Klasszikus

Dixie-től a haluskafesztiválig

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
Turisztikai kalendárium Nógrádban Nógrád megye turisztikai kalendáriumában az első bejegyzések márciusra esnek, ám az idegenforgalmi szezon húsvéttal (április 11–12-vel) indul, amikor is – elsősorban Hollókőbe, de a Cserhát több, kisebb-nagyobb településére is – ezerszám érkeznek látogatók. A kiemelt rendezvények sorát a Tarjáni Tavasz Összművészeti Fesztivál nyitja, amelynek rangját a múlt esztendőtől igényes színházi programmal adják meg.

Újdonság, hogy az idén huszadik alkalommal műsorra kerülő Nemzetközi Dixieland Fesztivál immár nemcsak egy hosszú hétvégi program, hanem május elsejétől kezdődő kilencnapos fesztivál lesz, amely a megyehatáron túlról is várja izgalmas programjaival, szabadtéri, színházi, sőt templomi előadásaival a dzsesszrajongókat.

A somoskői vár tövében idén július negyedikén rendezik a nemzetközi ugrógálát, amelynek főszereplői, hagyományosan, a világ legjobb ugróatlétái, világ-, Európa-, illetve olimpiai bajnokok. A sportrendezvények közül várhatóan sok nézőt vonz a rali, az Enduro Európa Bajnoki Futamot Csitár és Nógrádgárdony határában május 15–16-án rendezik. S ugyancsak számos érdeklődőt várnak július 10-re Érsekvadkertre, a nemzetközi veteránjármű-találkozóra is.

A kulturális programokból kiemelhető a Zene határok nélkül címmel Balassagyarmaton, július végére szervezett művészeti fesztivál, s az országos rajzbiennálé, amelyet kétévente rendeznek, legközelebb idén novemberben ad otthont a képzőművészeti seregszemlének a Nógrádi Történeti Múzeum, Salgótarjánban. A rendezvénynaptár javarészét a helyi rendezvények töltik meg, folklórprogramokat szinte minden településen szerveznek. Ebben a kategóriában a legnagyobb látványosságnak a már említett húsvéti rendezvényeken túl Balassagyarmaton a Szent Anna-napi búcsú, augusztus 15-én a Nagyboldogasszony kegyhelyen a szentkúti búcsú, a kazári bácsú augusztus 20-án, valamint a július végi Nógrádi Nemzetközi Folklórtalálkozó, valamint szeptember 11-én a vanyarci országos haluskafesztivál ígérkezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.