Klasszikus

Divatba hozni a régi szokásokat

2014.04.22. 15:52
Ajánlom
Az kismartoni Esterházy-kastély zenei szezonját idén is a Liebhaber-Concerte nyitja április 26-án.

A koncertsorozatnak célja, hogy újra életre keltse a házimuzsika  illetve a szalonzene műfaját. 2014-ben ismét az Esterházyak zenebirodalmának elfeledett szépségeivel, különleges ősbemutatókkal, valamint a szalonzene gyöngyszemeivel várják hallgatóságukat.Céljuk kettős, egyrészt életre kelteni az elfeledett mesterek életművét, másrészt pedig az Esterházy gyűjteményben található régi, autentikus hangszereken megszólaltani azokat.

Újdonság, hogy minden koncert előtt egy órával bevezető beszélgetés lesz az egyes darabokról és szerzőiről.

A sorozaton belül azonban ez az első „nagyformátumú" koncert nagyzenekarral, szólistákkal és kórussal. A zenei kincskeresés, melynek középpontjában idén a korai 19. század muzsikája áll,  a zeneismerő és -kedvelő II. Esterházy Miklós udvarába kalauzol minket és részben olyan dallamok csendülnek fel, amelyeket a mai közönség nagy valószínűséggel még sosem hallhatott.

Az április 26-i, első hangverseny minden, komolyzenei ritkaságok iránt érdeklődő zenerajongó figyelmére számot tarthat.

A hangversenyt a Haydn tanítvány, Sigismund von Neukomm által Milton Elveszett paradicsom művének részleteire komponált zenekari fantázia indítja. Neukomm először Michael majd Joseph Haydn tanítványa lesz, 1816-ban Brazíliában a jövendőbeli I. Pedro császárnak és feleségének zenét tanít, megalapozva evvel a Rio de Janeiro-ban mai napig élő zenei tradíciókat. Neukommot a zenekari fantázia műfaj megalkotójaként tartjuk számon. A koncerten felcsendülő darab Milton művének négy részletét dolgozza fel, bemutatója 1833. május 27-én volt Londonban.

Egy mindeddig az Esterházy-kastély boltozata alatt szunnyadó titokzatos zenei kézirat tartalmát ismerheti meg a nagyközönség, hiszen ezen a koncerten hallhatjuk a francia zeneszerző, Auguste Mathieu Panseron Requiemjének ősbemutatóját. A darabot, II. Esterházy Miklós rendelte meg Panserontól, aki az Esterházy Magánalapítvány könyvtárában Nicolas Trees zenetörténész kutatásai során 2011 októberében előkerült, szinte érintetlen partitúráját 1817. augusztus 21-i, müncheni keltezéssel látta el. A nagyközönségnek 197 évvel a darab megszületése után először nyílik lehetősége a minden bizonnyal a párizsi "Académie de Beux -Arts" előtt is pályázó művet meghallgatni, és az akadémiai tagok dicsérő szavait saját zenei élményük alapján elbírálni. Panseron egyébként állásnézőben járt anno II. Miklósnál, a zenekari vezetői posztot pályázta meg, valószínűleg Salieri javaslatára Cherubini hozta össze a feleket egymással, ez a szerződés azonban sosem köttetett meg a felek között.

A koncertet Gioachino Rossini La Riconoscenza (Hála) című virtuóz kantátájának ausztriai bemutatója teszi teljessé és zárja egyben. A művet Rossini eredetileg Maria Lujza Jozefa infásnő fiának, Károly luccai és pármai herceg 1820-ban köttetett esküvőjére komponálta, és a szalonzenéjéről híres zenei udvartartással rendelkező Mária Lujzának ajánlotta. A darab 1821-es augusztusi ősbemutatójáról Rossinini nagy sikerként számol be édesanyjának írt levelében.

Kérdésünk: Melyik zeneszerző művének hallhatjuk ősbemutatójáta kismartoni koncerten?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat április 26-án a kismartoni Esterházy-kastélyba (Ausztria), ahol meghallgathatja az szezonnyitó koncertet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Vizuál

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.