Klasszikus

David Afkham a legjobb fiatal karmester Salzburgban

2010.08.23. 09:09
Ajánlom
A kilenctagú zsűri döntése alapján 81 versenyző közül David Afkham bizonyult a legjobbnak, aki a Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok 22 és 25 év közötti karmesterek számára alapított díjának első nyertese lett.

Az újonnan alapított, 15.000 euróval járó díj célja az, hogy a legtehetségesebb fiatal dirigensek karrierjének építéséhez hozzájáruljon. David Afkham Lisszabonban mutatott teljesítményével győzte meg a zsűrit, amikor a Gulbenkhian Zenekart dirigálta. A zsűri tagjai: Pierre Boulez karmester, aki a verseny védnöki tisztét tölti be; Franz Welser-Möst, a Clevelandi Zenekar zeneigazgatója, a Bécsi Staatsoper kijelölt fő-zeneigazgatója, egyben a zsűri elnöke; Peter Alward, a Salzburgi Húsvéti Fesztivál igazgatója; a Német Szimfonikus Zenekarok Szövetségének képviseletében Andreas Bausdorf; Lorenzo Fasolo, a RAI Szimfonikus Zenekarának korábbi intendánsa, a Lingotto Musica zenei tanácsadója; Markus Hinterhäuser, a Salzburgi Ünnepi Játékok művészeti igazgatója; Brian McMaster, az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál korábbi igazgatója; Alexander Meraviglia-Crivelli, a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar titkára; Luís Pereira Leal, a Calouste Gulbenkhian Alapítvány zenei tanácsadója; valamint Mitsuko Uchida zongoraművész.

David Afkham 1983-ban Freiburgban született, hatévesen kezdett zongorázni és hegedülni. 15 évesen vették fel szülővárosa zeneművészeti egyetemére, ahol zongora-, zeneelmélet- és karmesteri tanulmányokat folytatott. 2002-ben a Német Országos Zongoraverseny győztese volt, majd Weimarban, a Liszt School of Music növendékeként képezte magát tovább. A bayreuthi Richard Wagner Társaság ösztöndíjasa, a Német Zenei Tanács Karmesterfórumának tagja. A Donatella Flick Karmesterversenyen elért 2008-as győzelme óta a Londoni Szimfonikus Zenekar asszisztens karmestere, ugyanezt a pozíciót tölti be a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarnál, és a Los Angeles-i Filharmonikusokkal is komoly munkakapcsolatot ápol. A Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok díjazott karmestereként augusztus 14-én lépett fel a jubileumi fesztiválon a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarral, műsorukon Ligeti György Atmoszférák című darabja, Beethoven 3. (c-moll) zongoraversenye (op. 37), valamint Sosztakovics 10. (e-moll) szimfóniája (op. 93) szerepelt. David Afkham a nyáron debütált a Londoni Szimfonikus Zenekar és a zürichi Tonhalle Zenekarának élén. Ő volt a Bernard Haitink Alapítvány első kitüntetettje is, és a jövőben is együttműködik Haitinkkal különböző projektekben - a Chicagói Szimfonikusokkal, a Concertgebouw Zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal -, a következő szezonokban pedig az Orchestre National de France-ot, a Szöuli Filharmonikusokat, a Hamburgi Szimfonikusokat, az MDR Szimfonikus Zenekarát, a Santiagói Királyi Filharmonikus Zenekart, a Lauseanne-i Kamarazenekart vezényli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.