Klasszikus

Díjak, kitüntetések, elismerések

2008.03.14. 00:00
Ajánlom
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter számos kitüntetést adott át ma a Szépművészeti Múzeumban, többek között a zenei és a művészeti élet jeles képviselőinek is.

Dr. Sólyom László a Magyar Köztársaság Elnöke megbízásából Dr. Hiller István a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adott át, Román Sándor Harangozó Gyula-díjas koreográfusnak, táncművésznek, Érdemes Művésznek, az ExperiDance Tánctársulat vezetőjének.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Dr. Angelus Iván, a Budapest Kortárstánc Főiskola, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója (aki hivatalos elfoglaltsága miatt a kitüntetést később veszi át), Baross Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Gupcsó Gyöngyvér, a Magyar Állami Operaház Gyermekkar-vezetője, a VII. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola tanára, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Lattman Béla basszusgitár-művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem basszusgitár tanszakvezető tanára, Lőcsei Jenő Liszt Ferenc-díjas magántáncos, koreográfus, Érdemes Művész, a Budapesti Operettszínház balettegyüttese vezetője és Pánczél Éva, a Magyar Állami Operaház magánénekese.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta Lantos Zoltán hegedűművész és Szécsényiné Dr. Fekete Irén, a Magyar Táncművészeti Főiskola nyugalmazott táncpedagógusa. Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet kapott Balogh Csaba, a Duna Művészegyüttes táncos szólistája, Igric György, a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúli Kht. ügyvezető igazgatója, Németh Alice operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja és Pere János előadóművész, a Rácz Aladár Zeneiskola magánének-tanára. Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet vehetett át Sárközi Attila, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze, Valach Gábor, a Honvéd Együttes Művészeti Nkft. – Honvéd Táncszínház tánckarvezető, szólótáncosa és Vidák Zsigmond, a Rajkó Művészegyüttes vezető-prímása (akinek külföldön való tartózkodása miatt nővére Jancsikné Vidák Irén vette át).

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Jászai Mari-díjat adományozott kiemelkedő színművészeti és színháztudományi tevékenységéért Szabó P. Szilveszternek, a Budapesti Operettszínház színművészének. Erkel Ferenc-díjban részesült kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenység elismeréséért, Melis László zeneszerző, Nógrádi Péter zeneszerző-zenetanár és Sáry Bánk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zeneszerzője.

Harangozó Gyula-díjat adományoztak a táncművészet bármely ágában folytatott alkotói, előadói tudományos és pedagógiai tevékenység elismeréséért, Boros Ildikónak, a Magyar Állami Operaház balettművész-magántáncosnak, Kalmár Attilának, a Szegedi Kortárs Balett táncművészének, Kerényi Miklós Dávidnak, Magyar Állami Operaház címzetes magántáncosának, Kocsis Enikőnek, a Honvéd Együttes táncos szólistájának, Kopeczny Katalin táncművésznek, Németh Ildikó táncpedagógusnak és Topolánszky Tamás táncművész, koreográfus, szakkritikusnak (aki helyett külföldi tartózkodása miatt Kalmár Attila vette át a kitüntetést).

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Liszt Ferenc-díjat adományoz kiemelkedő zenei és előadó- művészeti tevékenység elismeréséért, Babos Gyulának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gitárművész-tanárának, Bálint János fuvolaművésznek (aki külföldi tartózkodik, ezért felesége vette át), Kovácsházi István operaénekesnek (aki külföldi tartózkodása miatt később veszi át), Lakner Tamásnak, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet karnagyának, Oberfrank Péternek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester-zongoraművésznek, Vashegyi Györgynek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterének, Varga Zoltánnak, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar kürtművészének és Virág Emesének, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoraművészének.

Nádasdy Kálmán-díjat kapott a kiemelkedő zenés színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi és műfordítói tevékenység elismeréséért Ruitner Sándor, valamint Szirtes Tamás, a Madách Színház rendező-igazgatója. Szabolcsi Bence-díjat vehetett át kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenység elismeréséért, Berecsky János, az MTA Zenetudományi Intézet népzenekutatója és Réti Zoltán nyugalmazott zeneiskolai igazgató. Pro Cultura Hungarica emlékplakettet adományoztak Wolfram Dehmel úrnak, a magyar zenetörténeti dokumentum gazdagítása terén kifejtett tevékenységéért (a kitüntetést Vavrineck Veronika, a Richter János Alapítvány munkatársa vette át).

A Magyar Köztársaság kormánya Március Ifjak néven alapított új díjat olyan 35 év alatti fiatalok részére, akik kiemelkedő alkotó tevékenységükkel hozzájárulnak nemzeti értékeink megőrzéséhez és gazdagításához. Ebben az évben tizenketten részesültek az új elismerésben. Az elismeréssel járó félmillió forintot és emlékplakettet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adta át többek között Oláh Tzumo Árpád Emerton és gramofon-díjas zongoristának és Várdai István gordonkaművésznek.

A Magyar Köztársaság Kiváló Művész díja elismerésben részesült Csengery Adrienne Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész, operaénekes és Sáry László Erkel Ferenc-díjas, Érdemes Művész, zeneszerző.

A Magyar Köztársaság Érdemes Művész díját kapta Roboz Ágnes koreográfus, táncpedagógus, Goda Gábor Harangozó Gyula-díjas koreográfus-rendező, Gál Tamás Liszt Ferenc-díjas karmester és Kalocsai Zsuzsa Jászai Mari-díjas színművész.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.