Klasszikus

Díjakat adtak át a Magyar Rádió Zenei Együtteseinél

2015.10.02. 10:27
Ajánlom
A zene világnapján, október 1-én Budapesten tartott díjátadón az Év énekese és ezzel a Vásárhelyi Zoltán-díjjal kitüntetett énekkari tag az idén Wittner Géza énekkari művész, az Év muzsikusa és az ezzel járó Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje pedig Line Ildikó, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának leköszönő koncertmestere lett.

A mintegy három évtizede alapított díjjal a hivatásos szimfonikus zenekarok és énekkarok művészi célkitűzéseinek megvalósításában kiemelkedő szerepet játszó tagokat ismerik el. Az elismeréseket a rádió két emblematikus muzsikusáról, Dohnányi Ernőről, a rádiózenekar alapító karmesteréről, valamint Vásárhelyi Zoltánról, az énekkar egykori karnagyáról nevezték el. Az együttesek művészei titkos szavazás alapján ítélik oda a kitüntetéseket.

"Büszke vagyok arra, hogy ennek a zenekarnak a koncertmestere lehettem" - mondta Line Ildikó, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 23 év után nyugdíjba vonuló koncertmestere. Wittner Géza énekkari művész a díjátadón nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő kapta a Vásárhelyi Zoltán-díjat. "Az elismerés azért is különlegesen fontos számomra, mert a kollégáim megbecsülését jelzi, ami erőt és önbizalmat ad a jövőbeni közös sikerek eléréséhez" - fogalmazott.

Line Ildikó az erdélyi hegedűiskola egyik jeles képviselője, Brassóban született, iskolai tanulmányait is itt végezte. Még diákként lett a Brassói Kamarazenekar koncertmestere. Főiskolai tanulmányait a kolozsvári Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán végezte, majd a kolozsvári Filharmónia tagja lett. 1980-tól a számos hazai kortárs művet bemutató Pro Camera vonósnégyes első hegedűse, 1989-től a budapesti Operaház, majd 1992-től 2015-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere volt. Háromszor tüntették ki Artisjus díjjal, zenei tevékenységét 1999-ben a Magyar Rádió Nívó-díjjal ismerte el.

Wittner Géza, a Magyar Rádió Énekkarának énekkari művésze a kóruséneklést 1957 őszén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla énekkarában kezdte. Később a Honvéd Művészegyüttes Énekkarának tagja lett, de mellette a Magyar Rádió Énekkarának állandó kisegítője is volt. 1987 őszén került a Magyar Rádió Énekkarának tenor szólamába, ahol a mai napig énekel. Munkája elismeréseként a Magyar Rádió elnöke 2002-ben Nívó-díjban részesítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.