Klasszikus

Divathullám a filharmonikus zenekaroknál

2010.12.18. 10:00
Ajánlom
Bécs és Pécs szimfonikusai is új egyenruhában lépnek közönség elé. A pécsiek öltözékét a csütörtök esti avatón már meg is csodálhattuk.
9AC65229-82A9-4C98-A689-2EDB2191BF71

A Pannon Filharmonikusok hölgytagjai eozin nyakéket viseltek (Fotó: Végh Dániel)

A hölgyek a Zoób Kati tervezte, Magyar Minőség Háza és Magyar Termék Nagydíjas Eozin ékszereket is viselhették a szintén az Eozinról elnevezett ruhadarabok mellett. Az eddig bézs-fekete színekben játszó zenekar most színjátszó halványzöld és fekete színű ruhadarabokban fog fellépni. A női-férfi ruhakollekció ugyanis a zenekar minden magyarországi és nemzetközi fellépésén erősíti majd a szintén pécsi kulturális ipari örökség, a Zsolnay porcelán hírnevét. A Zsolnay Vilmos által szabadalmaztatott, színváltó fém-lüszter mázt az 1900-as évek elején fedezte fel magának a világ, jelentős díjakat szerezve Párizsban, Torinóban, Saint Louisban és Milánóban is. Ebben az időben elsősorban szecessziós és korai art deco stílusú virágtartókat, fali tálakat, lámpákat, ékszer- és vizitkártya tartókat vontak be ezzel a bevonattal. Ma már a ruhák mellett a Keller Ferenc, Hőnich Richárd, Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek tervezte és december 16-án átadott Kodály Központ hangversenytermének külső burkolata is ezt a hatást idézi.

C87D5069-E0E7-497A-8829-B34C5959490C

Jandó Jenő is pécsi - Liszt: Magyar fantáziájának szólóját játszotta (Fotó: Végh Dániel)

A Bécsi Filharmonikusok új egyenruháját a zenekar hölgytagjai a hagyományos újévi koncerten viselik majd először. Markus Binder, a zenekar pályázatát elnyert bécsi divattervező-tanuló a férfi zenészek nadrágjának hajszálcsíkos anyagából készített nadrágot, a kabátot egy gomb fogja össze. Mindehhez fehér ing és szürke mellény jár. Binder nadrágkosztüm-kreációjával olyan nőies öltözéket kívánt létrehozni, amely egyszerre "időtlen és funkcionális". Az öltözék klasszikus eleganciát akar mutatni, egységes összképet kívánva adni a zenekarról. A praktikumról sem feledkezett meg, hiszen a nadrágban sokkal szabadabban mozognak a zenészek.

A tervek szerint a későbbiekben a férfi zenészek is új egyenruhát kapnak majd. A 140 zenészből álló Bécsi Filharmonikusok között mindössze hét nő található. Az első női tagot 1997-ben vették fel az akkor már több mint 150 éves zenekarba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.
Klasszikus ajánló

A fuvolát és a trombitát ismered, de mi az a didgeridoo?

Ez is kiderül a Kovács Zalán László tubaművész által alapított Nemzetközi Fúvós Napokon, amely a fúvós hangszerek értékeit kívánja megmutatni a nagyérdeműnek Pakson.
Klasszikus videó

A zongora, ami festményt alkot, ha játszanak rajta

Egy olasz zongoraművész és mérnök ismerőse úgy gondolták, jó ötlet apró ecseteket rögzíteni a zongorakalapácsokra. Videó.