Klasszikus

Dennis Chambers: Outbreak

2003.05.05. 00:00
Ajánlom
Négyéves korában kezdett dobolni, hat évesen pedig már éjszakai bárokban lépett fel. Soha nem tanult dobolni intézményes formában, saját bevallása szerint minden hangszerismeret a klubokban ragadt rá. Nos, a sokak által a „dobosok dobosának” titulált Dennis Chambers ezen három és fél évtizeden át felhalmozott tudást bontakoztatja ki szólóalbumán, az Outbreak-en.

Dennis Chambers 18 éves volt, amikor 1978-ban csatlakozott a Parliament and Funkadelic nevű bandához, amiben egészen 1985-ig játszott. Ezt követően New York-ban a Sugar Hill Record Company házi dobosa lett, majd a Special EFX-hez vezetett az útja. Mostanra kiforrott erőteljes, ultra-funky-s játékstílusát 1987-től kezdve olyan együttesekben csiszolgatta, mint a David Sanborn Band, a Mike Stern/Bob Berg Band, vagy John Scofield lázítóan fúziós formációi. Az eltelt évek során tagja volt többek között Michael Brecker, Bill Evans, George Duke, Stanley Clark és John McLaughlin zenekarainak, Santana csapatának pedig jelenleg is állandó dobosa.

Az „Outbreak” című albumon Dennis Chambers végre mint zenekarvezető is bemutatkozik. „Imádok groove-olni!” –mondja, nem meglepő tehát, hogy a kitörésnek szánt felvételen is a groove uralkodik. A lemezen igazi nehézfiúk vendégszerepelnek: Michael Brecker, Bobby Malach és Aaron Heick szaxofonon, Randy Brecker trombitán, John Scofield, Dean Brown, Nick Moroch és Jon Herington gitáron, Will Lee, Gary Willis és Rodney ’Skeet’ Curtis basszusgitáron játszanak, és a névsor így sem teljes. A billentyűs hangszereket Chambers régi kollégája, Jim Beard szólaltatja meg, aki a produkció producere is egyben.

A korong igazi felütéssel kezdődik: a „Roll Call” azonnal megteremti a funky-s/groove-os alaphangulatot. Az igen telt hangszerelés törzsét a trombita, harsona, basszus, tenor és alt szaxofon alkotta fúvósszekció adja, ehhez kapcsolódik Dennis Chambers pergős dobolása. A Brecker testvérek szordínós trombita- és szaxofonszólói mellett a szerző Jim Beard Hammond-orgona kísérete fűszerezi a hangzást. A másodikként következő „Outay” című Scofield-szerzeményben természetesen előtérbe kerül a gitár, Scofield és Beard szólója élvezetesen ellenpontozza a dallamos refrént. Eközben ott lüktet Chambers pillanatnyi lélegzetvételre időt nem hagyó dobkísérete, melyet a számos ütemtörés és ritmusváltás tesz változatossá. Ugyanez a jelleg teszi érdekessé a – már címével is megbélyegzett – „Groovus Interruptus”-t is.

Jon Herington lassúbb, hömpölygősebb „Paris On Mine” elnevezésű kompozíciójának kitérője után az „In Time”-al kezdődik újra a fejbólintgatás, és Chambers ezúttal sem kíméli a cineket. Az ütemdiktálás módfelett precíz, ám a virtuozitás ellenére alkalmanként egy hangyányit úgy érződik – és ez máshol is elmondható a cédére –, hogy helyenként talán jobban érvényesülne „a kevesebb néha több” elve. Ezt követően hiába hirdeti a „Plan B”, nincs B terv: a ritmus egy percre sem lankad. Felsejlik némi marslakó-effekt a háttérben, egy kis wah-os gitárszóló. A szám egyébként egyetlen a lemezen, melynek társszerzője Chambers.

A hetedikként elhangzó Outbreak – nem véletlenül címadó darab – a lemez súlypontja. Beard és Harington közös szerzeménye egybefoglalja az alapkoncepciót, és túl is lép rajta. Dennis Chambers ezúttal valóban minden visszafogottságot nélkülözve bontakoztatja ki tehetségét, és fergeteges géppuskaszólókban mutatja meg, mit is tud hangszerén. Vélhetően az ő hatására Michael Brecker is belendül, és szédületes szaxofonszólójában szinte a lelkét is kifújja a sípon. Ezután az utolsó előtti, „Baltimore, DC” című Scofield-téma erejéig visszazökkenünk a hirtelen komótosnak tűnő iramba, melyben egy funky-s gitáreffekt és a basszus brummogása idézi vissza az ismerős hangzást (amelyet Beard ezúttal wurlitzer zongoráján színesít).

Az album a James Brown és Bobby Byrd nevéhez fűződő „Talkin Loud And Sayin Nothin” könnyed taktusaival ér véget. Mintegy búcsúzásképpen újra teljes a hangszerelés: 12 zenész cserélgeti egymást közt a szólamokat. Az igen igényes, feszültségektől sem mentes felvétel levezetéseként az örömzene jellegű, vidám szólók felszabadult hangulatot hagynak a zenehallgatóban.

ESC Records, 2002

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.