Klasszikus

Diszharmonikus filharmonikusok

2003.10.28. 00:00
Ajánlom
Viták a debreceni zenekar jövőjéről Az idén 80 éves Debreceni Filharmonikus Zenekar komoly változások előtt áll: a társulatot egy éve irányító 34 éves Bencző László a jelenleg önkormányzati fenntartású költségvetési intézményt közhasznú társasággá kívánja átalakítani.

Az igazgató elképzelése nem példa nélküli Magyarországon, igaz, a több mint egy tucat hazai szimfonikus zenekar közül az elmúlt években eddig csak a nemzeti filharmonikusok, a budafokiak és a BM Duna Szimfonikusok alakultak át közhasznú társasággá. Többen úgy vélekednek: veszélybe kerülhet a nagy múltú debreceni zenekar jövője, ha az együttessel kapcsolatos intézményi kérdéseket nem sikerül mihamarabb rendezni.

A Debreceni Filharmonikus Zenekar a cívisváros kulturális életének meghatározó tényezője és az ország egyik legelismertebb szimfonikus együttese. A zenekart az elmúlt évtizedekben olyan karmesterek vezényelték, mint Ferencsik János, Fischer Iván, Medveczky Ádám, vagy a külföldiek közül Carlo Zecchi, Lamberto Gardelli és Kobajasi Ken-Icsiró. A hangszeres művészek közül fellépett a debreceniekkel például Fischer Annie, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Szenthelyi Miklós, Perényi Miklós és Geiger György.

Bencző László – aki nagybőgő szakon végzett – tavaly nyerte meg a debreceni közgyűlés által kiírt igazgatói pályázatot. Korábban az Egyesült Államokban élt hat évig, ahol zenekarokban játszott és különböző egyetemeken tanult, így zenészi, valamint kulturális menedzseri diplomát szerzett. A fiatal igazgató újító elképzelései nem élveznek egyhangú támogatást sem a zenekarban, sem az önkormányzatnál. A zenészek az állásukat, a közalkalmazotti státusukat féltik a közhasznú társasággá válástól, az önkormányzatnál pedig olyan véleményeket hallani, amelyek szerint az átalakítás – az igényelt több mint 15 új státus miatt – a városnak több tízmillió forintjába kerülne, ezért a jelenlegi gazdasági helyzetben jobb volna hagyni mindent a régiben.

A kritikák ugyanakkor Bencző László személyének is szólnak: a sokak által dinamikusnak, lendületesnek ismert vezető tavalyi kinevezése óta szinte folyamatos bírálatok, sok esetben – egyes vélemények szerint – megalapozatlan támadások kereszttüzében áll mind a zenekaron belül, mind azon kívül. A jelenleg 76 tagú zenekartól az elmúlt pár hónapban öt zenész távozott – többen azért, mert nem értettek egyet Bencző László elképzeléseivel. A 76 zenészből most csak 59-en aktívak, a többiek betegszabadságon vagy gyesen vannak. Nem aratott osztatlan sikert a zenészek körében az sem, hogy az igazgató a tagok tudásának felmérésére szeptemberben próbajátékot rendelt el, amelyen 17-en nem feleltek meg a követelményeknek. Az igazgató ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a belső próbajáték minőségjavító szándékkal történt, annak érdekében, hogy biztosíthassák az arra rászorulók szakmai felzárkózását. A próbajáték anyagát egyébként már áprilisban kihirdették, a művészeknek az év során elhangzó művekből kellett bizonyítaniuk a felkészültségüket. Azoktól, akik nem feleltek meg, az igazgató megvonta a prémiumot, ami azért fájó pont a zenészek számára, mert az elmúlt egy évben a zenekari tagok havi jövedelme szinte a felére esett vissza. Ennek az az oka, hogy az új igazgató megszüntette az úgynevezett haknizást. Az így kiesett mellékkeresetet – a vezető megfogalmazása szerint – jó helyen és jó pénzért tartott turnékból származó jövedelemmel kívánja pótolni. Bírálják a fiatal igazgatót azért is, mert az utóbbi hónapokban megromlott a zenekar és a helyi Csokonai színház kapcsolata, igaz, Bencző László szerint ez a viszony soha nem volt felhőtlen. Ennek azért van jelentősége, mert a filharmonikusoknak a saját hangversenyeiken túl a színház zenés darabjaiban is fel kell lépniük. Nem lehet tudni, hogy mi váltotta ki a zenekar és a színház vezetője közötti ellentéteket, de az bizonyos: „egyeztetési problémák” miatt elmarad az a hónapokkal ezelőtt beharangozott szuperprodukció, amelynek keretében a filharmonikusok komolyzenei hangszerelésben adtak volna elő LGT-dalokat Presser Gáborral a helyi Főnix Csarnokban.

A fentiekkel kapcsolatban Bencző László érdeklődésemre azt mondta: a személyének szóló bírálatokkal nem kíván foglalkozni, mivel az ember nem tudja befolyásolni, hogy kinek rokonszenves, és kinek nem. Mint fogalmazott, az a célja, hogy menedzserszemléletű igazgatóként az Amerikában látott minták alapján eladhatóvá tegye a zenekart.

–Az Egyesült Államokban elsajátított ismereteimnek vezetőként itthon az öt százalékát sem tudom használni, mert a struktúra nem engedi – mondta. – A Debreceni Filharmonikus Zenekar nemzetközi fellépései megkívánják a rugalmasabb gazdasági formát, hiszen jelenleg nem vállalhatunk költségvetési éven túli kötelezettséget, ami pedig elengedhetetlen volna a két-három évre előre való tervezéshez. Emiatt számos meghívásnak, többek között igen rangos felkéréseknek sem tudunk eleget tenni.

Bencző László úgy fogalmazott: olyan koncertező és színházi szolgálatot egyaránt ellátó zenekart szeretne kialakítani, amely a jelenleginél nagyobb létszámmal és a költségvetési szerv kötöttségeitől mentesen működik. Szerinte a közhasznú társasággá válás mellett szól az is, hogy a kiszámítható gazdálkodásból adódóan a zenekar a piac szereplőjeként jelenhet meg, és a nonprofit elv alapján – eredményes gazdálkodás esetén – lehetőség nyílhat fejlesztésekre is, mivel a nyereség a társaságtól nem vonható el. A közhasznú társaságot a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény értelmében társasági adó alóli mentesség illeti meg a közhasznú tevékenységből elért bevétel arányában.

A színházzal kialakult konfliktussal kapcsolatban az igazgatónak az a véleménye, hogy ha a közhasznú társasággá válást a közgyűlés megszavazza, és a zenekari tagok létszáma 95 főre emelkedik, akkor a teátrummal folyó egyeztetési viták is megszűnnek. Mint mondta: jelenleg olyan kevés a zenészek száma, hogy a színházi elfoglaltsággal egy időben nem lehet koncertet rendezni, de ez a probléma – és erre a pécsi szimfonikusok esete jó példa – megoldható.

A zenekarral kapcsolatos kérdésekről meg szerettem volna kérdezni a tagokat is, de többen azt mondták: a mostani helyzetben nem volna szerencsés, ha a zenészek nyilatkoznának. Hasonló véleményen volt a zenekar szakszervezeti illetékese is.

A cívisváros kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, Turi Gábor érdeklődésemre azt mondta: az önkormányzat elöljárói vállalkozó szellemű, jó vezetőnek tartják Bencző Lászlót, és támogatják a törekvéseit abban, hogy a zenekart jó értelemben véve eladhatóvá akarja tenni. A közhasznú társasággá válással kapcsolatban az alpolgármester úgy fogalmazott: az önkormányzat ezekben a hetekben vizsgálja a lehetőségeket, és még nem született döntés az átalakulásról.

Most úgy tűnik, Bencző László csak akkor lesz képes valóra váltani a terveit, ha az általa elképzelt szervezeti formában vezetheti az intézményt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.