Klasszikus

December közepére kap igazgatót az Opera

2002.11.20. 00:00
Ajánlom
Lapunk értesülése szerint Szinetár Miklós megbízott főigazgató és Marton Éva világhírű szoprán pályázik a legnagyobb eséllyel a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára. Szinetár, aki fiatalítana, a társulat "nyomásával” indokolja, hogy beadta pályázatát. Marton Éva, aki Monte-Carlóból állt lapunk rendelkezésére, a repertoárt frissítené, és helyetteseként férjére számítana. Egyébként négyen pályáztak a Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatói posztjára. Tizenhárom tagú kuratórium értékeli majd a pályázatokat, s javaslatuk alapján Görgey Gábor kulturális miniszter várhatóan december közepén nevezi ki az új vezetőt.

Szinetár Miklós megbízott főigazgató – aki 1996 és 2001 között már vezette az intézményt – hónapokig gondolkodott, hogy induljon-e az újabb pályázaton. Végül úgy döntött, hogy ismét ringbe száll, mert – mint kérdésünkre elmondta – egyrészt a társulat részéről nagy nyomás nehezedett rá, hogy induljon, másrészt az Operaház jelenlegi gazdasági helyzetében komoly esélyt lát arra, hogy megvalósíthassa jó néhány olyan célkitűzését, amelyek korábbi főigazgatói periódusában pénzhiány miatt nem voltak reálisak. "A legfontosabb szempont, amiért újra indulok, hogy a következő négy év alatt olyan fiatal, tehetséges emberek ismerjék meg mellettünk az Operaház működését, mindennapi életét, akikből már a nem túl távoli jövőben kiváló vezetők lehetnek. Közvetlen elődeim, Győriványi Ráth György és Locsmándi Miklós példája is azt mutatja, hogy megfelelő gyakorlat nélkül nem lehet sikeresen vezetni az Operaházat” – mondja Szinetár Miklós. A megbízott főigazgató nem kívánta megnevezni, hogy győzelme esetén kik lesznek a vezető munkatársai, de lapunk más forrásból úgy értesült, ha Szinetárt négy évre intendáns-főigazgatóvá választják, jelenlegi tanácsadója, Petrovics Emil zeneszerző lesz a főzeneigazgató, Kovács János jelenlegi főzeneigazgató első karmesterként, Fülöp Attila főtitkár pedig ügyvezető igazgatóként folytatja munkáját.
Három évtized alatt megszerzett nemzetközi kapcsolatrendszerét és tapasztalatát szeretné főigazgatóként kamatoztatni Marton Éva, a világhírű operaénekes. A jelenleg Monte-Carlóban tartózkodó művésznő a Magyar Hírlapnak elmondta: itthon először fordulna elő, hogy nőre bízzák az Operaház vezetését, de Nyugaton (elsősorban Amerikában) már több példa is van erre. Marton Éva pályázatában három játszóhelyet képzelt el a társulatnak: az Operaház és az Erkel Színház mellett egy elsősorban fiatalokat foglalkoztató, innovatív-alternatív zenés színházat is létrehozna, például az Állami Népi Együttes Corvin téri épületében, amelyet akusztikailag is alkalmasnak tart erre. "Szeretném letörölni a port az előadásokról; hagyományait tiszteletben tartó, de mégis sokkal frissebb, aktuálisabb Operaházat képzelek el. Az egyes produkciók blokkosításával – ami egyáltalán nem jelenti a stagione-rendszerre való áttérést – sokkal hatékonyabbá tenném a működést” – fogalmaz Marton Éva, akinek munkáját győzelme esetén főigazgató-helyettesként segítené férje és menedzsere, Marton Zoltán. Nagyobb személyi változásokat nem tervez, de új szemléletű ügyvezető igazgatót és gazdasági igazgatót hozna az Operaházba.
A pályázaton esélytelennek tartja magát Dékány Endre ötvenhét éves zeneszerző-karmester, aki korábban a többi között a Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, Szegeden és Debrecenben dolgozott, filmekhez, tévésorozatokhoz írt kísérőzenét. "Mégis meg akartam adni magamnak az esélyt, hogy összefoglaljam: intendánsként hogyan vezetném az Operaházat” – mondja. Dékány Endre újra elővenne évtizedek óta nem játszott operaritkaságokat, s ezzel hívná fel a nyugati szakma és közönség figyelmét Budapestre. Főzeneigazgató-jelöltje egyelőre nincs: megválasztása esetén több karmestert is kipróbálna egy-egy produkcióban, s csak utána, a társulat bevonásával hozná meg döntését.
A Magyar Hírlap információi szerint a pályázatokat tizenhárom tagú testület értékeli majd. Ebben a kulturális tárcát Schneider Márta művészeti helyettes államtitkár képviselheti, s a testület tagja lesz Rotter Oszkár az operaházi szakszervezet, Rozsos István a közalkalmazotti tanács, valamint Csengery Adrienne a Magyar Zenei Tanács képviseletében. A kuratórium további tagjairól még nincs hivatalos lista. Úgy tudjuk, felmerült Kincses Veronika és Molnár András operaénekes, Fekete Gyula zeneszerző, Batta András zenetörténész és Szirtes György korábbi operaházi gazdasági igazgató neve. A kuratórium javaslata alapján Görgey Gábor miniszternek december 13-án kell kineveznie az Operaház új intendáns-főigazgatóját, akinek megbízatása négy évre szól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.