Klasszikus

Debrecenbe költözik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

2009.02.18. 00:00
Ajánlom
Vásáry Tamás elismert zongoravirtuóz, karmester által alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar idén nyáron a Debreceni Egyetemről indul nemzetközi koncertkörútjára. A koncertsorozat első állomására július 30-án kerül sor a cívisvárosban, mely egyben az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának záróelőadásául is szolgál.

A 2006-ban alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar karmestere, a csodagyerekként megismert, világjáró zongoraművész, Debrecen díszpolgára és a Debreceni Egyetem díszdoktora, Vásáry Tamás idén először szülővárosában, Debrecenben szervezi meg a fiatal tehetségek koncertsorozatát megelőző felkészítő tábort. A Világzenekarnak ezentúl a Debreceni Egyetem által megalapított Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája ad otthont. A két program szoros összefonódását jelzi, hogy a jövőben évről-évre itt válogatják majd ki azt a közel hetven főt, akiknek nívós játékát a világ több pontján is megismerheti a közönség.

A Világzenekar szólampróbákkal és zenekari összpróbákkal színesített felkészülése 2009. július 17-én indul, első koncertjét pedig július 30-án adja Debrecenben, a Kölcsey Központban. Ez a hangverseny az idén immár kilencedik alkalommal megrendezendő Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának zárókoncertje is lesz egyben. Az előadást követően Debrecen város önkormányzata gondoskodik a turné további állomásainak megszervezéséről és a zenészek szállításáról.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának rangos nyári akadémiáján a hagyományokhoz híven nemzetközileg elismert művésztanárok segítik az ifjú tehetségeket a zenei kibontakozásban: a hazai oktatókon kívül idén Skóciából, Japánból, Franciaországból, Horvátországból, Ausztriából és Németországból is érkeznek neves művésztanárok, akik napközben egyénileg foglalkoznak hallgatóikkal, esténként pedig koncertjeikkel színesítik a város kulturális életét.

A szervezők idén még a tavalyi 110 főt is meghaladó létszámra számítanak, és április 30-ig várják a tehetséges szakközépiskolás növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók, valamint fiatal zenetanárok jelentkezését. A Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára a hallgatók kétféleképpen jelentkezhetnek: kizárólag az akadémia hangszeres mesterkurzusaira, vagy a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarba, melynek növendékei a mesterkurzusokon is részt vehetnek.

A program és jelentkezés részleteiről a www.ymsa.unideb.hu oldal tájékoztat bővebben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.