Klasszikus

Diótörő és Hókirálynő minden mennyiségben

2004.12.22. 00:00
Ajánlom
Karácsony környékén egy-két hétre megenyhülnek a színidirektorok: a lélek boncolgatása, a véres drámák helyett a könnyű komédiák, operettek, musicalek és a színházi értelemben közhelynek, ugyanakkor kellemes kötelességnek számító darabok kerülnek előtérbe. Csak a Diótörőből vagy hatféle látható országszerte.

Szentestén a színházak nem játszanak, ám kora délután a Diótörő című bábpantomim még látható a Budapest Bábszínházban. Véknyon csilingelő karácsonyi csengő címmel a Ruttkai Éva Színház tizedik alkalommal tartja meg a Magányosok karácsonyát. Szombaton és vasárnap viszont délelőtt, délután és este is nagy választékban kínálnak karácsonyi programokat a színházak. Mindkét délelőtt játssza az Operaház A diótörő-balettet, a Miskolci Nemzeti Színház is műsorára tűzte a táncjátékot. A szegedi Nemzetiben Strauss Gálát tartanak az ünnepek alkalmából: A denevér, az Egy éj Velencében és A Cigánybáró című operettek részletei mellett polkák, kuplék, keringők szerepelnek a szombat délelőtti műsorban. Több alkalommal színre kerül a Hókirálynő című zenés mesejáték is Szegeden, Székhelyi József rendezésében. Diótörő és Egérkirály címmel mesemusicalt mutatott be a székesfehérvári és a békéscsabai társulat közösen, ezt jelenleg Szolnokon, karácsony és szilveszter között pedig a budapesti Nemzeti Színházban játsszák majd. Karácsony éjjelén sok furcsaság történhet, így az sem meglepő, hogy a játékok megelevenednek, és a fából készült Diótörő vezérletével harcba indulnak az őket megtámadó gonosz Egérkirály és egérserege ellen, akik elvesztették az emberek szeretetét. Szurdi Miklós író-rendező szerint a darab Hoffmann meséje nyomán, de attól erősen eltávolodva született. "Tulajdonképpen már Hoffmann műve is nagyon szürrealista, hihetetlenül szövevényes, bárhova kilyukadható történet. A szereplők nagy része is azonos az eredeti mese szereplőivel, de a mese kibontásánál már hagytam szabadon szárnyalni a képzeletemet abba az irányba, amelyről azt gondolom, hogy fontos: a mi Diótörőnk a szeretetről szól. Milyen áron érdemes a szeretetért küzdeni, kell-e a szeretetért harcolni - vagy a szeretet valami más dolog?" A királyi egérpárt Gesztesi Károly és Zsurzs Kati alakítja, és szerepel az előadásban a dalokat szerző Szomor György is.

A Budapesti Operettszínház a Rómeó és Júlia című musicalt játssza a következő napokban. Paudits Béla estje többször is műsoron lesz a Madách Színház stúdiójában, miközben a nagyszínpadon Az Operaház fantomját adják. A Karinthy Színház vasárnap este a Szeressük egymást! című darabot játssza - Nóti Károly vígjátékában népszerű színészek, mások mellett Csonka András, Nyertes Zsuzsa, Oszter Sándor, Straub Dezső és Sztankay István szerepelnek. Az Örkény István Színház Molnár Ferenc vígjátékát, A testőrt, karácsony másnapján pedig Mácsai Pál Örkény-estjét tűzte műsorra. A Vígszínház a felnőttekre és a gyermekekre egyaránt gondolt: szombaton este a Sylvia, vasárnap napközben pedig a Hamupipőke látható. A Vidám Színpadon nagy sikerrel bemutatott musical-koncert, az Ez nem ugyanAz többször is látható karácsonykor. Kaposvárott és Pécsett zenés színházi remekművek, a Lili bárónő illetve a Csókos asszony és a My Fair Lady lesznek műsoron, az Operaház a Bohéméletet és A varázsfuvolát adja, a Tháliában pedig Eszenyi Enikő és Milan Mikulcik főszereplésével újra látható az Ég és nő között című előadás.

A két ünnep között az elmúlt hétvége bemutatóit újra előadják a budapesti társulatok. Kleist ritkán játszott darabját mutatta be a Nemzeti Színház: a mű címszereplője, Pentheszilea, az amazonok királynője a Trójáért háborúzó görögök ellen vezeti seregét, hogy szokásaikat követve csatán szerezzenek apát leendő gyerekeiknek. A szerelem, a személyes harc tilos női államukban. Pentheszileia a félelmetes tetteiről híres Akhilleuszt űzi felfoghatatlan, ádáz elszánással, hogy legyőzze, foglyává tegye - minden értelemben. Zsótér Sándor rendezésében az amazon királynőt Tóth Orsolya, Akhilleuszt László Zsolt, Odüsszeuszt Stohl András alakítja. A további szerepekben Söptei Andrea, Varga Mária, Andai Kati, Moldvai Kiss Andrea, Major Melinda, Marton Róbert és Schmied Zoltán látható. A Koldusopera A filléres opera címen látható az Örkény István Színházban. A londoni koldusmaffia zenés történetét mai környezetbe helyezte a rendező, Bagossy László. A más előadásokban Bicska Maxinak nevezett gengsztert Széles László, a Peachum házaspárt Végvári Tamás és Für Anikó, Pollyt Hámori Gabriella, Lucyt Járó Zsuzsa, Kocsma Jennyt Pogány Judit, Tigris Brown szerepét Csuja Imre alakítja, a Brecht-darab kikiáltója Mácsai Pál. A Budapesti Kamaraszínház a Tivoliban vitte színre az Anna Karenina című Tolsztoj-klasszikust. Kulka János és Györgyi Anna ez alkalommal ismét egy párt alkothatnak a Kiss Csaba rendezésében színre került előadásban. A Vidám Színpad a Tíz kicsi néger című világszerte ismert krimit vette műsorra. Agatha Christie talán legizgalmasabb krimijének színpadi változata 1943-ban indult világhódító útjára. Azóta a világ szinte minden országában nagy sikerrel játszották, a legutóbbi budapesti bemutató azonban már közel hatvan évvel ezelőtt volt, így régi adósságot kívánt törleszteni a színház, amikor nézői elé tárja a titokzatos szigetre érkező tíz ember történetét. A rendező Simon Balázs, a színészek többek között: Benedek Miklós, Verebély Iván, Borbás Gabi, Kovács Vanda, Schlanger András és Kárász Zénó.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.