Klasszikus

Detroitban vége a sztrájknak

2010.12.31. 08:19
Ajánlom
A Detroiti Szimfonikus Zenekar (DSO) történetének második leghosszabb, 11 hetes sztrájkja ért véget.

A DSO éves működési büdzséje jelenleg közel harmincmillió dollár. A zenekar 2008 óta küzd pénzügyi nehézségekkel, a veszteségeik mintegy 19 millió dollárra rúgnak - ebből kilencmillió a 2010-es pénzügyi évre vonatkozik. A menedzsment három év alatt végrehajtandó harmincszázalékos fizetéscsökkentést javasolt, a zenészek viszont maximum 22 százalékot voltak hajlandók elfogadni, továbbá ingyen nem voltak hajlandók játszani a zenekar beavató koncertjein és kamarahangversenyein. A DSO tagjainak minimumfizetése 104.650 dollár volt. A jelenlegi tervek szerint ez jövőre 77.900 dollárra csökkenne; ha a beavató és kamaraprogramban nem vesznek részt, akkor 74.100 dollárt vinnének haza.

Az évadnak mintegy harmada telt sztrájkkal, ezzel 2,4 millió dollár fizetést spóroltak meg a menedzsmentnek, viszont szinte ugyanennyi jegybevételtől estek el. A további következményeket - szponzorok és támogató magánszemélyek elvesztése, következő évadra szóló bérletek eladásának csökkenése - azonban nem lehet kiszámítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.