Klasszikus

Díjak, kitüntetések augusztus 20-án

2007.08.21. 00:00
Ajánlom
Hiller István oktatási és kulturális miniszter államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kormánykitüntetéseket, közgyűjteményi, közművelődési és oktatási díjakat, valamint miniszteri elismeréseket adott át az Iparművészeti Múzeumban.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át többek között Alföldi Róbert és Eszenyi Enikő színművészek, valamint Dr. Halmos Béla, a zenetudomány kandidátusa, előadóművész, népzenekutató, népzenetanár, építészmérnök, a Hagyományok Háza Táncházarchívum vezetője.

Ella István orgonaművész, karmester a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta, de ebben a kitüntetésben részesült Fáy Miklós zenekritikus, újságíró, Palya Bea előadóművész, Tabányi Mihály harmonikaművész, Schell Judit színművész és Zsoldos Béla ütőhangszeres művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének egyetemi docense.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéseket is ezen a napon adták át többek között Ember Csabának, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola igazgatójának, Blum József előadóművésznek, a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakképző Iskola igazgatóhelyettesének, zenetanárnak és Rotter Oszkárnak, a Magyar Állami Operaház balettművészének. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt vehette át többek között Gayer Ferenc előadóművész, a Budapest Ragtime Band vezetője és Kloska László, a Honvéd Együttes táncos-szólistája. Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapott Dékány Éva, a Budai Táncklub jazz balettmestere és Jankovics Györgyné is, aki a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola hegedűtanára.

Népművészet Mestere-díjjal gazdagodott Bágy György táncos, népdalénekes, román hagyományőrző, Kádár Gergelyné Papp Erzsi népdal és ballada énekes, Pápai Józsefné Rózsa Ilona népdalénekes és Tímár Viktor erdélyi népzenész.

Életfa-díjat kapott Neuwirth Annamária, a táncház mozgalomban különösen a gyermekek néptánc-oktatása területén végzett tevékenységéért és a Népművészet Ifjú Mestere-díjat kapta többek között Csonka Ferenc vajdasági népi hegedűs, a Farkas László és Molnár Anna táncos pár, valamint Ónodi Béla váci néptáncos.

A kitüntetettek teljes listája az alábbi honlapon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.