Klasszikus

Diszharmónia a filharmonikusok soraiban

2004.04.27. 00:00
Ajánlom
Vásáry Tamás a Magyar Rádió (MR) zenekarának főzeneigazgatója a zenekar csekély anyagi megbecsültsége miatt nemrégiben lemondott posztjáról. Mint összehasonlításunkból kiderül, az egyes zenekarok között valóban jelentős aránytalanságok mutathatóak ki, míg a Nemzeti Filharmonikusoknál a legkiválóbbak havi fizetése elérheti a félmillió forintot, a MÁV Szimfonikusoknál egyesek 135 ezer forintot keresnek.

Vásáry Tamás nemrégiben nyílt levélben fordult az MR Szimfonikus Zenekarának tagjaihoz, amelyben kiemelte: tíz évvel ezelőtt nagy megtiszteltetés és öröm volt számára, hogy a zenekar kérésére nevezték ki az együttes főzeneigazgatójának és vezető karmesterének. "Az elmúlt években sajnos kiderült, a zenekar nem kapja meg azt az anyagi támogatást, mely elengedhetetlen feltétele a kimagasló színvonalú szakmai munkának. A zenekar tagjai anyagilag, más zenekarokhoz viszonyítva is ellehetetlenültek, ennek eredményeképpen a lelkesedés is csökkent, lassan elkeseredett fásultsággá változott. Értem a zenekar tagjainak elkeseredését, úgy érzem, megpróbáltam ezen a helyzeten javítani, sajnos kevés sikerrel" - indokolta lemondását a főzeneigazgató.

Gellért Kis Gábor a Magyar Rádió közalapítvány kuratóriumának elnöke azt közölte a Népszavával, hogy a média törvény alapján, mintegy 600 millió forint költségvetési forrás jut a rádió művészeti intézményeinek fenntartására. Ez négy együttest érint, a filharmonikusokat, az énekkart, a gyermekkórust és a Stúdió 11 zenekart. Gőblyös István a Magyar Rádió alelnöke hozzátette, ehhez az összeghez körülbelül 300 millió forintot tesz hozzá saját forrásaiból az intézmény. Mintegy 200 millió forintot jelentenek a saját bevételek is. A zenekari tagok átlagfizetése azonos a rádiós műsorkészítők bérével, 200 ezer forint körüli összeget jelent, mely alatta marad az átlagosnak. Gellért Kis Gábor elmondta, érdemes lenne átgondolni a rádió művészeti együtteseinek hatékonyabb menedzselését, mellyel külső forrásokat lehetne bevonni a finanszírozásba.

A Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár (NF), mint kiemelt nemzeti intézmény rendelkezik a legjelentősebb anyagi forrásokkal. Szabó Attilától Nemzeti Filharmonikusok gazdasági igazgatójától megtudtuk, hogy fenntartójuktól, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától 2004-ben 1 milliárd 666 millió forintot kapnak, ebből mintegy 600 millió jut az énekkarra, a többi a zenekar illetve a működési költségek fedezetéül szolgál. Ez az összeg kiegészül 10-12 millió forinttal különböző pályázatok révén. Szabó Attila felhívta a figyelmet, hogy a 210 főt foglalkoztató NF a tavalyi évben 80 külföldi, 25 budapesti koncertet adott, ezen kívül, közhasznúsági szerződésük értelmében 30-40 ingyenes vidéki fellépésre is sor került. A fizetések magasabbak az átlagnál, az alapilletmény 2-300 ezer forint körül van, amelyhez a művészi kvalitástól és a koncertek számától függő további jutalék is járul. A legkiválóbbak havi fizetése így elérheti a 4-500 ezer forintot is.

Az 1983-ban alapított Budapesti Fesztiválzenekar 1992-ig alkalmi formában, a muzsikusok önálló egyesületeként dolgozott. 1992-2000 között állandó zenekarként, a főváros és a tizenöt magyar, illetve multinacionális nagyvállalat és bank részvételével létrejött BFZ Alapítvány közös fenntartásában működött. 2000-től a Fesztiválzenekart a főváros folyamatos támogatása mellett a BFZ Alapítvány tartja fenn és működteti. A zenekart 2003-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felvette az állam által támogatott nemzeti intézmények sorába. A zenekart alapítása óta Fischer Iván zeneigazgató vezeti. Körner Tamás ügyvezető igazgató a Népszava kérdésére elmondta, idén 271 millió forinttal járul hozzá a minisztérium a zenekar működéséhez, 29 millióval kevesebbel, mint 2003-ban. A főváros a tavalyi összeggel azonos, 338,6 millió forintot utal át a BFZ számára. Körner Tamás hozzátette, figyelembe véve, hogy az új törvényi rendelkezés értelmében az állami támogatásból nem igényelhető vissza az áfa, mintegy 100 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat az idén a Fesztiválzenekar. A zenekarnak ugyan csak 67 állandó tagja van, mely alkalmanként vendégművészekkel egészül ki. Az átlagfizetésekről nem tudott beszámolni az igazgató, hiszen a művészek nem fix javadalmazásért, hanem órabérben dolgoznak.

Fenyő Gábortól a MÁV Szimfonikus Zenekarának igazgatójától megtudtuk, hogy csaknem száz művésszel, és 15 egyéb alkalmazottal működő zenekaruk a fenntartó Magyar Államvasutaktól a tavalyi támogatásnál 6 százalékkal többet, azaz 223,6 millió forintot kap az idén. Ehhez járul még a kulturális minisztérium 35 millió forintja, illetve a Belügyminisztérium önkormányzati zenekarokat támogató néhány tíz milliós összege. Ez utóbbira az újpesti önkormányzattal kötött közhasznú megállapodás következtében tarthat igényt a MÁV Szimfonikus Zenekar. A pontos összegről Fenyő Gábor szerint még nem született döntés. Az évi több, mint száz koncertet adó zenekarban a fizetések jóval az átlag alatt vannak, a legalacsonyabb havi fizetés 135 ezer, az átlag pedig 148-150 ezer forint körül van. Fenyő Gábor hangsúlyozta, ez jóval több, mint két évvel ezelőtt, amikor a minimálbér körül volt a zenészek havi járandósága. A többletforrást a minisztérium zenekari konszolidációs alapjából származik, amely ugyan nem használható fel bérjellegű kiadásokra, de ebből meg tudják oldani a sürgetővé váló hangszer beszerzéseket, s így a MÁV-tól kapott támogatásból juttatott bérfejlesztésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.