Klasszikus

David Murray-estek a Fonóban

2003.12.29. 00:00
Ajánlom
Avantgárd dzsessz magyar közreműködőkkel Az avantgárd dzsessz vonalának jeles képviselője, David Murray lép fel a Fonó Budai Zeneház Koncerttermében december 29-én este kilenc órakor és január 10-én este nyolc órakor.

Az amerikai szaxofonművész, aki több sikeres koncertet adott a győri Mediawave fesztiválon, decemberi fellépésén Baló István (dob) és Szandai Mátyás (bőgő) társaságában koncertezik, míg januárban a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band kíséretében játszik.

David Murray olyan mesterektől tanult, mint Archie Shepp vagy Eric Dolphy. Ennek köszönhetően már a kezdetekkor egyéni hangon szólaltatta meg a mainstream repertoárt. Murray fajsúlyos soundja, széles vibrátója olyan szvingkorszakbeli zenészekre emlékeztet, mint Ben Webster vagy Coleman Hawkins. Kiváló harmóniaérzéke ellenére radikálisan szakít az adott téma zenei szerkezetével, és gyakran alkalmaz úgynevezett piszkos hangokat. Ezzel az előadásmóddal Murray szétfeszíti a nyugati zene hagyományos hangkereteit, összekapcsolva a dzsesszt a XX. századi zenei áramlataival.

Számos fekete zenészhez hasonlóan templomi zenélések alkalmából ismerkedett meg a szaxofonnal. 13 évesen iskolai együttesben került kapcsolatba a dzsessz zenei világával, majd Sonny Rollins hatására döntött a tenorszaxofon mellett. Húszévesen New Yorkba költözött, ahol azonnal a külvárosi zenei élet avantgárd klubjaiban találta magát. Első triójával hamar népszerűségre tett szert, és 1976-ban elkezdődtek a lemezfelvételek. Még ugyanebben az évben negyedmagával megalapította a World Saxophone Quartettet. Ezzel egy időben nyolctagú zenekarával is nagy sikereket ért el, egy olasz kiadónál évi több lemezük is megjelent.

Murray a 80-as évek végétől visszavett radikalizmusából, és szabad előadói módját a mainstream visszafogottabb elemeivel elegyítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.