Klasszikus

David Afkham a legjobb fiatal karmester Salzburgban

2010.08.23. 09:09
Ajánlom
A kilenctagú zsűri döntése alapján 81 versenyző közül David Afkham bizonyult a legjobbnak, aki a Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok 22 és 25 év közötti karmesterek számára alapított díjának első nyertese lett.

Az újonnan alapított, 15.000 euróval járó díj célja az, hogy a legtehetségesebb fiatal dirigensek karrierjének építéséhez hozzájáruljon. David Afkham Lisszabonban mutatott teljesítményével győzte meg a zsűrit, amikor a Gulbenkhian Zenekart dirigálta. A zsűri tagjai: Pierre Boulez karmester, aki a verseny védnöki tisztét tölti be; Franz Welser-Möst, a Clevelandi Zenekar zeneigazgatója, a Bécsi Staatsoper kijelölt fő-zeneigazgatója, egyben a zsűri elnöke; Peter Alward, a Salzburgi Húsvéti Fesztivál igazgatója; a Német Szimfonikus Zenekarok Szövetségének képviseletében Andreas Bausdorf; Lorenzo Fasolo, a RAI Szimfonikus Zenekarának korábbi intendánsa, a Lingotto Musica zenei tanácsadója; Markus Hinterhäuser, a Salzburgi Ünnepi Játékok művészeti igazgatója; Brian McMaster, az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál korábbi igazgatója; Alexander Meraviglia-Crivelli, a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar titkára; Luís Pereira Leal, a Calouste Gulbenkhian Alapítvány zenei tanácsadója; valamint Mitsuko Uchida zongoraművész.

David Afkham 1983-ban Freiburgban született, hatévesen kezdett zongorázni és hegedülni. 15 évesen vették fel szülővárosa zeneművészeti egyetemére, ahol zongora-, zeneelmélet- és karmesteri tanulmányokat folytatott. 2002-ben a Német Országos Zongoraverseny győztese volt, majd Weimarban, a Liszt School of Music növendékeként képezte magát tovább. A bayreuthi Richard Wagner Társaság ösztöndíjasa, a Német Zenei Tanács Karmesterfórumának tagja. A Donatella Flick Karmesterversenyen elért 2008-as győzelme óta a Londoni Szimfonikus Zenekar asszisztens karmestere, ugyanezt a pozíciót tölti be a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarnál, és a Los Angeles-i Filharmonikusokkal is komoly munkakapcsolatot ápol. A Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok díjazott karmestereként augusztus 14-én lépett fel a jubileumi fesztiválon a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarral, műsorukon Ligeti György Atmoszférák című darabja, Beethoven 3. (c-moll) zongoraversenye (op. 37), valamint Sosztakovics 10. (e-moll) szimfóniája (op. 93) szerepelt. David Afkham a nyáron debütált a Londoni Szimfonikus Zenekar és a zürichi Tonhalle Zenekarának élén. Ő volt a Bernard Haitink Alapítvány első kitüntetettje is, és a jövőben is együttműködik Haitinkkal különböző projektekben - a Chicagói Szimfonikusokkal, a Concertgebouw Zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal -, a következő szezonokban pedig az Orchestre National de France-ot, a Szöuli Filharmonikusokat, a Hamburgi Szimfonikusokat, az MDR Szimfonikus Zenekarát, a Santiagói Királyi Filharmonikus Zenekart, a Lauseanne-i Kamarazenekart vezényli.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.
Klasszikus interjú

„Csajkovszkij és Rahmanyinov sose támogatná ezt a háborút” – Interjú Oksana Lynivvel

Az ukrán karmester a Concerto Budapesttel lép fel március 17-én a Zeneakadémián, ebből az alkalomból korábbi magyarországi élményeiről, a hangverseny műsorának aktualitásáról és természetesen a hazájában dúló háborúról is beszélgettünk.