Klasszikus

Dixie-től a haluskafesztiválig

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
Turisztikai kalendárium Nógrádban Nógrád megye turisztikai kalendáriumában az első bejegyzések márciusra esnek, ám az idegenforgalmi szezon húsvéttal (április 11–12-vel) indul, amikor is – elsősorban Hollókőbe, de a Cserhát több, kisebb-nagyobb településére is – ezerszám érkeznek látogatók. A kiemelt rendezvények sorát a Tarjáni Tavasz Összművészeti Fesztivál nyitja, amelynek rangját a múlt esztendőtől igényes színházi programmal adják meg.

Újdonság, hogy az idén huszadik alkalommal műsorra kerülő Nemzetközi Dixieland Fesztivál immár nemcsak egy hosszú hétvégi program, hanem május elsejétől kezdődő kilencnapos fesztivál lesz, amely a megyehatáron túlról is várja izgalmas programjaival, szabadtéri, színházi, sőt templomi előadásaival a dzsesszrajongókat.

A somoskői vár tövében idén július negyedikén rendezik a nemzetközi ugrógálát, amelynek főszereplői, hagyományosan, a világ legjobb ugróatlétái, világ-, Európa-, illetve olimpiai bajnokok. A sportrendezvények közül várhatóan sok nézőt vonz a rali, az Enduro Európa Bajnoki Futamot Csitár és Nógrádgárdony határában május 15–16-án rendezik. S ugyancsak számos érdeklődőt várnak július 10-re Érsekvadkertre, a nemzetközi veteránjármű-találkozóra is.

A kulturális programokból kiemelhető a Zene határok nélkül címmel Balassagyarmaton, július végére szervezett művészeti fesztivál, s az országos rajzbiennálé, amelyet kétévente rendeznek, legközelebb idén novemberben ad otthont a képzőművészeti seregszemlének a Nógrádi Történeti Múzeum, Salgótarjánban. A rendezvénynaptár javarészét a helyi rendezvények töltik meg, folklórprogramokat szinte minden településen szerveznek. Ebben a kategóriában a legnagyobb látványosságnak a már említett húsvéti rendezvényeken túl Balassagyarmaton a Szent Anna-napi búcsú, augusztus 15-én a Nagyboldogasszony kegyhelyen a szentkúti búcsú, a kazári bácsú augusztus 20-án, valamint a július végi Nógrádi Nemzetközi Folklórtalálkozó, valamint szeptember 11-én a vanyarci országos haluskafesztivál ígérkezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Nyolc filmet nézhetünk meg premier előtt a X. Mozinet Filmnapokon

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat a budapesti Puskin moziban és 14 további magyar városban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.