Klasszikus

Díjak, kitüntetések augusztus 20-án

2007.08.21. 00:00
Ajánlom
Hiller István oktatási és kulturális miniszter államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kormánykitüntetéseket, közgyűjteményi, közművelődési és oktatási díjakat, valamint miniszteri elismeréseket adott át az Iparművészeti Múzeumban.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át többek között Alföldi Róbert és Eszenyi Enikő színművészek, valamint Dr. Halmos Béla, a zenetudomány kandidátusa, előadóművész, népzenekutató, népzenetanár, építészmérnök, a Hagyományok Háza Táncházarchívum vezetője.

Ella István orgonaművész, karmester a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta, de ebben a kitüntetésben részesült Fáy Miklós zenekritikus, újságíró, Palya Bea előadóművész, Tabányi Mihály harmonikaművész, Schell Judit színművész és Zsoldos Béla ütőhangszeres művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének egyetemi docense.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéseket is ezen a napon adták át többek között Ember Csabának, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola igazgatójának, Blum József előadóművésznek, a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakképző Iskola igazgatóhelyettesének, zenetanárnak és Rotter Oszkárnak, a Magyar Állami Operaház balettművészének. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt vehette át többek között Gayer Ferenc előadóművész, a Budapest Ragtime Band vezetője és Kloska László, a Honvéd Együttes táncos-szólistája. Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapott Dékány Éva, a Budai Táncklub jazz balettmestere és Jankovics Györgyné is, aki a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola hegedűtanára.

Népművészet Mestere-díjjal gazdagodott Bágy György táncos, népdalénekes, román hagyományőrző, Kádár Gergelyné Papp Erzsi népdal és ballada énekes, Pápai Józsefné Rózsa Ilona népdalénekes és Tímár Viktor erdélyi népzenész.

Életfa-díjat kapott Neuwirth Annamária, a táncház mozgalomban különösen a gyermekek néptánc-oktatása területén végzett tevékenységéért és a Népművészet Ifjú Mestere-díjat kapta többek között Csonka Ferenc vajdasági népi hegedűs, a Farkas László és Molnár Anna táncos pár, valamint Ónodi Béla váci néptáncos.

A kitüntetettek teljes listája az alábbi honlapon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.