Klasszikus

Debrecen hangszerei

2012.05.16. 17:30
Ajánlom
A Kodály Filharmónia áprilisban indított sorozatában májusban az orgonáé és a fafúvós hangszereké lesz a főszerep.

Az áprilistól októberig havi rendszerességgel megrendezésre kerülő hangversenysorozatnak a Szent Anna Székesegyház és a Debreceni Nagytemplom szakrális terei adnak otthont. A széria koncepciója a következő: minden hónapban más hangszerek kerülnek fókuszba, de a koncertek állandó résztvevője a hangszerek királynője lesz: a két templom orgonáin a szakma elismert művészei, nemegyszer nemzetközi hírű orgonisták játszanak majd.

Az április 24-i nyitóesten az emberi hang és az orgona találkozásának jegyében Szathmáry Zsigmond orgonista-zeneszerző és a Kodály Kórus adott közös koncertet, a soron következő május 22-i hangversenyen pedig Wienfried Bönig, a Kölni dóm orgonistája és a Kodály Filharmonikusok fafúvós művészei lépnek fel. Az 53 éves német művész többek között Bach D-dúr Toccata és fúgáját, Olivier Messiaen Messe de la Pentecote című művét, valamint Mozart C-dúr Bevezetés és fúga alkotását, a Kodály Filharmonikusok fafúvós művészei pedig Charles Gounod Petite symphonie című művét adják elő.

A Debrecen hangszerei sorozat következő koncertjein a Kodály Filharmonikusok rézfúvós együtteseié lesz a főszerep, a 150 éves debreceni zeneoktatás apropóján pedig hazai és Debrecenből indult művészek is fellépnek majd. Szeptemberben Fassang László és a Kodály Kórus közös bemutatóján Kodály Missa brevis című műve hangzik el, az októberi zárókoncert vendégművésze pedig Miklósa Erika operaénekeső lesz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.
Klasszikus ajánló

Fantasztikus látványvilággal vár az Attila opera a Margitszigeten

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.
Klasszikus ajánló

Vonósnégyesek Eszterházán

Haydnt játszani és hallgatni Eszterházán egyaránt egyedülálló élmény. A Haydneum sorozatában ezúttal kiemelkedő vonósnégyeseink muzsikálnak a fertődi Esterházy-kastély Apolló-termében augusztus minden hétvégéjén.