Klasszikus

Díjak, kitüntetések augusztus 20-án

2007.08.21. 00:00
Ajánlom
Hiller István oktatási és kulturális miniszter államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kormánykitüntetéseket, közgyűjteményi, közművelődési és oktatási díjakat, valamint miniszteri elismeréseket adott át az Iparművészeti Múzeumban.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át többek között Alföldi Róbert és Eszenyi Enikő színművészek, valamint Dr. Halmos Béla, a zenetudomány kandidátusa, előadóművész, népzenekutató, népzenetanár, építészmérnök, a Hagyományok Háza Táncházarchívum vezetője.

Ella István orgonaművész, karmester a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta, de ebben a kitüntetésben részesült Fáy Miklós zenekritikus, újságíró, Palya Bea előadóművész, Tabányi Mihály harmonikaművész, Schell Judit színművész és Zsoldos Béla ütőhangszeres művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének egyetemi docense.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéseket is ezen a napon adták át többek között Ember Csabának, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola igazgatójának, Blum József előadóművésznek, a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakképző Iskola igazgatóhelyettesének, zenetanárnak és Rotter Oszkárnak, a Magyar Állami Operaház balettművészének. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt vehette át többek között Gayer Ferenc előadóművész, a Budapest Ragtime Band vezetője és Kloska László, a Honvéd Együttes táncos-szólistája. Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapott Dékány Éva, a Budai Táncklub jazz balettmestere és Jankovics Györgyné is, aki a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola hegedűtanára.

Népművészet Mestere-díjjal gazdagodott Bágy György táncos, népdalénekes, román hagyományőrző, Kádár Gergelyné Papp Erzsi népdal és ballada énekes, Pápai Józsefné Rózsa Ilona népdalénekes és Tímár Viktor erdélyi népzenész.

Életfa-díjat kapott Neuwirth Annamária, a táncház mozgalomban különösen a gyermekek néptánc-oktatása területén végzett tevékenységéért és a Népművészet Ifjú Mestere-díjat kapta többek között Csonka Ferenc vajdasági népi hegedűs, a Farkas László és Molnár Anna táncos pár, valamint Ónodi Béla váci néptáncos.

A kitüntetettek teljes listája az alábbi honlapon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.