Klasszikus

Diótörő és Hókirálynő minden mennyiségben

2004.12.22. 00:00
Ajánlom
Karácsony környékén egy-két hétre megenyhülnek a színidirektorok: a lélek boncolgatása, a véres drámák helyett a könnyű komédiák, operettek, musicalek és a színházi értelemben közhelynek, ugyanakkor kellemes kötelességnek számító darabok kerülnek előtérbe. Csak a Diótörőből vagy hatféle látható országszerte.

Szentestén a színházak nem játszanak, ám kora délután a Diótörő című bábpantomim még látható a Budapest Bábszínházban. Véknyon csilingelő karácsonyi csengő címmel a Ruttkai Éva Színház tizedik alkalommal tartja meg a Magányosok karácsonyát. Szombaton és vasárnap viszont délelőtt, délután és este is nagy választékban kínálnak karácsonyi programokat a színházak. Mindkét délelőtt játssza az Operaház A diótörő-balettet, a Miskolci Nemzeti Színház is műsorára tűzte a táncjátékot. A szegedi Nemzetiben Strauss Gálát tartanak az ünnepek alkalmából: A denevér, az Egy éj Velencében és A Cigánybáró című operettek részletei mellett polkák, kuplék, keringők szerepelnek a szombat délelőtti műsorban. Több alkalommal színre kerül a Hókirálynő című zenés mesejáték is Szegeden, Székhelyi József rendezésében. Diótörő és Egérkirály címmel mesemusicalt mutatott be a székesfehérvári és a békéscsabai társulat közösen, ezt jelenleg Szolnokon, karácsony és szilveszter között pedig a budapesti Nemzeti Színházban játsszák majd. Karácsony éjjelén sok furcsaság történhet, így az sem meglepő, hogy a játékok megelevenednek, és a fából készült Diótörő vezérletével harcba indulnak az őket megtámadó gonosz Egérkirály és egérserege ellen, akik elvesztették az emberek szeretetét. Szurdi Miklós író-rendező szerint a darab Hoffmann meséje nyomán, de attól erősen eltávolodva született. "Tulajdonképpen már Hoffmann műve is nagyon szürrealista, hihetetlenül szövevényes, bárhova kilyukadható történet. A szereplők nagy része is azonos az eredeti mese szereplőivel, de a mese kibontásánál már hagytam szabadon szárnyalni a képzeletemet abba az irányba, amelyről azt gondolom, hogy fontos: a mi Diótörőnk a szeretetről szól. Milyen áron érdemes a szeretetért küzdeni, kell-e a szeretetért harcolni - vagy a szeretet valami más dolog?" A királyi egérpárt Gesztesi Károly és Zsurzs Kati alakítja, és szerepel az előadásban a dalokat szerző Szomor György is.

A Budapesti Operettszínház a Rómeó és Júlia című musicalt játssza a következő napokban. Paudits Béla estje többször is műsoron lesz a Madách Színház stúdiójában, miközben a nagyszínpadon Az Operaház fantomját adják. A Karinthy Színház vasárnap este a Szeressük egymást! című darabot játssza - Nóti Károly vígjátékában népszerű színészek, mások mellett Csonka András, Nyertes Zsuzsa, Oszter Sándor, Straub Dezső és Sztankay István szerepelnek. Az Örkény István Színház Molnár Ferenc vígjátékát, A testőrt, karácsony másnapján pedig Mácsai Pál Örkény-estjét tűzte műsorra. A Vígszínház a felnőttekre és a gyermekekre egyaránt gondolt: szombaton este a Sylvia, vasárnap napközben pedig a Hamupipőke látható. A Vidám Színpadon nagy sikerrel bemutatott musical-koncert, az Ez nem ugyanAz többször is látható karácsonykor. Kaposvárott és Pécsett zenés színházi remekművek, a Lili bárónő illetve a Csókos asszony és a My Fair Lady lesznek műsoron, az Operaház a Bohéméletet és A varázsfuvolát adja, a Tháliában pedig Eszenyi Enikő és Milan Mikulcik főszereplésével újra látható az Ég és nő között című előadás.

A két ünnep között az elmúlt hétvége bemutatóit újra előadják a budapesti társulatok. Kleist ritkán játszott darabját mutatta be a Nemzeti Színház: a mű címszereplője, Pentheszilea, az amazonok királynője a Trójáért háborúzó görögök ellen vezeti seregét, hogy szokásaikat követve csatán szerezzenek apát leendő gyerekeiknek. A szerelem, a személyes harc tilos női államukban. Pentheszileia a félelmetes tetteiről híres Akhilleuszt űzi felfoghatatlan, ádáz elszánással, hogy legyőzze, foglyává tegye - minden értelemben. Zsótér Sándor rendezésében az amazon királynőt Tóth Orsolya, Akhilleuszt László Zsolt, Odüsszeuszt Stohl András alakítja. A további szerepekben Söptei Andrea, Varga Mária, Andai Kati, Moldvai Kiss Andrea, Major Melinda, Marton Róbert és Schmied Zoltán látható. A Koldusopera A filléres opera címen látható az Örkény István Színházban. A londoni koldusmaffia zenés történetét mai környezetbe helyezte a rendező, Bagossy László. A más előadásokban Bicska Maxinak nevezett gengsztert Széles László, a Peachum házaspárt Végvári Tamás és Für Anikó, Pollyt Hámori Gabriella, Lucyt Járó Zsuzsa, Kocsma Jennyt Pogány Judit, Tigris Brown szerepét Csuja Imre alakítja, a Brecht-darab kikiáltója Mácsai Pál. A Budapesti Kamaraszínház a Tivoliban vitte színre az Anna Karenina című Tolsztoj-klasszikust. Kulka János és Györgyi Anna ez alkalommal ismét egy párt alkothatnak a Kiss Csaba rendezésében színre került előadásban. A Vidám Színpad a Tíz kicsi néger című világszerte ismert krimit vette műsorra. Agatha Christie talán legizgalmasabb krimijének színpadi változata 1943-ban indult világhódító útjára. Azóta a világ szinte minden országában nagy sikerrel játszották, a legutóbbi budapesti bemutató azonban már közel hatvan évvel ezelőtt volt, így régi adósságot kívánt törleszteni a színház, amikor nézői elé tárja a titokzatos szigetre érkező tíz ember történetét. A rendező Simon Balázs, a színészek többek között: Benedek Miklós, Verebély Iván, Borbás Gabi, Kovács Vanda, Schlanger András és Kárász Zénó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.