogh Kálmán nyilvános lemezfelvételt tart a Fonóban.

Az elmúlt egy-két évben örvendetesen megszaporodtak az olyan nemzetközi produkciók, ahol – az esetek zömében a Budapest Music Center kezdeményezésére – jeles (dzsessz)muzsikusaink külföldi sztárvendégek mellett „mérettetnek meg”. Így játszott együtt a közelmúltban Archie Shepp és a Dresch Quartett, Erik Truffaz és az Off Course, Charlie Mariano és a Balázs Elemér Group, Dave Liebman és a Budapest Jazz Orchestra, Palle Mikkelborg és Juhász Gábor, de nyugodtan e sorozat részének tekinthetjük az örmény származású, nyolc éve hazánkban élő harmonikás David Yengibarjan és a klemzer zene egyik erős amerikai szólistája, Frank London közös projektjét is. Ezekből a találkozásokból közös lemezek születtek, igaz, ezek a korongok végül lényegesen kevesebb izgalmat hordoznak, mint amit potenciálisan előre sejtettek. Nyilván több idő és nagyobb egymásra hangoltság kellett volna ahhoz, hogy maradandóbb produkciók szülessenek, de tény, legalább elindult egy folyamat.

Ebbe a sorba illeszkedik bele tehát a szombati koncert, melynek december 27-én amúgy már volt egy nyilvános közös koncertelőzménye. Ezt a mostanit viszont a fonósok mindjárt digitálisan rögzítik is, hogy a legizgalmasabbnak vélt/ítélt pillanatokat aztán a közeljövőben CD-n megjelentessék.

Dave Murrayt – Archie Shepp mellett – a hatvanas évek avantgárd dzsesszének fő örököseként tartják nyilván. Súlyos hangzású, kísérletező kedvű, kompromisszumok nélküli lemezek jelzik pályáját, bár a nyolcvanas évek végétől sokat visszavett radikalizmusából. Az egyik legnagyobb stílusmesterként emlegetik, akinek kitűnő érzéke hangszerkezelésében és szerzeményeiben egyaránt tetten érhető. Többször járt már hazánkban, az elmúlt években a győri Mediawave-en számos emlékezetes koncertet adott.

Mostani partnere, Balogh Kálmán a roma népzene és dzsessz világa felől érkezett. Technikás, virtuóz cimbalomművész, akinek stílusára a leginkább a lendületes balkáni zenék hatottak. Zenekarával, a Gipsy Cimbalom Banddel a hazai dzsessz- és világzenei fesztiválok ünnepelt előadója. Nemcsak vérbeli és hangszerbiztos muzsikus, de koncertjein gyakorta előfordulnak zenei poénok és stiláris kalandozások.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.