Klasszikus

Dave Murray és Balogh Kálmán randevúja

2004.01.10. 00:00
Ajánlom
Egy fajsúlyos avantgárd amerikai szaxofonos és hazánk talán legjobb cimbalmosa ad szombat este randevút egymásnak – Dave Murray és Balogh Kálmán nyilvános lemezfelvételt tart a Fonóban.

Az elmúlt egy-két évben örvendetesen megszaporodtak az olyan nemzetközi produkciók, ahol – az esetek zömében a Budapest Music Center kezdeményezésére – jeles (dzsessz)muzsikusaink külföldi sztárvendégek mellett „mérettetnek meg”. Így játszott együtt a közelmúltban Archie Shepp és a Dresch Quartett, Erik Truffaz és az Off Course, Charlie Mariano és a Balázs Elemér Group, Dave Liebman és a Budapest Jazz Orchestra, Palle Mikkelborg és Juhász Gábor, de nyugodtan e sorozat részének tekinthetjük az örmény származású, nyolc éve hazánkban élő harmonikás David Yengibarjan és a klemzer zene egyik erős amerikai szólistája, Frank London közös projektjét is. Ezekből a találkozásokból közös lemezek születtek, igaz, ezek a korongok végül lényegesen kevesebb izgalmat hordoznak, mint amit potenciálisan előre sejtettek. Nyilván több idő és nagyobb egymásra hangoltság kellett volna ahhoz, hogy maradandóbb produkciók szülessenek, de tény, legalább elindult egy folyamat.

Ebbe a sorba illeszkedik bele tehát a szombati koncert, melynek december 27-én amúgy már volt egy nyilvános közös koncertelőzménye. Ezt a mostanit viszont a fonósok mindjárt digitálisan rögzítik is, hogy a legizgalmasabbnak vélt/ítélt pillanatokat aztán a közeljövőben CD-n megjelentessék.

Dave Murrayt – Archie Shepp mellett – a hatvanas évek avantgárd dzsesszének fő örököseként tartják nyilván. Súlyos hangzású, kísérletező kedvű, kompromisszumok nélküli lemezek jelzik pályáját, bár a nyolcvanas évek végétől sokat visszavett radikalizmusából. Az egyik legnagyobb stílusmesterként emlegetik, akinek kitűnő érzéke hangszerkezelésében és szerzeményeiben egyaránt tetten érhető. Többször járt már hazánkban, az elmúlt években a győri Mediawave-en számos emlékezetes koncertet adott.

Mostani partnere, Balogh Kálmán a roma népzene és dzsessz világa felől érkezett. Technikás, virtuóz cimbalomművész, akinek stílusára a leginkább a lendületes balkáni zenék hatottak. Zenekarával, a Gipsy Cimbalom Banddel a hazai dzsessz- és világzenei fesztiválok ünnepelt előadója. Nemcsak vérbeli és hangszerbiztos muzsikus, de koncertjein gyakorta előfordulnak zenei poénok és stiláris kalandozások.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.