Klasszikus

Dés és Snétberger kötéltánca

2003.10.29. 00:00
Ajánlom
Tíz évvel a legendássá nemesedett Trio Stendhal búcsúkoncertje után Dés László (szaxofon) és Snétberger Ferenc (gitár) újra úgy érzi, van közös mondanivalójuk.

Az elmúlt fél évben több helyen, több alkalommal a nyilvánosság előtt is próbálták ezt eljátszani, legutóbb vasárnap adtak sikeres koncertet a Zeneakadémián, legközelebb pedig csütörtök este láthatók-hallhatók ugyanott. Időközben, úgy tűnik, lemezre érett a produkció, a mostani előadásokat szalagon rögzítik, és azok hamarosan CD-n is elérhetők lesznek.

Dés László (51) már a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján működő Trio Stendhal előtt országos hírű muzsikus volt, akkoriban az első számú szaxofonosként tartották számon. A hetvenes évek második felében egy sor rangos nemzetközi dzsesszfesztiválon nyert díjakat, majd a fúziós zenét játszó Dimenzióval aratott sikereket. A nyolcvanas években egyre jobban belemerült a filmzenék világába, a kilencvenes években pedig, mondhatnánk, egészen más dimenziókban élt és mozgott, popos filmzeneslágereit több nemzedék dúdolja. Az elmúlt években azonban ismét az előadó-művészet felé fordult, újra szaxofont ragadott, és ennek a váltásnak az egyik manifesztuma ez a duó formáció.

Snétberger Ferenc (46) neve viszont csak a Trio Stendhallal együtt lett szélesebb körben ismert, ráadásul a folytonos itthoni mellőzöttség miatt tizenöt éve Berlinben telepedett le, azóta a neves ENJA lemezkiadó gondozásában jelennek meg albumai. Cigány gyerekeket tanít egy alapítványi iskolában, mellette többféle formációban muzsikál, néha kierősítve, jobbára viszont akusztikusan.

Valamint minden áldott nap eljátszik egy Bach-művet. Játékáról, személyiségéről már mindent megírtak, nehéz újat mondani. Az biztos, Snétberger nem pusztán tehetséges virtuóz, aki hangszerén bármilyen nehéz és bonyolult kompozíciót képes megszólaltatni, hanem olyan muzsikus, aki nem merül el a látványos, de érzelmileg üres futamokban. Zenéjére elsősorban a flamenco és a barokk hatott, a szigor, a tűz és a melankólia egyszerre van benne jelen. Ráadásul neve ma már nemcsak fogalom, de gitármárka is: a neves német hangszerkészítő műhely, a Launhardt új elektromosgitár-szériáját is róla nevezte el.

– Olyan ez, mint egy kötéltánc: bármi megtörténhet – jegyezte meg valaki e duó koncertje kapcsán, és ezeken a koncerteken valóban nem mehet biztosra az ember. Mint a két muzsikus többször is nyilatkozta, nem a nosztalgia hozta ismét össze őket, hanem valami új út keresése, és ennek kétségkívül a legnehezebb, de egyben legizgalmasabb formáját választották: a duó felállást.

Eleinte régebbi közös témákhoz nyúltak vissza, mostanában viszont egyre több új kompozíció születik, a csütörtöki zeneakadémiai koncerten már jobbára ezekből játszanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.