Klasszikus

Digitalizál a Hungaroton?

2010.01.08. 15:32
Ajánlom
Az újév első napjaiban felröppent a hír, hogy az iTunes a Hungarotonnal közösen nyitja meg magyarországi webáruházát. A pletyka természetesen nem igaz, de az bizonyos, hogy valami készül a Hungaroton háza táján. A részletekről Hollós Mátét, a lemezcég első emberét kérdeztük.

- A nemzetközi szerzői jogok miatt a legjobb külföldi komolyzenei webáruházakból legálisan nem lehet itthonról hangzóanyagot vásárolni, az itthoni zeneboltok kínálata pedig rendkívül szűkös. Honnan tölthetők le már most is a Hungaroton felvételei?

- Külföldről több helyről is. Leginkább a www.classicsonline.com-on, a Naxos zeneboltjában. Ezenkívül az Orchard rendszerén keresztül többen vettek át Hungaroton-felvételeket, de ez természetesen nem az egész katalógusra vonatkozik. A classicsonline-on értelemszerűen a komolyzenei katalógus CD-n kiadott felvételeinek nagy része érhető el, de kiadatlan felvétel egyáltalán nem. Az Orchardon keresztül szintén csak kiadottak, de még kisebb választékban kerülnek forgalomba a Hungarotontól. Magyarországi partnereink (pl.: www.songo.hu) is vannak, ahol könnyűzene és némi komolyzene is megtalálható és letölthető.

- Arról lehetett a híradásokban olvasni, hogy a teljes katalógus digitalizása folyamatban van. Ez azt jelenti, hogy a régi, csak feketelemezen kiadott anyagok is elérhetők lesznek digitális formátumban?

- Igen, ezt jelenti. A digitalizálás célja elsősorban az állagmegóvás, hogy a porlékony szalagokról biztonságos helyre kerüljenek a felvételek. Ezenkívül természetesen azt a célt is szolgálja, hogy a háttérkatalógusban található, tehát hanghordozón el nem érhető felvételek is minél nagyobb számban letölthetővé váljanak.

- Lehet tudni már valamit arról, hogy a digitalizált anyag itthonról is elérhető lesz-e, és ha igen, mikor?

- A digitalizálási folyamat első negyedénél-harmadánál járunk, tehát még nem arról van szó, hogy minden elérhető volna. Az elkészült anyagok folyamatosan valamennyi partnerünk számára hozzáférhetővé válik, akivel letöltésre vonatkozó szerződésben állunk. Nem egy vagy két konkrét partner számára készül, hanem bárkinek, aki letölthetővé szeretné tenni.

- Albumonként vagy számonként is elérhetők lesznek a digitalizált felvételek?

- Számonként, illetve a komolyzene esetében tételenként is - ez a letöltés nagyon fontos eleme.

- A Hungaroton honlapján közvetlenül is hozzáférhetők lesznek a digitalizált és letöltésre szánt felvételek, vagy csak partnereiken keresztül?

- Mindenképpen külső szolgáltatóban gondolkodunk. A meglévőnél sokkal nagyobb és költségesebb védelmi rendszert kellene kiépítenünk, ha magunk akarnánk ezzel foglalkozni. De bizonyosan át lehet majd navigálni a honlapunkról azokba a webáruházakba, ahonnan a felvételek letölthetők lesznek.

- Elképzelhető-e, hogy a jövőben az egyre népszerűbb és elismertebb külföldi kezdeményezések (például a négyszeres Grammy-díjas ArtistShare) mintájára egyes felvételeket csak online változatban adjanak ki?

- Ilyen tervünk nincsen, elsősorban azért, mert a Hungaroton manapság túlnyomórészt komolyzenei felvételek kiadásával foglalkozik. Megítélésem szerint a komolyzene - és különösen az a repertoár, amivel mi foglalkozunk: a ritkaságszámba menő felvételek - az ínyencek számára hanghordozó formában is érdekesek maradnak az elkövetkezendő évtizedekben, akkor is, amikor már az online piac fogja meghatározni a komolyzenei eladásokat is. A másik ok pedig az, hogy manapság kiadónak a legális letöltésekből még nem származhat akkora bevétele, amelyből a felvételek költségeit finanszírozni tudná. Valóban egyre több - főleg könnyűzenei - művész van, aki saját pénzén elkészíti a felvételt és fölteszi a hálóra, de neki ez inkább a promóciójához kell, hogy aztán élőben hívják meg fellépni. Egy komolyzenei előadóművész részéről ugyanez a módszer természetesen szintén logikus, de egy kiadónak nem lehet érdeke.

- Végül engedje meg, hogy rákérdezzek arra, ami az interjú apropójául szolgáló sajtóhírek tétje volt: tudja-e, hogy mikor lesz magyarországról elérhető iTunes bolt?

- Ehhez a Hungarotonnak semmi köze. Az utóbbi napok híresztelései, melyek szerint miattunk, vagy a mi vállunkon "jön be" az iTunes Magyarországra, nem igaz. Az viszont igaz, hogy van szerződésünk az iTunes-szal, és hogy az anyagaink fokozatosan föl fognak kerülni az Apple áruházába is.

www.hungaroton.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt. FRISSÍTVE!
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Idén is lehet csatlakozni a Magyar Kórusok Napjához Kodály születésnapján

A KÓTA november 25-ig várja a kórusok csatlakozását a december 13-16. között tartandó hangversenyekhez.
Klasszikus interjú

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Anton Rubinstein, az orosz zene keresztapja

Az orosz zene fényes évszázada nem képzelhető el nélküle. Életében csak Liszt volt népszerűbb nála, kortársai pedig lényeglátásáról, kimeríthetetlen energiájáról emlékeztek rá. Százhuszonöt éve hunyt el Anton Rubinstein.
Klasszikus interjú

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Klasszikus ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estet adnak a Zeneakadémián

Egy különleges zongoraesttel lepi meg az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat a közönségét november 22-én a Zeneakadémia Nagytermében.