Klasszikus

Díszdoktor lett Vásáry Tamás

2008.12.03. 00:00
Ajánlom
A Debreceni Egyetem tudományos tevékenységének nemzetközi elismertséghez jelentős módon járul hozzá az oktatók szakmai tevékenysége. 2008-ban a Debreceni Egyetem három, a műszaki, a természettudományos és a zenei felsőoktatás területén kiemelkedőt alkotó professzort emelt díszdoktorai közé, köztük Vásáry Tamás zongoraművészt is.

A Debreceni Egyetem díszdoktori címét kapta a város szülötte és díszpolgára, az idén 75. életévét betöltött Vásáry Tamás is. A szülővárosához szoros szálakkal fűződő, kivételes tehetségű művész Dohnányi Ernő tanítványaként és Kodály Zoltán asszisztenseként ismerte meg a szakma és a zeneoktatás fortélyait, később Svájcban, majd Londonban folytatta művészi karrierjét. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös főzeneigazgatója munkásságát több sikeres hanglemez, előadássorozat és könyv fémjelzi. Az ifjú zenei tehetségek pártfogójaként került közelebbi kapcsolatba a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karával, melynek zongora tanszékén számos alkalommal tartott nyilvános mesterkurzust.

A Debreceni Egyetem díszdoktorává fogadta továbbá az izlandi származású Dr. Gudni Albert Jóhannesson professzort, valamint Dr. Mezei Ferenc akadémikust, a magyar tudomány világszerte elismert képviselőjét. A kitüntetéseket 2008. november 29-én adták át ünnepélyes keretek közt a Debreceni Egyetemen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.