Klasszikus

Debreceni Tavaszi Fesztivál

2007.03.12. 00:00
Ajánlom
Március 10. és április 11. között összművészeti fesztivál várja a cívisvárosba látogatókat, ahol Cesaria Evora koncertje, a prágai Image Theatre előadása, valamint számos komoly- és könnyűzenei hangverseny, illetve film és színházi előadás gazdagítja az idei programot.

Az 17 éves hagyománnyal rendelkező rendezvénysorozat Kelet-Magyarország egyik legnagyobb szabású tavaszi eseménye. Az esemény első napjaiban a könnyedebb műfajokat kedvelők szórakoztatásáról többek között a Nox együttes (március 14.) koncertje, és Szőke András Hasutasok című filmjének díszbemutatója (március 12.) gondoskodik.

Az idén egy éves Kölcsey Központ a fesztivál számos programjának, így többek között a Rajkó Zenekar egykori tagjai által alapított Hubay Zenakar Kálmán Imre estjének (március 16.), valamint a számos nemzetközi verseny – így például a 2006. évi Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny – első helyezettjének, az orosz Elmar Gasanov koncertjének (március 17.) is otthont ad. A külföldi fellépők sora a világhírű prágai Image Theatre Best of Image előadásával (március 18.) folytatódik, amelyen a színészek, artisták és táncosok modern táncelemek, érdekes jelmezek, speciális látványelemek és fények, valamint a pantomim segítségével varázsolják a nézőket egy virtuális világba. Joanna Trzeciak zongoraversenyét (március 18.), valamint a Debreceni Kamaraszólisták koncertjét (március 19.) követően a dzsessz szerelmeseinek kedveznek a szervezők, akik az archaikus fekete country-blues egyik még élő nagymesterét, „Philadelphia” Jerry Ricks-et (március 20.), valamint neves hazai dzsessz-zenészeket – többek között a Borbély-Dresch Quartetet – is vendégül látnak a Debreceni Tavaszi Fesztiválon március 26-30. között.

Különleges bemutatóra kerül sor március 26-án a Kölcsey Központban, ahol meglepő módon két requiemet – Gabriel Fouré és a musicaljeiről ismert Andrew Lloyd Webber műveit – hallgathatja meg a debreceni közönség. A változatos zenei műfajok képviselői között Szörényi Levente és Bródy János rock-balladája, a Kőműves Kelemen (március 30.), Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hangversenye is megtalálható, azonban a Debreceni Tavaszi Fesztivál fénypontját Cesaria Evora, a Zöld-foki Szigetek mezítlábas dívája jelenti, aki április 6-án feledhetetlennek ígérkező koncertet ad az ország második legnagyobb kulturális központjában, a Kölcsey Központban.

A zene mellett a fesztivál másik fontos részét a film jelenti, így nem meglepő, hogy a Frankofón filméjszaka (március 22.), a Spanyol filmnapok (március 26.–április 4.), valamint a III. Debreceni Animációs Filmnapok (március 27-29.) után a fesztivál záróakkordját is egy film adja. A Márai Sándor utolsó éveit bemutató Az emigráns című film premiervetítésére április 11-én, Debrecen Város Napján, az Apolló moziban kerül sor.

Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényszervező cége, a Főnix Rendezvényszervező Kht. – Debrecen város nagyrendezvényeinek felelőse, az ország második legnagyobb kulturális központjának (Kölcsey Központ) és rendezvénycsarnokának (Főnix Csarnok), valamint a város art mozijának (Apolló mozi) üzemeltetője – idén is gondoskodik arról, hogy a Debreceni Tavaszi Fesztivál programkínálata tartalmas időtöltésül szolgáljon a rendezvényre látogatók számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.