Klasszikus

Díjakat adtak át a Magyar Rádió Zenei Együtteseinél

2015.10.02. 10:27
Ajánlom
A zene világnapján, október 1-én Budapesten tartott díjátadón az Év énekese és ezzel a Vásárhelyi Zoltán-díjjal kitüntetett énekkari tag az idén Wittner Géza énekkari művész, az Év muzsikusa és az ezzel járó Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje pedig Line Ildikó, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának leköszönő koncertmestere lett.

A mintegy három évtizede alapított díjjal a hivatásos szimfonikus zenekarok és énekkarok művészi célkitűzéseinek megvalósításában kiemelkedő szerepet játszó tagokat ismerik el. Az elismeréseket a rádió két emblematikus muzsikusáról, Dohnányi Ernőről, a rádiózenekar alapító karmesteréről, valamint Vásárhelyi Zoltánról, az énekkar egykori karnagyáról nevezték el. Az együttesek művészei titkos szavazás alapján ítélik oda a kitüntetéseket.

"Büszke vagyok arra, hogy ennek a zenekarnak a koncertmestere lehettem" - mondta Line Ildikó, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 23 év után nyugdíjba vonuló koncertmestere. Wittner Géza énekkari művész a díjátadón nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő kapta a Vásárhelyi Zoltán-díjat. "Az elismerés azért is különlegesen fontos számomra, mert a kollégáim megbecsülését jelzi, ami erőt és önbizalmat ad a jövőbeni közös sikerek eléréséhez" - fogalmazott.

Line Ildikó az erdélyi hegedűiskola egyik jeles képviselője, Brassóban született, iskolai tanulmányait is itt végezte. Még diákként lett a Brassói Kamarazenekar koncertmestere. Főiskolai tanulmányait a kolozsvári Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán végezte, majd a kolozsvári Filharmónia tagja lett. 1980-tól a számos hazai kortárs művet bemutató Pro Camera vonósnégyes első hegedűse, 1989-től a budapesti Operaház, majd 1992-től 2015-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere volt. Háromszor tüntették ki Artisjus díjjal, zenei tevékenységét 1999-ben a Magyar Rádió Nívó-díjjal ismerte el.

Wittner Géza, a Magyar Rádió Énekkarának énekkari művésze a kóruséneklést 1957 őszén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla énekkarában kezdte. Később a Honvéd Művészegyüttes Énekkarának tagja lett, de mellette a Magyar Rádió Énekkarának állandó kisegítője is volt. 1987 őszén került a Magyar Rádió Énekkarának tenor szólamába, ahol a mai napig énekel. Munkája elismeréseként a Magyar Rádió elnöke 2002-ben Nívó-díjban részesítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.