Klasszikus

Divathullám a filharmonikus zenekaroknál

2010.12.18. 10:00
Ajánlom
Bécs és Pécs szimfonikusai is új egyenruhában lépnek közönség elé. A pécsiek öltözékét a csütörtök esti avatón már meg is csodálhattuk.
9AC65229-82A9-4C98-A689-2EDB2191BF71

A Pannon Filharmonikusok hölgytagjai eozin nyakéket viseltek (Fotó: Végh Dániel)

A hölgyek a Zoób Kati tervezte, Magyar Minőség Háza és Magyar Termék Nagydíjas Eozin ékszereket is viselhették a szintén az Eozinról elnevezett ruhadarabok mellett. Az eddig bézs-fekete színekben játszó zenekar most színjátszó halványzöld és fekete színű ruhadarabokban fog fellépni. A női-férfi ruhakollekció ugyanis a zenekar minden magyarországi és nemzetközi fellépésén erősíti majd a szintén pécsi kulturális ipari örökség, a Zsolnay porcelán hírnevét. A Zsolnay Vilmos által szabadalmaztatott, színváltó fém-lüszter mázt az 1900-as évek elején fedezte fel magának a világ, jelentős díjakat szerezve Párizsban, Torinóban, Saint Louisban és Milánóban is. Ebben az időben elsősorban szecessziós és korai art deco stílusú virágtartókat, fali tálakat, lámpákat, ékszer- és vizitkártya tartókat vontak be ezzel a bevonattal. Ma már a ruhák mellett a Keller Ferenc, Hőnich Richárd, Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek tervezte és december 16-án átadott Kodály Központ hangversenytermének külső burkolata is ezt a hatást idézi.

C87D5069-E0E7-497A-8829-B34C5959490C

Jandó Jenő is pécsi - Liszt: Magyar fantáziájának szólóját játszotta (Fotó: Végh Dániel)

A Bécsi Filharmonikusok új egyenruháját a zenekar hölgytagjai a hagyományos újévi koncerten viselik majd először. Markus Binder, a zenekar pályázatát elnyert bécsi divattervező-tanuló a férfi zenészek nadrágjának hajszálcsíkos anyagából készített nadrágot, a kabátot egy gomb fogja össze. Mindehhez fehér ing és szürke mellény jár. Binder nadrágkosztüm-kreációjával olyan nőies öltözéket kívánt létrehozni, amely egyszerre "időtlen és funkcionális". Az öltözék klasszikus eleganciát akar mutatni, egységes összképet kívánva adni a zenekarról. A praktikumról sem feledkezett meg, hiszen a nadrágban sokkal szabadabban mozognak a zenészek.

A tervek szerint a későbbiekben a férfi zenészek is új egyenruhát kapnak majd. A 140 zenészből álló Bécsi Filharmonikusok között mindössze hét nő található. Az első női tagot 1997-ben vették fel az akkor már több mint 150 éves zenekarba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.