Klasszikus

Díjak, kitüntetések, elismerések

2008.03.14. 00:00
Ajánlom
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter számos kitüntetést adott át ma a Szépművészeti Múzeumban, többek között a zenei és a művészeti élet jeles képviselőinek is.

Dr. Sólyom László a Magyar Köztársaság Elnöke megbízásából Dr. Hiller István a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adott át, Román Sándor Harangozó Gyula-díjas koreográfusnak, táncművésznek, Érdemes Művésznek, az ExperiDance Tánctársulat vezetőjének.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Dr. Angelus Iván, a Budapest Kortárstánc Főiskola, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója (aki hivatalos elfoglaltsága miatt a kitüntetést később veszi át), Baross Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Gupcsó Gyöngyvér, a Magyar Állami Operaház Gyermekkar-vezetője, a VII. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola tanára, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Lattman Béla basszusgitár-művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem basszusgitár tanszakvezető tanára, Lőcsei Jenő Liszt Ferenc-díjas magántáncos, koreográfus, Érdemes Művész, a Budapesti Operettszínház balettegyüttese vezetője és Pánczél Éva, a Magyar Állami Operaház magánénekese.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta Lantos Zoltán hegedűművész és Szécsényiné Dr. Fekete Irén, a Magyar Táncművészeti Főiskola nyugalmazott táncpedagógusa. Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet kapott Balogh Csaba, a Duna Művészegyüttes táncos szólistája, Igric György, a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúli Kht. ügyvezető igazgatója, Németh Alice operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja és Pere János előadóművész, a Rácz Aladár Zeneiskola magánének-tanára. Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet vehetett át Sárközi Attila, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze, Valach Gábor, a Honvéd Együttes Művészeti Nkft. – Honvéd Táncszínház tánckarvezető, szólótáncosa és Vidák Zsigmond, a Rajkó Művészegyüttes vezető-prímása (akinek külföldön való tartózkodása miatt nővére Jancsikné Vidák Irén vette át).

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Jászai Mari-díjat adományozott kiemelkedő színművészeti és színháztudományi tevékenységéért Szabó P. Szilveszternek, a Budapesti Operettszínház színművészének. Erkel Ferenc-díjban részesült kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenység elismeréséért, Melis László zeneszerző, Nógrádi Péter zeneszerző-zenetanár és Sáry Bánk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zeneszerzője.

Harangozó Gyula-díjat adományoztak a táncművészet bármely ágában folytatott alkotói, előadói tudományos és pedagógiai tevékenység elismeréséért, Boros Ildikónak, a Magyar Állami Operaház balettművész-magántáncosnak, Kalmár Attilának, a Szegedi Kortárs Balett táncművészének, Kerényi Miklós Dávidnak, Magyar Állami Operaház címzetes magántáncosának, Kocsis Enikőnek, a Honvéd Együttes táncos szólistájának, Kopeczny Katalin táncművésznek, Németh Ildikó táncpedagógusnak és Topolánszky Tamás táncművész, koreográfus, szakkritikusnak (aki helyett külföldi tartózkodása miatt Kalmár Attila vette át a kitüntetést).

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Liszt Ferenc-díjat adományoz kiemelkedő zenei és előadó- művészeti tevékenység elismeréséért, Babos Gyulának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gitárművész-tanárának, Bálint János fuvolaművésznek (aki külföldi tartózkodik, ezért felesége vette át), Kovácsházi István operaénekesnek (aki külföldi tartózkodása miatt később veszi át), Lakner Tamásnak, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet karnagyának, Oberfrank Péternek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester-zongoraművésznek, Vashegyi Györgynek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterének, Varga Zoltánnak, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar kürtművészének és Virág Emesének, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoraművészének.

Nádasdy Kálmán-díjat kapott a kiemelkedő zenés színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi és műfordítói tevékenység elismeréséért Ruitner Sándor, valamint Szirtes Tamás, a Madách Színház rendező-igazgatója. Szabolcsi Bence-díjat vehetett át kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenység elismeréséért, Berecsky János, az MTA Zenetudományi Intézet népzenekutatója és Réti Zoltán nyugalmazott zeneiskolai igazgató. Pro Cultura Hungarica emlékplakettet adományoztak Wolfram Dehmel úrnak, a magyar zenetörténeti dokumentum gazdagítása terén kifejtett tevékenységéért (a kitüntetést Vavrineck Veronika, a Richter János Alapítvány munkatársa vette át).

A Magyar Köztársaság kormánya Március Ifjak néven alapított új díjat olyan 35 év alatti fiatalok részére, akik kiemelkedő alkotó tevékenységükkel hozzájárulnak nemzeti értékeink megőrzéséhez és gazdagításához. Ebben az évben tizenketten részesültek az új elismerésben. Az elismeréssel járó félmillió forintot és emlékplakettet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adta át többek között Oláh Tzumo Árpád Emerton és gramofon-díjas zongoristának és Várdai István gordonkaművésznek.

A Magyar Köztársaság Kiváló Művész díja elismerésben részesült Csengery Adrienne Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész, operaénekes és Sáry László Erkel Ferenc-díjas, Érdemes Művész, zeneszerző.

A Magyar Köztársaság Érdemes Művész díját kapta Roboz Ágnes koreográfus, táncpedagógus, Goda Gábor Harangozó Gyula-díjas koreográfus-rendező, Gál Tamás Liszt Ferenc-díjas karmester és Kalocsai Zsuzsa Jászai Mari-díjas színművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Színház

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.