Klasszikus

Díjak március 15-e alkalmából

2009.03.16. 00:00
Ajánlom
Számos kitüntetést adtak át tegnap, többek között a Kossuth- és Széchenyi-díjakat is. Márciusi Ifjak Díjat vehetett át többek között Banda Ádám, Farkas Gábor, Gyöngyösi Levente, Szalóki Ági és Palya Bea. Horgas Eszter a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Az ünnepi díszelőadáson a Művészetek Palotájában a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjban részesült többek között Decsényi János Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és Végh Krisztina, a Magyar Állami Operaház Harangozó Gyula-díjas balettművésze. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjat vehette át Bazsinka Zsuzsanna, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Jávori Ferenc zeneszerző, a Budapest Klezmer Band vezetője és Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Március Ifjak Díjban részesült Banda Ádám hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Farkas Gábor zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára, egyidejűleg a doktori iskola hallgatója, Gyöngyösi Levente zeneszerző, Lukács András táncművész, koreográfus a Magyar Nemzeti Balett és a Wiener Staatsoper címzetes magántáncosa, Szalóki Ági a '90-es évek végi új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője és Palya Bea a mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbb képviselője.

Kossuth-díjat kapott Ágai Karola Liszt Ferenc-díjas magánénekes, a Magyar Állami Operaház Örökös tagja, Kiváló Művész, Geiger György Liszt Ferenc-díjas trombitaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense, Juronics Tamás Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Érdemes Művész, Sári József Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára.

Széchenyi-díjban részesült Szendrei Janka zenetörténész, karnagy, a zenetudomány kandidátusa, az MTA Zenetudományi Intézete osztályvezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést kapott Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át Külkey László, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott magánénekese, Érdemes Művész.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta Gyulai Gaál János, Erkel Ferenc-díjas zeneszerzője (posztumusz), a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Dohos László Liszt Ferenc-díjas karnagy, nyugalmazott főkarmester, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, egyetemi tanár, Friedrich Károly jazzmuzsikus, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék egyetemi docense, Horgas Eszter fuvolaművész, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola Fafúvós Tanszak vezetője és Sebestény Katalin, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai tanára, Liszt Ferenc-díjas balettművész, Érdemes Művész. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét kapta Kokas Ferenc, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója, Egri János jazz előadóművész és Radics Ferenc hegedűművész, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét vehette át Horváth Józsefné a XVIII. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára, Kálmán Ferenc táncművész, Ifj. Rácz László cimbalomművész, az Új Generáció Zenekar karmestere és Szabó Zoltánné, a kaposvári Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola igazgatója.

Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapott Laczkó Albert, a Nemzeti Táncszínház Kht. fővilágosítója, Mihálkovics Tivadar, a Magyar Állami Operaház főtitkára és Varga Péter táncművész, a Hagyományok Háza- Magyar Állami Népi együttes tánckari asszisztense.

A kultúra és a közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végző minisztériumi, intézményi és egyéb dolgozók részére alapított Bánffy Miklós-díjban részesült dr. Merényi Judit, az Óbudai Társaskör nyugalmazott igazgatója.

Erkel Ferenc-díjat vehetett át kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenységéért Károlyi Pál, Kovács Zoltán és Lerch István zeneszerzők.

Harangozó Gyula-díjat kapott a táncművészet területén folytatott alkotói, előadói tudományos és pedagógiai tevékenységéért Bonifert Katalin, a Duna Művészegyüttes tánckarvezetője, táncos szólistája, Duda Éva koreográfus, Gergye Krisztián, a Nemzeti Színház és a Gergye Krisztián Társulat koreográfusa, táncművész, Kökény Richárd, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetője, táncművész, Radina Dace balettművész, a Magyar Állami Operaház magántáncosa, Sebestyén Bálint, a Győri Balett magántáncosa és Szigeti Oktávia táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai adjunktusa.

József Attila-díjat kapott kiemelkedő irodalmi tevékenységéért Bán Zoltán András kritikus, szerkesztő, prózaíró.

Liszt Ferenc-díjat kapott kiemelkedő zenei és előadó- művészeti tevékenységének elismeréséért Faludi Judit gordonkaművész, Farkas Rózsa cimbalomművész, Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, Jobbágy Valér karnagy, Neumayer Károly fúvószenekari karnagy, Rácz István, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Török Géza, a Magyar Állami Operaház karmestere és Zempléni Tamás, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kürtművésze.

Szabolcsi Bence-díjat vehetett át kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenységéért Csengery Kristóf zenetörténész, zenekritikus, a Muzsika című folyóirat főszerkesztője és dr. Eősze László, Erkel-díjas zenetörténész.

A díjazottak teljes listája az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.