Klasszikus

David Murray-estek a Fonóban

2003.12.29. 00:00
Ajánlom
Avantgárd dzsessz magyar közreműködőkkel Az avantgárd dzsessz vonalának jeles képviselője, David Murray lép fel a Fonó Budai Zeneház Koncerttermében december 29-én este kilenc órakor és január 10-én este nyolc órakor.

Az amerikai szaxofonművész, aki több sikeres koncertet adott a győri Mediawave fesztiválon, decemberi fellépésén Baló István (dob) és Szandai Mátyás (bőgő) társaságában koncertezik, míg januárban a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band kíséretében játszik.

David Murray olyan mesterektől tanult, mint Archie Shepp vagy Eric Dolphy. Ennek köszönhetően már a kezdetekkor egyéni hangon szólaltatta meg a mainstream repertoárt. Murray fajsúlyos soundja, széles vibrátója olyan szvingkorszakbeli zenészekre emlékeztet, mint Ben Webster vagy Coleman Hawkins. Kiváló harmóniaérzéke ellenére radikálisan szakít az adott téma zenei szerkezetével, és gyakran alkalmaz úgynevezett piszkos hangokat. Ezzel az előadásmóddal Murray szétfeszíti a nyugati zene hagyományos hangkereteit, összekapcsolva a dzsesszt a XX. századi zenei áramlataival.

Számos fekete zenészhez hasonlóan templomi zenélések alkalmából ismerkedett meg a szaxofonnal. 13 évesen iskolai együttesben került kapcsolatba a dzsessz zenei világával, majd Sonny Rollins hatására döntött a tenorszaxofon mellett. Húszévesen New Yorkba költözött, ahol azonnal a külvárosi zenei élet avantgárd klubjaiban találta magát. Első triójával hamar népszerűségre tett szert, és 1976-ban elkezdődtek a lemezfelvételek. Még ugyanebben az évben negyedmagával megalapította a World Saxophone Quartettet. Ezzel egy időben nyolctagú zenekarával is nagy sikereket ért el, egy olasz kiadónál évi több lemezük is megjelent.

Murray a 80-as évek végétől visszavett radikalizmusából, és szabad előadói módját a mainstream visszafogottabb elemeivel elegyítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.