Klasszikus

Díjat nyert Kocsis és a Nemzeti Filharmonikusok lemeze

2003.11.25. 00:00
Ajánlom
A Magyar Klasszikus és Jazz Program keretében a neves magyar és külföldi kritikusokból álló zsűri immár harmadik éve ítéli oda a Magyar Klasszikus és Jazz Díjakat.

A Gramofon című magyar zenei szaklap kritikusai, illetve a cannes-i Midem Classical Awards nemzetközi zsűrijének tagjai – többek között a német Klassik Heute, a francia Répertoire, az amerikai ClassicsToday.com és az olasz Musica főszerkesztője – 2003-ban „Az év magyar klasszikus lemeze” kategóriában azt a Hungaroton kiadásában megjelent CD-t találták a legjobbnak, amely Kocsis Zoltán Debussy- és Ravel-hangszereléseit tartalmazza az általa vezényelt Nemzeti Filharmonikusok és Hajnóczy Júlia előadásában.

Ezek az átiratok hazai és külföldi koncerttermekben már több ízben elhangzottak és sikert arattak, ám lemezen összegyűjtve most jelentek meg először. Premiernek számított ez a kiadvány azért is, mert – a Ferencsik-korszak számos nagyszerű lemezét követő hosszú szünet után – ez volt az első felvétele a Kocsis Zoltán vezetésével megújult Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak. A díjnyertes CD után az együttesnek a közeljövőben több más lemeze is megjelenik, köztük a régóta várt Bartók-korong.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.