Klasszikus

Díjak március 15-e alkalmából

2009.03.16. 00:00
Ajánlom
Számos kitüntetést adtak át tegnap, többek között a Kossuth- és Széchenyi-díjakat is. Márciusi Ifjak Díjat vehetett át többek között Banda Ádám, Farkas Gábor, Gyöngyösi Levente, Szalóki Ági és Palya Bea. Horgas Eszter a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Az ünnepi díszelőadáson a Művészetek Palotájában a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjban részesült többek között Decsényi János Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és Végh Krisztina, a Magyar Állami Operaház Harangozó Gyula-díjas balettművésze. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjat vehette át Bazsinka Zsuzsanna, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Jávori Ferenc zeneszerző, a Budapest Klezmer Band vezetője és Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Március Ifjak Díjban részesült Banda Ádám hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Farkas Gábor zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára, egyidejűleg a doktori iskola hallgatója, Gyöngyösi Levente zeneszerző, Lukács András táncművész, koreográfus a Magyar Nemzeti Balett és a Wiener Staatsoper címzetes magántáncosa, Szalóki Ági a '90-es évek végi új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője és Palya Bea a mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbb képviselője.

Kossuth-díjat kapott Ágai Karola Liszt Ferenc-díjas magánénekes, a Magyar Állami Operaház Örökös tagja, Kiváló Művész, Geiger György Liszt Ferenc-díjas trombitaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense, Juronics Tamás Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Érdemes Művész, Sári József Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára.

Széchenyi-díjban részesült Szendrei Janka zenetörténész, karnagy, a zenetudomány kandidátusa, az MTA Zenetudományi Intézete osztályvezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést kapott Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át Külkey László, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott magánénekese, Érdemes Művész.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta Gyulai Gaál János, Erkel Ferenc-díjas zeneszerzője (posztumusz), a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Dohos László Liszt Ferenc-díjas karnagy, nyugalmazott főkarmester, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, egyetemi tanár, Friedrich Károly jazzmuzsikus, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék egyetemi docense, Horgas Eszter fuvolaművész, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola Fafúvós Tanszak vezetője és Sebestény Katalin, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai tanára, Liszt Ferenc-díjas balettművész, Érdemes Művész. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét kapta Kokas Ferenc, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója, Egri János jazz előadóművész és Radics Ferenc hegedűművész, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét vehette át Horváth Józsefné a XVIII. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára, Kálmán Ferenc táncművész, Ifj. Rácz László cimbalomművész, az Új Generáció Zenekar karmestere és Szabó Zoltánné, a kaposvári Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola igazgatója.

Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapott Laczkó Albert, a Nemzeti Táncszínház Kht. fővilágosítója, Mihálkovics Tivadar, a Magyar Állami Operaház főtitkára és Varga Péter táncművész, a Hagyományok Háza- Magyar Állami Népi együttes tánckari asszisztense.

A kultúra és a közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végző minisztériumi, intézményi és egyéb dolgozók részére alapított Bánffy Miklós-díjban részesült dr. Merényi Judit, az Óbudai Társaskör nyugalmazott igazgatója.

Erkel Ferenc-díjat vehetett át kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenységéért Károlyi Pál, Kovács Zoltán és Lerch István zeneszerzők.

Harangozó Gyula-díjat kapott a táncművészet területén folytatott alkotói, előadói tudományos és pedagógiai tevékenységéért Bonifert Katalin, a Duna Művészegyüttes tánckarvezetője, táncos szólistája, Duda Éva koreográfus, Gergye Krisztián, a Nemzeti Színház és a Gergye Krisztián Társulat koreográfusa, táncművész, Kökény Richárd, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetője, táncművész, Radina Dace balettművész, a Magyar Állami Operaház magántáncosa, Sebestyén Bálint, a Győri Balett magántáncosa és Szigeti Oktávia táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai adjunktusa.

József Attila-díjat kapott kiemelkedő irodalmi tevékenységéért Bán Zoltán András kritikus, szerkesztő, prózaíró.

Liszt Ferenc-díjat kapott kiemelkedő zenei és előadó- művészeti tevékenységének elismeréséért Faludi Judit gordonkaművész, Farkas Rózsa cimbalomművész, Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, Jobbágy Valér karnagy, Neumayer Károly fúvószenekari karnagy, Rácz István, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Török Géza, a Magyar Állami Operaház karmestere és Zempléni Tamás, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kürtművésze.

Szabolcsi Bence-díjat vehetett át kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenységéért Csengery Kristóf zenetörténész, zenekritikus, a Muzsika című folyóirat főszerkesztője és dr. Eősze László, Erkel-díjas zenetörténész.

A díjazottak teljes listája az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.