Klasszikus

Dés és Snétberger kötéltánca

2003.10.29. 00:00
Ajánlom
Tíz évvel a legendássá nemesedett Trio Stendhal búcsúkoncertje után Dés László (szaxofon) és Snétberger Ferenc (gitár) újra úgy érzi, van közös mondanivalójuk.

Az elmúlt fél évben több helyen, több alkalommal a nyilvánosság előtt is próbálták ezt eljátszani, legutóbb vasárnap adtak sikeres koncertet a Zeneakadémián, legközelebb pedig csütörtök este láthatók-hallhatók ugyanott. Időközben, úgy tűnik, lemezre érett a produkció, a mostani előadásokat szalagon rögzítik, és azok hamarosan CD-n is elérhetők lesznek.

Dés László (51) már a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján működő Trio Stendhal előtt országos hírű muzsikus volt, akkoriban az első számú szaxofonosként tartották számon. A hetvenes évek második felében egy sor rangos nemzetközi dzsesszfesztiválon nyert díjakat, majd a fúziós zenét játszó Dimenzióval aratott sikereket. A nyolcvanas években egyre jobban belemerült a filmzenék világába, a kilencvenes években pedig, mondhatnánk, egészen más dimenziókban élt és mozgott, popos filmzeneslágereit több nemzedék dúdolja. Az elmúlt években azonban ismét az előadó-művészet felé fordult, újra szaxofont ragadott, és ennek a váltásnak az egyik manifesztuma ez a duó formáció.

Snétberger Ferenc (46) neve viszont csak a Trio Stendhallal együtt lett szélesebb körben ismert, ráadásul a folytonos itthoni mellőzöttség miatt tizenöt éve Berlinben telepedett le, azóta a neves ENJA lemezkiadó gondozásában jelennek meg albumai. Cigány gyerekeket tanít egy alapítványi iskolában, mellette többféle formációban muzsikál, néha kierősítve, jobbára viszont akusztikusan.

Valamint minden áldott nap eljátszik egy Bach-művet. Játékáról, személyiségéről már mindent megírtak, nehéz újat mondani. Az biztos, Snétberger nem pusztán tehetséges virtuóz, aki hangszerén bármilyen nehéz és bonyolult kompozíciót képes megszólaltatni, hanem olyan muzsikus, aki nem merül el a látványos, de érzelmileg üres futamokban. Zenéjére elsősorban a flamenco és a barokk hatott, a szigor, a tűz és a melankólia egyszerre van benne jelen. Ráadásul neve ma már nemcsak fogalom, de gitármárka is: a neves német hangszerkészítő műhely, a Launhardt új elektromosgitár-szériáját is róla nevezte el.

– Olyan ez, mint egy kötéltánc: bármi megtörténhet – jegyezte meg valaki e duó koncertje kapcsán, és ezeken a koncerteken valóban nem mehet biztosra az ember. Mint a két muzsikus többször is nyilatkozta, nem a nosztalgia hozta ismét össze őket, hanem valami új út keresése, és ennek kétségkívül a legnehezebb, de egyben legizgalmasabb formáját választották: a duó felállást.

Eleinte régebbi közös témákhoz nyúltak vissza, mostanában viszont egyre több új kompozíció születik, a csütörtöki zeneakadémiai koncerten már jobbára ezekből játszanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!