Klasszikus

Dixie-től a haluskafesztiválig

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
Turisztikai kalendárium Nógrádban Nógrád megye turisztikai kalendáriumában az első bejegyzések márciusra esnek, ám az idegenforgalmi szezon húsvéttal (április 11–12-vel) indul, amikor is – elsősorban Hollókőbe, de a Cserhát több, kisebb-nagyobb településére is – ezerszám érkeznek látogatók. A kiemelt rendezvények sorát a Tarjáni Tavasz Összművészeti Fesztivál nyitja, amelynek rangját a múlt esztendőtől igényes színházi programmal adják meg.

Újdonság, hogy az idén huszadik alkalommal műsorra kerülő Nemzetközi Dixieland Fesztivál immár nemcsak egy hosszú hétvégi program, hanem május elsejétől kezdődő kilencnapos fesztivál lesz, amely a megyehatáron túlról is várja izgalmas programjaival, szabadtéri, színházi, sőt templomi előadásaival a dzsesszrajongókat.

A somoskői vár tövében idén július negyedikén rendezik a nemzetközi ugrógálát, amelynek főszereplői, hagyományosan, a világ legjobb ugróatlétái, világ-, Európa-, illetve olimpiai bajnokok. A sportrendezvények közül várhatóan sok nézőt vonz a rali, az Enduro Európa Bajnoki Futamot Csitár és Nógrádgárdony határában május 15–16-án rendezik. S ugyancsak számos érdeklődőt várnak július 10-re Érsekvadkertre, a nemzetközi veteránjármű-találkozóra is.

A kulturális programokból kiemelhető a Zene határok nélkül címmel Balassagyarmaton, július végére szervezett művészeti fesztivál, s az országos rajzbiennálé, amelyet kétévente rendeznek, legközelebb idén novemberben ad otthont a képzőművészeti seregszemlének a Nógrádi Történeti Múzeum, Salgótarjánban. A rendezvénynaptár javarészét a helyi rendezvények töltik meg, folklórprogramokat szinte minden településen szerveznek. Ebben a kategóriában a legnagyobb látványosságnak a már említett húsvéti rendezvényeken túl Balassagyarmaton a Szent Anna-napi búcsú, augusztus 15-én a Nagyboldogasszony kegyhelyen a szentkúti búcsú, a kazári bácsú augusztus 20-án, valamint a július végi Nógrádi Nemzetközi Folklórtalálkozó, valamint szeptember 11-én a vanyarci országos haluskafesztivál ígérkezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.