Klasszikus

Dél-tiroli ősz Budapesten

2004.09.10. 00:00
Ajánlom
Szeptember 24. és november 22. között Budapestre látogat Bolzano/Bozen városa. E két hónap alatt színes és eleven képet kaphatunk a kisebbségi autonómiát valóra váltó, történeti és természeti kincseiről híres tartományról. A Közép-európai Kulturális Intézet és Bolzano város által rendezett fesztivál keretében a Gustav Mahler Akadémia zenekarának koncertje, filmfesztivál és számos kiállítás várja az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat egyik legnagyobb szenzációjának számít az ötezer éves múmia, Ötzi magyarországi „látogatása”. A Schnal-völgyi gleccserekben 1991-ben megtalált, jégbe fagyott embert ruháival és felszerelésével együtt a Budapesti Történeti Múzeumban állítják ki.

Mint Sandro Repetto, Bolzano kulturális tanácsosa a sajtótájékoztatón elmondta, a város komoly klasszikus zenei hagyományokkal rendelkezik. Bolzano konzervatóriumában tanított Benedetto Michelangeli zongoraművész, és 1948 óta minden évben itt rendezik meg a Ferruccio Busoni Nemzetközi Zongoraversenyt. A Haydn Szimfonikus Zenekaron kívül a város büszkesége a Gustav Mahler Akademie is. Az intézmény zenekara október 22-én a Budapesti Olasz Kultúrintézetben lép fel, ahol Gustav Kuhn vezényletével és Melvyn Tan közreműködésével Schumann Manfred-nyitányát, II. Szimfóniáját és a-moll zongoraversenyét játsszák majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.