Klasszikus

Díjazott Kafka-töredékek

2007.02.16. 00:00
Ajánlom
A franciaországi Cannes-ban tizenöt kategóriában osztották ki a 2007-es MIDEM Klasszikus Zenei Díjait. A kortárs zenei felvételek kategóriájában Kurtág fenti című kompozíciója lett díjazott, az előadók Keller András (hegedű) és Juliane Banse (ének).

A világ egyik legnagyobb zenei találkozóján az idén január végén tizenkét CD-t és három DVD-t díjaztak. Kurtág György Kafka-töredékek című lemeze a Párizsi nagydíj után itt is nyert. A média ezúttal is erősen képviseltette magát a helyszínen, 616-an akkreditálták magukat. A delegációk száma 10 000 fölötti volt, s mintegy 91 országot képviseltek. A 2007-es, immár 41. MIDEM nemzetközi zsűrijének tagja volt a Gramofon főszerkesztője, Retkes Attila is. Életmű-díjat kapott a francia zeneszerző, Henri Dutilleux, Az év kiadója a Manfred Eicher által alapított és vezetett ECM Records lett, míg Christian Zacharias német zongoraművész és karmester érdemelte ki Az év művésze címet. Az év operafelvételén Vivaldi Griselda című darabja hallható. A gálaesten a zenei világ jól ismert művészei léptek fel, többek között Keller András és Pilz János is, akik Kurtág és Bartók duóiból szólaltattak meg néhányat. A nemzetközi zsűri Cannes-i tanácskozásán újraválasztották a nemzetközi zsűri hattagú irányító testületét, amelynek tagjai: James Jolly (Nagy-Britannia), Martin Hoffmeister (Németország), Rémy Franck (Luxemburg), Stephen Hastings (Olaszország), Michelle Debra (Belgium) és Retkes Attila (Magyarország).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.