Klasszikus

David Murray-estek a Fonóban

2003.12.29. 00:00
Ajánlom
Avantgárd dzsessz magyar közreműködőkkel Az avantgárd dzsessz vonalának jeles képviselője, David Murray lép fel a Fonó Budai Zeneház Koncerttermében december 29-én este kilenc órakor és január 10-én este nyolc órakor.

Az amerikai szaxofonművész, aki több sikeres koncertet adott a győri Mediawave fesztiválon, decemberi fellépésén Baló István (dob) és Szandai Mátyás (bőgő) társaságában koncertezik, míg januárban a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band kíséretében játszik.

David Murray olyan mesterektől tanult, mint Archie Shepp vagy Eric Dolphy. Ennek köszönhetően már a kezdetekkor egyéni hangon szólaltatta meg a mainstream repertoárt. Murray fajsúlyos soundja, széles vibrátója olyan szvingkorszakbeli zenészekre emlékeztet, mint Ben Webster vagy Coleman Hawkins. Kiváló harmóniaérzéke ellenére radikálisan szakít az adott téma zenei szerkezetével, és gyakran alkalmaz úgynevezett piszkos hangokat. Ezzel az előadásmóddal Murray szétfeszíti a nyugati zene hagyományos hangkereteit, összekapcsolva a dzsesszt a XX. századi zenei áramlataival.

Számos fekete zenészhez hasonlóan templomi zenélések alkalmából ismerkedett meg a szaxofonnal. 13 évesen iskolai együttesben került kapcsolatba a dzsessz zenei világával, majd Sonny Rollins hatására döntött a tenorszaxofon mellett. Húszévesen New Yorkba költözött, ahol azonnal a külvárosi zenei élet avantgárd klubjaiban találta magát. Első triójával hamar népszerűségre tett szert, és 1976-ban elkezdődtek a lemezfelvételek. Még ugyanebben az évben negyedmagával megalapította a World Saxophone Quartettet. Ezzel egy időben nyolctagú zenekarával is nagy sikereket ért el, egy olasz kiadónál évi több lemezük is megjelent.

Murray a 80-as évek végétől visszavett radikalizmusából, és szabad előadói módját a mainstream visszafogottabb elemeivel elegyítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.