Klasszikus

Digitalizál a Hungaroton?

2010.01.08. 15:32
Ajánlom
Az újév első napjaiban felröppent a hír, hogy az iTunes a Hungarotonnal közösen nyitja meg magyarországi webáruházát. A pletyka természetesen nem igaz, de az bizonyos, hogy valami készül a Hungaroton háza táján. A részletekről Hollós Mátét, a lemezcég első emberét kérdeztük.

- A nemzetközi szerzői jogok miatt a legjobb külföldi komolyzenei webáruházakból legálisan nem lehet itthonról hangzóanyagot vásárolni, az itthoni zeneboltok kínálata pedig rendkívül szűkös. Honnan tölthetők le már most is a Hungaroton felvételei?

- Külföldről több helyről is. Leginkább a www.classicsonline.com-on, a Naxos zeneboltjában. Ezenkívül az Orchard rendszerén keresztül többen vettek át Hungaroton-felvételeket, de ez természetesen nem az egész katalógusra vonatkozik. A classicsonline-on értelemszerűen a komolyzenei katalógus CD-n kiadott felvételeinek nagy része érhető el, de kiadatlan felvétel egyáltalán nem. Az Orchardon keresztül szintén csak kiadottak, de még kisebb választékban kerülnek forgalomba a Hungarotontól. Magyarországi partnereink (pl.: www.songo.hu) is vannak, ahol könnyűzene és némi komolyzene is megtalálható és letölthető.

- Arról lehetett a híradásokban olvasni, hogy a teljes katalógus digitalizása folyamatban van. Ez azt jelenti, hogy a régi, csak feketelemezen kiadott anyagok is elérhetők lesznek digitális formátumban?

- Igen, ezt jelenti. A digitalizálás célja elsősorban az állagmegóvás, hogy a porlékony szalagokról biztonságos helyre kerüljenek a felvételek. Ezenkívül természetesen azt a célt is szolgálja, hogy a háttérkatalógusban található, tehát hanghordozón el nem érhető felvételek is minél nagyobb számban letölthetővé váljanak.

- Lehet tudni már valamit arról, hogy a digitalizált anyag itthonról is elérhető lesz-e, és ha igen, mikor?

- A digitalizálási folyamat első negyedénél-harmadánál járunk, tehát még nem arról van szó, hogy minden elérhető volna. Az elkészült anyagok folyamatosan valamennyi partnerünk számára hozzáférhetővé válik, akivel letöltésre vonatkozó szerződésben állunk. Nem egy vagy két konkrét partner számára készül, hanem bárkinek, aki letölthetővé szeretné tenni.

- Albumonként vagy számonként is elérhetők lesznek a digitalizált felvételek?

- Számonként, illetve a komolyzene esetében tételenként is - ez a letöltés nagyon fontos eleme.

- A Hungaroton honlapján közvetlenül is hozzáférhetők lesznek a digitalizált és letöltésre szánt felvételek, vagy csak partnereiken keresztül?

- Mindenképpen külső szolgáltatóban gondolkodunk. A meglévőnél sokkal nagyobb és költségesebb védelmi rendszert kellene kiépítenünk, ha magunk akarnánk ezzel foglalkozni. De bizonyosan át lehet majd navigálni a honlapunkról azokba a webáruházakba, ahonnan a felvételek letölthetők lesznek.

- Elképzelhető-e, hogy a jövőben az egyre népszerűbb és elismertebb külföldi kezdeményezések (például a négyszeres Grammy-díjas ArtistShare) mintájára egyes felvételeket csak online változatban adjanak ki?

- Ilyen tervünk nincsen, elsősorban azért, mert a Hungaroton manapság túlnyomórészt komolyzenei felvételek kiadásával foglalkozik. Megítélésem szerint a komolyzene - és különösen az a repertoár, amivel mi foglalkozunk: a ritkaságszámba menő felvételek - az ínyencek számára hanghordozó formában is érdekesek maradnak az elkövetkezendő évtizedekben, akkor is, amikor már az online piac fogja meghatározni a komolyzenei eladásokat is. A másik ok pedig az, hogy manapság kiadónak a legális letöltésekből még nem származhat akkora bevétele, amelyből a felvételek költségeit finanszírozni tudná. Valóban egyre több - főleg könnyűzenei - művész van, aki saját pénzén elkészíti a felvételt és fölteszi a hálóra, de neki ez inkább a promóciójához kell, hogy aztán élőben hívják meg fellépni. Egy komolyzenei előadóművész részéről ugyanez a módszer természetesen szintén logikus, de egy kiadónak nem lehet érdeke.

- Végül engedje meg, hogy rákérdezzek arra, ami az interjú apropójául szolgáló sajtóhírek tétje volt: tudja-e, hogy mikor lesz magyarországról elérhető iTunes bolt?

- Ehhez a Hungarotonnak semmi köze. Az utóbbi napok híresztelései, melyek szerint miattunk, vagy a mi vállunkon "jön be" az iTunes Magyarországra, nem igaz. Az viszont igaz, hogy van szerződésünk az iTunes-szal, és hogy az anyagaink fokozatosan föl fognak kerülni az Apple áruházába is.

www.hungaroton.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.