Klasszikus

Debreceni pezsgés

2008.04.11. 00:00
Ajánlom
Egymást érik a kulturális programok Debrecenben. A Tavaszi Fesztiválnak épphogy vége, máris újabb művészek hoznak változatosságot a cívisváros életébe. A debreceni Kölcsey Központ tavaszi-nyári programnaptárában tánc, színház és sok-sok igényes zene található.

Nosztalgikus hangulatú balett-est a Kölcsey Központ következő három hónapjának nyitánya. A klasszikus balett királynőjére, Anna Pavlovára és korára emlékezik Debrecen szülöttje és díszpolgára, a Kossuth-díjas zongora-virtuóz, Vásáry Tamás feleségével, a balett-táncos Tunyogi Henriettel április 12-én.

Instrumentális háttér nélkül teremt egyedi zenei hangzást április 22-én, a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő világhírű The King’s Singers együttes. A XIX. Debreceni Országos Nyári Tárlat fődíjasának, a festőművész Hartung Sándornak műremekei április 23. és június 1. között tekinthetők meg a Kölcsey Központban.

Operettek kedvelőit várja 25-én a szeszélyes április, s a Központban a Nagyvilág című rendezvénysorozat az észt kultúra titkaival csábítja az érdeklődőket egy utazásra április 26. és 29. között. Magyarország egyik népszerű jazz/world fusion zenekara, a Djabe érkezik a cívisvárosba május 3-án, s először látogat Debrecenbe május 12-én a világszerte elsöprő sikereket arató Anoushka Shankar, az indiai származású szitárművész.

A Kölcsey Központ munkatársai a gyermekekre is gondolnak. Május 18-án a Központban A gyerekek című sorozat keretében Halász Judit koncertjével köszönti fel az apróságokat. A Zongora mesterei közül a finn pianista, Olli Mustonen tárja fel május 25-én a Bösendorfer Imperial kimeríthetetlen gazdagságú hangzásvilágát. A nyári pihenéshez Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János férfi-női kapcsolatokat feltáró színész-koncertje teremti meg a hangulatot.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.