Klasszikus

Díjazott komolyzenészek, táncművészek

2007.03.14. 00:00
Ajánlom
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából számos kitüntetést adtak át az Iparművészeti Múzeumban. A legmagasabb kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét tizenketten kapták meg, köztük három énekes. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét másokkal együtt három zene- és táncművész kapta. A hét elején az Optimus-díj is gazdára talált.

Az év nagy állami kitüntetései közé tartozik a március 15-i. A díjazottak között ezúttal is számos énekes, zeneszerző, táncművész, népdalénekes, egyszóval a Fidelio oldalain is rendszeresen feltűnő művész kapott elismerést. Az ünnep alkalmából Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke megbízásából Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter többek között az alábbi díjakat adta át:

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét Fülöp Attilának, a Magyar Állami Operaház magánénekesének, nyugalmazott főtitkárnak; Kerekes Tóth Erzsébet népdalénekesnek és Takács Klára Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét Daróci Bárdos Tamás Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek, karmesternek, a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola tanárának; Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas táncművésznek, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetőjének, koreográfusnak, valamint Peskó Zoltán karmester, zeneszerzőnek adták át.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét – mások mellett – Deseő Csaba hegedűművész és Vas Gábor nyugalmazott zenei szerkesztő, zeneszerző vehette át. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetés tulajdonosa lett Dr. Báder Jánosné balettmester, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai docense, Danyi Lőrinc, a Nemzeti Ifjúsági Zenekar prímása, Gombai Szabolcs, a Bozsik Yvette Társulat táncművésze és Suki István, a Nemzeti Ifjúsági Zenekar prímása. Míg a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetését kapta, többek közt, Csiki Pál népdalénekes, kórusvezető.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Erkel Ferenc-díjat adományozott kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenység elismeréséért Horváth Balázsnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző, zeneelmélet tanárának, Dr. Mohay Miklósnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar zeneszerző, zeneelméleti tanárának, Tóth Péternek, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerző tanárának. A miniszter által adományozott Harangozó Gyula-díjat, amelyet a táncművészet bármely ágában folytatott alkotói, előadói tudományos és pedagógiai tevékenység elismeréséért lehet elnyerni, heten kapták: Bakó Tamás, az Artus-Goda Gábor Társulat táncos koreográfusa, Horváth Zsófia, a Honvéd Táncszínház táncos szólistája, koreográfusa, Kun Attila, a Magyar Állami Operaház táncművésze, koreográfusa, Macher Szilárd, a Magyar Állami Operaház – Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosa, Sóthy Virág, a Győri Balett magántáncosa, Varasdy Ernőné Bérczes Mária, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai docense, balettmestere és Vámos László, a Duna Palota és Kiadó – Duna Művészegyüttes tánckarvezető, táncos szólistája.

Liszt Ferenc-díjat kapott kiemelkedő zenei és előadó- művészeti tevékenység elismeréséért: Dienes Gábor, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar oboaművésze, Dresch Mihály jazz-muzsikus, szaxofonművész, Gráf Zsuzsanna, a Városmajori Gimnázium karnagy, zenetara, Horváth Anikó, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csembaló művésze, Rozmán Lajos klarinétművész, Szeverényi Ilona cimbalomművész, Szilvágyi Sándor, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium gitárművész-tanára, Vajda Júlia, a szegedi Nemzeti Színház operaénekese. Szabolcsi Bence-díjat kapott kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenység elismeréséért Hamburger Klára, a Magyar Tudományos Akadémia zenetudomány doktora, zenetörténész és Pándi Marianne, Táncsics Mihály-díjas zenetörténész, zenekritikus és zenei ismeretterjesztő.

A Magyar Állami Operaház is ünnepség színhelye volt a napokban. Hétfőn, a sajtó jelenlétében a tavalyi évad nyertesétől, B. Nagy Jánostól vehette át a magánénekesek által alapított Optimus-díjat Berkes János. Az Operaház Székely Bertalan termében kollégák és barátok ünnepelték a művészt. Az Optimus-díj olyan szakmai elismerés, amelyet titkos szavazással az operaénekes pályatársak ítélik egy-egy arra érdemes kollégájuknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.