Klasszikus

Délutáni teából Utolsó keringő

2003.06.20. 00:00
Ajánlom
Kortárs magyar zenedráma premierje lesz holnap este a Magyar Állami Operaházban: Madarász Iván Utolsó keringő című – Görgey Gábor színműve nyomán írt – operáját Szikora János rendezésében mutatják be. Az este második részében a Gianni Schicchi című Puccini-vígoperát játsszák.

néhány hete leköszönt kulturális miniszter, Görgey Gábor 1964-ben, élete második színdarabjaként írta meg a Délutáni tea című egyfelvonásost, amit Madarász Iván zeneszerző később a televízióban látott először, parádés szereposztásban. A tévéjáték-változatban a főszerepeket Darvas Lili, Tábori Nóra, Bilicsi Tivadar és Márkus László alakította.

Az Asszony, az ajtó és a régi dallam

"A mű megrendítő drámaisága már ekkor mély nyomot hagyott bennem, sőt katartikus hatása az idő múlásával nem gyengült, hanem erősödött, gazdagodott” – mondja Madarász Iván. A zeneszerzőt már a hetvenes években foglalkoztatta, hogy operát írjon a színdarabból, többször kereste különböző könyvtárakban, de sehol sem sikerült megtalálnia. Végül a kilencvenes évek közepén kölcsönkérte a Délutáni tea szövegét Görgey Gábortól, s közösen írták meg az opera szövegkönyvét, a dalmű címét Utolsó keringőre változtatva. Madarász 1999-ben kezdte meg a komponálást – amikor meghívást kapott a millenniumi operapályázatra –, s a mű 2001-ben nyerte el végleges formáját.
Észrevétlenül elpereg az élet

"Ebben a darabban másképp múlik az idő: percek alatt évek peregnek el. Főszereplő egy beszorult ajtó, amelyet csak nagy viaskodások után képesek kinyitni, akik be akarnak lépni a színre, ahol az Asszony ül magányosan: kötöget, monologizál, emlékeibe temetkezik, felidézi a múltat” – vallja a darabról Görgey Gábor. "Az Asszony és az ajtó mellett számomra egy harmadik főszereplője is van az operának – mondja Madarász Iván –, az a keringődallam, amelyet az Asszony próbál réges-régi emlékeiből újra összerakni. A dallam keresése szimbolikus, hiszen mindannyian így keressük saját életünk dallamát. Ezt a dallamot nem kitalálni kell, hanem rálelni, mint a női főszereplő, aki halálában, megbékélve ismer rá.”
A cselekmény mindvégig egyetlen szobában játszódik, s aki innen kilép – mint az Aszszony férje, fia és szakácsnője –, már soha többé nem térhet vissza, mert az életből is távozik. Az operán végigvonuló dramaturgiai sajátosság, hogy a szereplők nem értik egymást, "elbeszélnek” egymás mellett, mert sem a férj, sem a fiú nem tud kilépni saját, beszűkült gondolatvilágából. Végül az Asszony – közvetlenül halála előtt – teljesen egyedül marad.
Az Utolsó keringő ősbemutatóját Szikora János rendezi, aki úgy véli, ez az egyfelvonásos akcióban ugyan nagyon szegény, de cselekményben, élettörténetben mégis hihetetlenül gazdag. "A rendezésnek azt a belső ellentmondást kell kifejezni, hogy látszólag semmi sem változik, s közben mégis elmúlik az élet” – mondta Szikora, aki kiemelte Csikós Attila és Csík György kiváló díszlet-, illetve jelmeztervezői munkáját.

Puccini vígoperája oldja a feszültséget

Az Asszonyt a premieren Iván Ildikó (Görgey Gábor felesége) énekli, de a későbbi előadásokon Temesi Mária is látható lesz ebben a szerepben. A szakácsnőt Takács Tamara, az Asszony férjét Fried Péter, fiát Wendler Attila alakítja. Az előadásban – amelynek koreográfusa Egerházi Attila – szólót táncol Popova Aleszja és Bajári Levente.
Az ősbemutató karmestere Medveczky Ádám lesz, aki az este második részében – a kortárs zenedráma oldásaként – Puccini közismert vígoperája, a Gianni Schicchi Kalmár Péter rendezte előadását dirigálja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.