Klasszikus

Decemberben nyílik a pécsi Kodály Központ

2010.11.17. 16:27
Ajánlom
17-én és 18-án tartják a nyitóhangversenyeket, de már 9-én nyilvános koncertet tart Maxim Vengerov és Ránki Dezső.

A pécsi muzsika új fellegváraként emlegetett koncertterem akusztikáját dán akusztikusok is bevizsgálták. Anders Christian Gade dán mérnök a pécsi terveket lefuttatva egy számítógépes programon, csak csupán apró módosításokat javasolt a ház kivitelezése során, így az eredeti tervekhez képest is csak kisebb változtatásokra volt szükség - például a burkolóanyagok tekintetében. Anders Christian Gade több éven keresztül gyűjtötte a világban legjobbnak ítélt száz koncertterem technikai paramétereit, a színpad anyagától kezdve a székek minőségén át az adott helyszín légköbméteréig.

De nem csak számítások alapján mondható, hogy a terem adottságai igen jók. A Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt szerint „az együttes első próbái és a hangtechnikai mérések eddigi eredményei alapján túlzás nélkül mondhatom, hogy a kontinens egyik legjobb hangzású koncertterméről van szó". A magyar akusztikai tervező, Kotschy András nemzetközi színvonalúnak nevezte a hangversenytermet, aki kollégáival ezekben a napokban végzi az 54 méter hosszú, 24 méter széles, 20 méter magas helyiség hangtechnikai méréseit. A zenekar helyén felállított hangszórókból mérőjelet sugároznak, melyeket a falait tekintve égerfalemezekkel burkolt terem különböző pontjain elhelyezett mikrofonok érzékelnek.

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében mintegy 6 milliárd forintból épülő, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Ők a Bartók Világverseny finalistái

Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám jutott be a Zeneakadémia által szervezett Bartók Világverseny szombati nagyzenekari döntőjébe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus hír

Ők a Bartók Világverseny finalistái

Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám jutott be a Zeneakadémia által szervezett Bartók Világverseny szombati nagyzenekari döntőjébe.
Klasszikus konferencia

Nemzetközi Bartók-konferencia lesz a Zenetudományi Intézetben

A Zeneakadémia Bartók Világversenyéhez kapcsolódva ismét angol nyelvű, nemzetközi konferenciát szervez a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete szeptember 14-én, szombaton 9 órától.