Klasszikus

David Murray-estek a Fonóban

2003.12.29. 00:00
Ajánlom
Avantgárd dzsessz magyar közreműködőkkel Az avantgárd dzsessz vonalának jeles képviselője, David Murray lép fel a Fonó Budai Zeneház Koncerttermében december 29-én este kilenc órakor és január 10-én este nyolc órakor.

Az amerikai szaxofonművész, aki több sikeres koncertet adott a győri Mediawave fesztiválon, decemberi fellépésén Baló István (dob) és Szandai Mátyás (bőgő) társaságában koncertezik, míg januárban a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band kíséretében játszik.

David Murray olyan mesterektől tanult, mint Archie Shepp vagy Eric Dolphy. Ennek köszönhetően már a kezdetekkor egyéni hangon szólaltatta meg a mainstream repertoárt. Murray fajsúlyos soundja, széles vibrátója olyan szvingkorszakbeli zenészekre emlékeztet, mint Ben Webster vagy Coleman Hawkins. Kiváló harmóniaérzéke ellenére radikálisan szakít az adott téma zenei szerkezetével, és gyakran alkalmaz úgynevezett piszkos hangokat. Ezzel az előadásmóddal Murray szétfeszíti a nyugati zene hagyományos hangkereteit, összekapcsolva a dzsesszt a XX. századi zenei áramlataival.

Számos fekete zenészhez hasonlóan templomi zenélések alkalmából ismerkedett meg a szaxofonnal. 13 évesen iskolai együttesben került kapcsolatba a dzsessz zenei világával, majd Sonny Rollins hatására döntött a tenorszaxofon mellett. Húszévesen New Yorkba költözött, ahol azonnal a külvárosi zenei élet avantgárd klubjaiban találta magát. Első triójával hamar népszerűségre tett szert, és 1976-ban elkezdődtek a lemezfelvételek. Még ugyanebben az évben negyedmagával megalapította a World Saxophone Quartettet. Ezzel egy időben nyolctagú zenekarával is nagy sikereket ért el, egy olasz kiadónál évi több lemezük is megjelent.

Murray a 80-as évek végétől visszavett radikalizmusából, és szabad előadói módját a mainstream visszafogottabb elemeivel elegyítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.