Klasszikus

Decemberben nyílik a pécsi Kodály Központ

2010.11.17. 16:27
Ajánlom
17-én és 18-án tartják a nyitóhangversenyeket, de már 9-én nyilvános koncertet tart Maxim Vengerov és Ránki Dezső.

A pécsi muzsika új fellegváraként emlegetett koncertterem akusztikáját dán akusztikusok is bevizsgálták. Anders Christian Gade dán mérnök a pécsi terveket lefuttatva egy számítógépes programon, csak csupán apró módosításokat javasolt a ház kivitelezése során, így az eredeti tervekhez képest is csak kisebb változtatásokra volt szükség - például a burkolóanyagok tekintetében. Anders Christian Gade több éven keresztül gyűjtötte a világban legjobbnak ítélt száz koncertterem technikai paramétereit, a színpad anyagától kezdve a székek minőségén át az adott helyszín légköbméteréig.

De nem csak számítások alapján mondható, hogy a terem adottságai igen jók. A Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt szerint „az együttes első próbái és a hangtechnikai mérések eddigi eredményei alapján túlzás nélkül mondhatom, hogy a kontinens egyik legjobb hangzású koncertterméről van szó". A magyar akusztikai tervező, Kotschy András nemzetközi színvonalúnak nevezte a hangversenytermet, aki kollégáival ezekben a napokban végzi az 54 méter hosszú, 24 méter széles, 20 méter magas helyiség hangtechnikai méréseit. A zenekar helyén felállított hangszórókból mérőjelet sugároznak, melyeket a falait tekintve égerfalemezekkel burkolt terem különböző pontjain elhelyezett mikrofonok érzékelnek.

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében mintegy 6 milliárd forintból épülő, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.