Klasszikus

Dave Murray és Balogh Kálmán randevúja

2004.01.10. 00:00
Ajánlom
Egy fajsúlyos avantgárd amerikai szaxofonos és hazánk talán legjobb cimbalmosa ad szombat este randevút egymásnak – Dave Murray és Balogh Kálmán nyilvános lemezfelvételt tart a Fonóban.

Az elmúlt egy-két évben örvendetesen megszaporodtak az olyan nemzetközi produkciók, ahol – az esetek zömében a Budapest Music Center kezdeményezésére – jeles (dzsessz)muzsikusaink külföldi sztárvendégek mellett „mérettetnek meg”. Így játszott együtt a közelmúltban Archie Shepp és a Dresch Quartett, Erik Truffaz és az Off Course, Charlie Mariano és a Balázs Elemér Group, Dave Liebman és a Budapest Jazz Orchestra, Palle Mikkelborg és Juhász Gábor, de nyugodtan e sorozat részének tekinthetjük az örmény származású, nyolc éve hazánkban élő harmonikás David Yengibarjan és a klemzer zene egyik erős amerikai szólistája, Frank London közös projektjét is. Ezekből a találkozásokból közös lemezek születtek, igaz, ezek a korongok végül lényegesen kevesebb izgalmat hordoznak, mint amit potenciálisan előre sejtettek. Nyilván több idő és nagyobb egymásra hangoltság kellett volna ahhoz, hogy maradandóbb produkciók szülessenek, de tény, legalább elindult egy folyamat.

Ebbe a sorba illeszkedik bele tehát a szombati koncert, melynek december 27-én amúgy már volt egy nyilvános közös koncertelőzménye. Ezt a mostanit viszont a fonósok mindjárt digitálisan rögzítik is, hogy a legizgalmasabbnak vélt/ítélt pillanatokat aztán a közeljövőben CD-n megjelentessék.

Dave Murrayt – Archie Shepp mellett – a hatvanas évek avantgárd dzsesszének fő örököseként tartják nyilván. Súlyos hangzású, kísérletező kedvű, kompromisszumok nélküli lemezek jelzik pályáját, bár a nyolcvanas évek végétől sokat visszavett radikalizmusából. Az egyik legnagyobb stílusmesterként emlegetik, akinek kitűnő érzéke hangszerkezelésében és szerzeményeiben egyaránt tetten érhető. Többször járt már hazánkban, az elmúlt években a győri Mediawave-en számos emlékezetes koncertet adott.

Mostani partnere, Balogh Kálmán a roma népzene és dzsessz világa felől érkezett. Technikás, virtuóz cimbalomművész, akinek stílusára a leginkább a lendületes balkáni zenék hatottak. Zenekarával, a Gipsy Cimbalom Banddel a hazai dzsessz- és világzenei fesztiválok ünnepelt előadója. Nemcsak vérbeli és hangszerbiztos muzsikus, de koncertjein gyakorta előfordulnak zenei poénok és stiláris kalandozások.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.