Klasszikus

Debrecenben is leállt a villamos

2006.07.27. 00:00
Ajánlom
Nem a szerelvények cseréje vagy kábelszakadás miatt, hanem hogy helyet, és főleg csendet biztosítson a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nyitó felvonulásának a város főterén, a Nagytemplom előtt. A seregszemlét este díszhangverseny követte a februárban avatott Kölcsey Konferenciaközpont dísztermében.

Az idei a huszonkettedik a debreceni megmérettetések sorában. Az ezévi versenyen stílusosan huszonkét együttes méri össze tudását. Színpadra lépnek majd gyermekkarok, ifjúsági karok, nőikarok, kamarakórusok és vegyeskarok a világ minden tájáról: Ukrajnától Kolumbián át egészen Kanadáig. Ha lelkes drukkerek vagyunk, ezekben a napokban magyar színekben nem csak az úszóknak, hanem a karénekeseknek is szurkolhatunk, név szerint az Egressy Kamarakórus, a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar, a Puella Kórus, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Nőikara, a Voces Iuvenum Gyermekkar és a Vox Hungarica Nőikar tagjainak. Mindkét verseny az érdeklődők nagy tömegét mozgatja meg, a különbség talán csak annyi, hogy Debrecenben a nyertesek viselete általában száraz marad – a szemük annál kevésbé.

A nemzetközi zsűri tagjai Gráf Zsuzsanna, John Fitzpatrick, Carl Høgset, Ronald Smart, Szesztay Zsolt, Jobbágy Valér, Alberto Grau, Sigrid Johnson, Eugeniusz Kus és ifj. Sapszon Ferenc. A zsűri az elődöntők és a döntők folyamán két csoportban dolgozik, a nagydíjas versenyen pedig Erdei Péter elnöklete alatt egyesül. A művészeti tanácsot ez utóbbin kívül Tóth Ágnes, Szabó Sípos Máté és Csemiczky Miklós alkotja.

A Kossuth téri megnyitón nemcsak a művészeti tanács és zsűri tagjai mutatkoztak be, hanem az énekkarok is, némelyik talpig népviseletben. A Magyar Himnusz összkari megszólaltatását a Magyar Honvédség Debrecen Helyőrségi Zenekara kísérte Balogh Tamás vezényletével. A Főnix Rézfúvósegyüttes (Debrecenben minden Főnix, kivéve, ami Kölcsey, vagy Nagy-) Kocsár Miklós Jubilate Deo című művének előadásában működött közre, valamint ők játszották a verseny szignálját is. Kár, hogy a Szabó Sípos Máté dirigálta Kocsár-darabot nem minden énekkar tanulta meg a nyitóeseményre. Leginkább nekik, hiszen egy huszonkét kórust egyesítő összkarban részt venni felejthetetlen élmény.

Ahogy Turi Gábor, Debrecen alpolgármestere délutáni és esti beszédében is elmondta, a verseny idén két jeles évforduló, a névadó Bartók Béla 125. és az alapító Gulyás György 90. születési évfordulójának bűvkörében mozog. Az idén először meghirdetett zeneszerzői pályázat nyertes alkotásainak bemutatójára az esti díszhangversenyen került sor.

Maróti Emese magyar költők verseire írt Gyermekláncfű című ciklusát a Magyar Operaház Gyermekkara adta elő Gupcsó Gyöngyvér vezényletével. A négy kis karakterdarabot egybefűző ciklust láthatóan és hallhatóan nagy örömmel énekelték a gyerekek. Nyitrai László Csudálkozás az életen című művét a Debreceni Kodály Kórus nőikara adta elő Török Ágnes vezényletével. Az est folyamán még két ősbemutatóra került sor: Szőnyi Erzsébet a cappella kompozícióját, Dániel énekét Vajda János Pater noster című szerzeménye követte.

E nagyszabású oratorikus mű szövegkönyve egy hatalmas patchwork terítőhöz hasonlít. Vajda János a Miatyánk latin és magyar változatát, valamint egy XVIII. századi debreceni diákköltő Várady Szabolcs által feldolgozott versét varrta össze egységes szövetté. A kórus az ima latin rétegét képviseli, a tenor szólista, esetünkben Kelen Péter az elnyomott jobbágyok panaszát, ahogyan azt a debreceni diákköltő megfogalmazta. Ritka, éppen ezért fontos pillanat, amikor a darab két síkja találkozik. A teljes szöveg elhangzása után az eredeti Pater noster latin és magyar sorai vetülnek egymásra. A földműves lemondó, megkeseredett hangulatban, az énekkar diadalmas ámennel fejezi be a darabot. Ellentétjük feloldhatatlan. Kelen Péter nem csak elénekelte, el is játszotta a szövegben foglaltakat, a darabbeli paraszt minden lelki rezdülését láttatta. Ezzel olyan magával ragadó, sajátos aurát teremtett a teremben, hogy szinte el is felejtettük, hogy a Kölcsey Központ nagytermében ülünk, nem pedig az Operaházban. A Debreceni Filharmonikus Zenekart Kovács János vezényelte.

A XXII. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál tehát megnyitotta kapuit a szakmai és a zeneszerető közönség számára. A versenyen résztvevő kórusok erőpróbája július 27-én kezdődik a Himnusz költőjének egykori háza helyén felépített Kölcsey Konferenciaközpont hangversenytermében.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.