Klasszikus

David Afkham a legjobb fiatal karmester Salzburgban

2010.08.23. 09:09
Ajánlom
A kilenctagú zsűri döntése alapján 81 versenyző közül David Afkham bizonyult a legjobbnak, aki a Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok 22 és 25 év közötti karmesterek számára alapított díjának első nyertese lett.

Az újonnan alapított, 15.000 euróval járó díj célja az, hogy a legtehetségesebb fiatal dirigensek karrierjének építéséhez hozzájáruljon. David Afkham Lisszabonban mutatott teljesítményével győzte meg a zsűrit, amikor a Gulbenkhian Zenekart dirigálta. A zsűri tagjai: Pierre Boulez karmester, aki a verseny védnöki tisztét tölti be; Franz Welser-Möst, a Clevelandi Zenekar zeneigazgatója, a Bécsi Staatsoper kijelölt fő-zeneigazgatója, egyben a zsűri elnöke; Peter Alward, a Salzburgi Húsvéti Fesztivál igazgatója; a Német Szimfonikus Zenekarok Szövetségének képviseletében Andreas Bausdorf; Lorenzo Fasolo, a RAI Szimfonikus Zenekarának korábbi intendánsa, a Lingotto Musica zenei tanácsadója; Markus Hinterhäuser, a Salzburgi Ünnepi Játékok művészeti igazgatója; Brian McMaster, az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál korábbi igazgatója; Alexander Meraviglia-Crivelli, a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar titkára; Luís Pereira Leal, a Calouste Gulbenkhian Alapítvány zenei tanácsadója; valamint Mitsuko Uchida zongoraművész.

David Afkham 1983-ban Freiburgban született, hatévesen kezdett zongorázni és hegedülni. 15 évesen vették fel szülővárosa zeneművészeti egyetemére, ahol zongora-, zeneelmélet- és karmesteri tanulmányokat folytatott. 2002-ben a Német Országos Zongoraverseny győztese volt, majd Weimarban, a Liszt School of Music növendékeként képezte magát tovább. A bayreuthi Richard Wagner Társaság ösztöndíjasa, a Német Zenei Tanács Karmesterfórumának tagja. A Donatella Flick Karmesterversenyen elért 2008-as győzelme óta a Londoni Szimfonikus Zenekar asszisztens karmestere, ugyanezt a pozíciót tölti be a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarnál, és a Los Angeles-i Filharmonikusokkal is komoly munkakapcsolatot ápol. A Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok díjazott karmestereként augusztus 14-én lépett fel a jubileumi fesztiválon a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarral, műsorukon Ligeti György Atmoszférák című darabja, Beethoven 3. (c-moll) zongoraversenye (op. 37), valamint Sosztakovics 10. (e-moll) szimfóniája (op. 93) szerepelt. David Afkham a nyáron debütált a Londoni Szimfonikus Zenekar és a zürichi Tonhalle Zenekarának élén. Ő volt a Bernard Haitink Alapítvány első kitüntetettje is, és a jövőben is együttműködik Haitinkkal különböző projektekben - a Chicagói Szimfonikusokkal, a Concertgebouw Zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal -, a következő szezonokban pedig az Orchestre National de France-ot, a Szöuli Filharmonikusokat, a Hamburgi Szimfonikusokat, az MDR Szimfonikus Zenekarát, a Santiagói Királyi Filharmonikus Zenekart, a Lauseanne-i Kamarazenekart vezényli.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.