Klasszikus

Debrecenbe költözik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

2009.02.18. 00:00
Ajánlom
Vásáry Tamás elismert zongoravirtuóz, karmester által alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar idén nyáron a Debreceni Egyetemről indul nemzetközi koncertkörútjára. A koncertsorozat első állomására július 30-án kerül sor a cívisvárosban, mely egyben az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának záróelőadásául is szolgál.

A 2006-ban alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar karmestere, a csodagyerekként megismert, világjáró zongoraművész, Debrecen díszpolgára és a Debreceni Egyetem díszdoktora, Vásáry Tamás idén először szülővárosában, Debrecenben szervezi meg a fiatal tehetségek koncertsorozatát megelőző felkészítő tábort. A Világzenekarnak ezentúl a Debreceni Egyetem által megalapított Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája ad otthont. A két program szoros összefonódását jelzi, hogy a jövőben évről-évre itt válogatják majd ki azt a közel hetven főt, akiknek nívós játékát a világ több pontján is megismerheti a közönség.

A Világzenekar szólampróbákkal és zenekari összpróbákkal színesített felkészülése 2009. július 17-én indul, első koncertjét pedig július 30-án adja Debrecenben, a Kölcsey Központban. Ez a hangverseny az idén immár kilencedik alkalommal megrendezendő Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának zárókoncertje is lesz egyben. Az előadást követően Debrecen város önkormányzata gondoskodik a turné további állomásainak megszervezéséről és a zenészek szállításáról.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának rangos nyári akadémiáján a hagyományokhoz híven nemzetközileg elismert művésztanárok segítik az ifjú tehetségeket a zenei kibontakozásban: a hazai oktatókon kívül idén Skóciából, Japánból, Franciaországból, Horvátországból, Ausztriából és Németországból is érkeznek neves művésztanárok, akik napközben egyénileg foglalkoznak hallgatóikkal, esténként pedig koncertjeikkel színesítik a város kulturális életét.

A szervezők idén még a tavalyi 110 főt is meghaladó létszámra számítanak, és április 30-ig várják a tehetséges szakközépiskolás növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók, valamint fiatal zenetanárok jelentkezését. A Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára a hallgatók kétféleképpen jelentkezhetnek: kizárólag az akadémia hangszeres mesterkurzusaira, vagy a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarba, melynek növendékei a mesterkurzusokon is részt vehetnek.

A program és jelentkezés részleteiről a www.ymsa.unideb.hu oldal tájékoztat bővebben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.