Klasszikus

Digitalizál a Hungaroton?

2010.01.08. 15:32
Ajánlom
Az újév első napjaiban felröppent a hír, hogy az iTunes a Hungarotonnal közösen nyitja meg magyarországi webáruházát. A pletyka természetesen nem igaz, de az bizonyos, hogy valami készül a Hungaroton háza táján. A részletekről Hollós Mátét, a lemezcég első emberét kérdeztük.

- A nemzetközi szerzői jogok miatt a legjobb külföldi komolyzenei webáruházakból legálisan nem lehet itthonról hangzóanyagot vásárolni, az itthoni zeneboltok kínálata pedig rendkívül szűkös. Honnan tölthetők le már most is a Hungaroton felvételei?

- Külföldről több helyről is. Leginkább a www.classicsonline.com-on, a Naxos zeneboltjában. Ezenkívül az Orchard rendszerén keresztül többen vettek át Hungaroton-felvételeket, de ez természetesen nem az egész katalógusra vonatkozik. A classicsonline-on értelemszerűen a komolyzenei katalógus CD-n kiadott felvételeinek nagy része érhető el, de kiadatlan felvétel egyáltalán nem. Az Orchardon keresztül szintén csak kiadottak, de még kisebb választékban kerülnek forgalomba a Hungarotontól. Magyarországi partnereink (pl.: www.songo.hu) is vannak, ahol könnyűzene és némi komolyzene is megtalálható és letölthető.

- Arról lehetett a híradásokban olvasni, hogy a teljes katalógus digitalizása folyamatban van. Ez azt jelenti, hogy a régi, csak feketelemezen kiadott anyagok is elérhetők lesznek digitális formátumban?

- Igen, ezt jelenti. A digitalizálás célja elsősorban az állagmegóvás, hogy a porlékony szalagokról biztonságos helyre kerüljenek a felvételek. Ezenkívül természetesen azt a célt is szolgálja, hogy a háttérkatalógusban található, tehát hanghordozón el nem érhető felvételek is minél nagyobb számban letölthetővé váljanak.

- Lehet tudni már valamit arról, hogy a digitalizált anyag itthonról is elérhető lesz-e, és ha igen, mikor?

- A digitalizálási folyamat első negyedénél-harmadánál járunk, tehát még nem arról van szó, hogy minden elérhető volna. Az elkészült anyagok folyamatosan valamennyi partnerünk számára hozzáférhetővé válik, akivel letöltésre vonatkozó szerződésben állunk. Nem egy vagy két konkrét partner számára készül, hanem bárkinek, aki letölthetővé szeretné tenni.

- Albumonként vagy számonként is elérhetők lesznek a digitalizált felvételek?

- Számonként, illetve a komolyzene esetében tételenként is - ez a letöltés nagyon fontos eleme.

- A Hungaroton honlapján közvetlenül is hozzáférhetők lesznek a digitalizált és letöltésre szánt felvételek, vagy csak partnereiken keresztül?

- Mindenképpen külső szolgáltatóban gondolkodunk. A meglévőnél sokkal nagyobb és költségesebb védelmi rendszert kellene kiépítenünk, ha magunk akarnánk ezzel foglalkozni. De bizonyosan át lehet majd navigálni a honlapunkról azokba a webáruházakba, ahonnan a felvételek letölthetők lesznek.

- Elképzelhető-e, hogy a jövőben az egyre népszerűbb és elismertebb külföldi kezdeményezések (például a négyszeres Grammy-díjas ArtistShare) mintájára egyes felvételeket csak online változatban adjanak ki?

- Ilyen tervünk nincsen, elsősorban azért, mert a Hungaroton manapság túlnyomórészt komolyzenei felvételek kiadásával foglalkozik. Megítélésem szerint a komolyzene - és különösen az a repertoár, amivel mi foglalkozunk: a ritkaságszámba menő felvételek - az ínyencek számára hanghordozó formában is érdekesek maradnak az elkövetkezendő évtizedekben, akkor is, amikor már az online piac fogja meghatározni a komolyzenei eladásokat is. A másik ok pedig az, hogy manapság kiadónak a legális letöltésekből még nem származhat akkora bevétele, amelyből a felvételek költségeit finanszírozni tudná. Valóban egyre több - főleg könnyűzenei - művész van, aki saját pénzén elkészíti a felvételt és fölteszi a hálóra, de neki ez inkább a promóciójához kell, hogy aztán élőben hívják meg fellépni. Egy komolyzenei előadóművész részéről ugyanez a módszer természetesen szintén logikus, de egy kiadónak nem lehet érdeke.

- Végül engedje meg, hogy rákérdezzek arra, ami az interjú apropójául szolgáló sajtóhírek tétje volt: tudja-e, hogy mikor lesz magyarországról elérhető iTunes bolt?

- Ehhez a Hungarotonnak semmi köze. Az utóbbi napok híresztelései, melyek szerint miattunk, vagy a mi vállunkon "jön be" az iTunes Magyarországra, nem igaz. Az viszont igaz, hogy van szerződésünk az iTunes-szal, és hogy az anyagaink fokozatosan föl fognak kerülni az Apple áruházába is.

www.hungaroton.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.