Klasszikus

Díjeső a jeles napon

2007.01.23. 00:00
Ajánlom
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjat kapott - más művészeti ágak képviselői közt - a kecskeméti Kodály Iskola karnagy-tanára, Durányik László. Ezen kívül még tíz kategóriában osztottak kitüntetéseket.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából hétfőn délután ünnepség színhelye volt az Iparművészeti Múzeum Aulája. Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Dr. Schneider Márta szakállamtitkár ez alkalomból Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjat adományozott a nem hivatásos, amatőr színjátszás, vers- és prózamondás, bábjátszás, kórus- és zeneművészet, képző-, fotó-, film-, videó-művészet, táncművészet, valamint a hagyományőrzés, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén működő – s hosszabb ideje kimagasló művészeti munkát végző – egyéni alkotóknak, művészpedagógusoknak, művészeti együttesek vezetőinek.

A díjazottak:
Báron László bábművész, a kecskeméti Ciróka Bábcsoport művészeti vezetője,
Borsos István képző- és iparművész, a püspökladányi gimnázium nyugalmazott igazgatója,
Durányik László karnagy, a kecskeméti Kodály Iskola karnagy-tanára,
Keserű Imre a diákszínjátszás tagozatvezetője, a budapesti Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Művészeti Szakközépiskola, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára,
Novák Zsuzsanna koreográfus, a budapesti Supernova Táncegyüttes és a Promontor Táncsportklub művészeti vezetője,
Szabadi Mihály koreográfus, táncgyűjtő, a sióagárdi együttes vezető koreográfusa,
Szathmáry-Király Ádám fotóművész, a kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal vezető főtanácsosa.

A miniszter és a szakállamtitkár továbbá Csokonai Vitéz Mihály Közösségi-díjat adományozott a nem hivatásos, amatőr színjátszás, vers- és prózamondás, bábjátszás, kórus- és zeneművészet, képző-, fotó-, film-, videó-művészet, táncművészet, valamint a hagyományos, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén működő – s hosszabb ideje kimagasló művészeti munkát végző – amatőr együtteseknek, művészeti alkotó közösségeknek.
A díjazottak:
a pécsi Bartók Béla Férfikar,
a szanyi nagyközség Bokréta Néptáncegyüttese,
a soproni Fotóklub Egyesület,
a mezőtúri Szivárvány Citerazenekar,
a Zala Megyei Népművészeti Egyesület.

Apáczai Csere János-díjat kapott többek közt Nagy Erzsébet, a XIII. kerületi Zeneiskola tanszakvezető gitártanára és Megyimóreczné Schmidt Ildikó, a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola tanszakvezető zongoratanára. Németh László-díjas lett másokkal együtt Bánfalvi Katalin, a debreceni Simonffy Emil Zeneiskola tanszakvezető gordonkatanára, valamint Dr. Biernaczky Szilárdné, a XII. kerületi Solti György Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója és Fekete Ildikó, a XIII. kerületi Zeneiskola zongoratanára, korrepetitora. Karácsony Sándor-díjat is többen kaptak, így Dr. Orbán Istvánné, a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanítója, valamint Péter Istvánné, a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola tanítója.

Ezen kívül a következő kategóráikban osztottak még díjat: Bibliotéka Emlékérem-díj, Márai Sándor-díj, Szent-Györgyi Albert-díj, Brunszvik Teréz-díj, Kiss Árpád-díj, valamint Éltes Mátyás-díj.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.