Klasszikus

Divathullám a filharmonikus zenekaroknál

2010.12.18. 10:00
Ajánlom
Bécs és Pécs szimfonikusai is új egyenruhában lépnek közönség elé. A pécsiek öltözékét a csütörtök esti avatón már meg is csodálhattuk.
9AC65229-82A9-4C98-A689-2EDB2191BF71

A Pannon Filharmonikusok hölgytagjai eozin nyakéket viseltek (Fotó: Végh Dániel)

A hölgyek a Zoób Kati tervezte, Magyar Minőség Háza és Magyar Termék Nagydíjas Eozin ékszereket is viselhették a szintén az Eozinról elnevezett ruhadarabok mellett. Az eddig bézs-fekete színekben játszó zenekar most színjátszó halványzöld és fekete színű ruhadarabokban fog fellépni. A női-férfi ruhakollekció ugyanis a zenekar minden magyarországi és nemzetközi fellépésén erősíti majd a szintén pécsi kulturális ipari örökség, a Zsolnay porcelán hírnevét. A Zsolnay Vilmos által szabadalmaztatott, színváltó fém-lüszter mázt az 1900-as évek elején fedezte fel magának a világ, jelentős díjakat szerezve Párizsban, Torinóban, Saint Louisban és Milánóban is. Ebben az időben elsősorban szecessziós és korai art deco stílusú virágtartókat, fali tálakat, lámpákat, ékszer- és vizitkártya tartókat vontak be ezzel a bevonattal. Ma már a ruhák mellett a Keller Ferenc, Hőnich Richárd, Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek tervezte és december 16-án átadott Kodály Központ hangversenytermének külső burkolata is ezt a hatást idézi.

C87D5069-E0E7-497A-8829-B34C5959490C

Jandó Jenő is pécsi - Liszt: Magyar fantáziájának szólóját játszotta (Fotó: Végh Dániel)

A Bécsi Filharmonikusok új egyenruháját a zenekar hölgytagjai a hagyományos újévi koncerten viselik majd először. Markus Binder, a zenekar pályázatát elnyert bécsi divattervező-tanuló a férfi zenészek nadrágjának hajszálcsíkos anyagából készített nadrágot, a kabátot egy gomb fogja össze. Mindehhez fehér ing és szürke mellény jár. Binder nadrágkosztüm-kreációjával olyan nőies öltözéket kívánt létrehozni, amely egyszerre "időtlen és funkcionális". Az öltözék klasszikus eleganciát akar mutatni, egységes összképet kívánva adni a zenekarról. A praktikumról sem feledkezett meg, hiszen a nadrágban sokkal szabadabban mozognak a zenészek.

A tervek szerint a későbbiekben a férfi zenészek is új egyenruhát kapnak majd. A 140 zenészből álló Bécsi Filharmonikusok között mindössze hét nő található. Az első női tagot 1997-ben vették fel az akkor már több mint 150 éves zenekarba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.