Klasszikus

Debreceni Tavaszi Fesztivál

2007.03.12. 00:00
Ajánlom
Március 10. és április 11. között összművészeti fesztivál várja a cívisvárosba látogatókat, ahol Cesaria Evora koncertje, a prágai Image Theatre előadása, valamint számos komoly- és könnyűzenei hangverseny, illetve film és színházi előadás gazdagítja az idei programot.

Az 17 éves hagyománnyal rendelkező rendezvénysorozat Kelet-Magyarország egyik legnagyobb szabású tavaszi eseménye. Az esemény első napjaiban a könnyedebb műfajokat kedvelők szórakoztatásáról többek között a Nox együttes (március 14.) koncertje, és Szőke András Hasutasok című filmjének díszbemutatója (március 12.) gondoskodik.

Az idén egy éves Kölcsey Központ a fesztivál számos programjának, így többek között a Rajkó Zenekar egykori tagjai által alapított Hubay Zenakar Kálmán Imre estjének (március 16.), valamint a számos nemzetközi verseny – így például a 2006. évi Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny – első helyezettjének, az orosz Elmar Gasanov koncertjének (március 17.) is otthont ad. A külföldi fellépők sora a világhírű prágai Image Theatre Best of Image előadásával (március 18.) folytatódik, amelyen a színészek, artisták és táncosok modern táncelemek, érdekes jelmezek, speciális látványelemek és fények, valamint a pantomim segítségével varázsolják a nézőket egy virtuális világba. Joanna Trzeciak zongoraversenyét (március 18.), valamint a Debreceni Kamaraszólisták koncertjét (március 19.) követően a dzsessz szerelmeseinek kedveznek a szervezők, akik az archaikus fekete country-blues egyik még élő nagymesterét, „Philadelphia” Jerry Ricks-et (március 20.), valamint neves hazai dzsessz-zenészeket – többek között a Borbély-Dresch Quartetet – is vendégül látnak a Debreceni Tavaszi Fesztiválon március 26-30. között.

Különleges bemutatóra kerül sor március 26-án a Kölcsey Központban, ahol meglepő módon két requiemet – Gabriel Fouré és a musicaljeiről ismert Andrew Lloyd Webber műveit – hallgathatja meg a debreceni közönség. A változatos zenei műfajok képviselői között Szörényi Levente és Bródy János rock-balladája, a Kőműves Kelemen (március 30.), Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hangversenye is megtalálható, azonban a Debreceni Tavaszi Fesztivál fénypontját Cesaria Evora, a Zöld-foki Szigetek mezítlábas dívája jelenti, aki április 6-án feledhetetlennek ígérkező koncertet ad az ország második legnagyobb kulturális központjában, a Kölcsey Központban.

A zene mellett a fesztivál másik fontos részét a film jelenti, így nem meglepő, hogy a Frankofón filméjszaka (március 22.), a Spanyol filmnapok (március 26.–április 4.), valamint a III. Debreceni Animációs Filmnapok (március 27-29.) után a fesztivál záróakkordját is egy film adja. A Márai Sándor utolsó éveit bemutató Az emigráns című film premiervetítésére április 11-én, Debrecen Város Napján, az Apolló moziban kerül sor.

Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényszervező cége, a Főnix Rendezvényszervező Kht. – Debrecen város nagyrendezvényeinek felelőse, az ország második legnagyobb kulturális központjának (Kölcsey Központ) és rendezvénycsarnokának (Főnix Csarnok), valamint a város art mozijának (Apolló mozi) üzemeltetője – idén is gondoskodik arról, hogy a Debreceni Tavaszi Fesztivál programkínálata tartalmas időtöltésül szolgáljon a rendezvényre látogatók számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.