Klasszikus

DJ Mahler

2010.07.09. 07:20
Ajánlom
Megjelent a világ legnagyobb Mahler-lemezgyűjteményének diszkográfiája. A gyűjtő, Fülöp Péter egy Mahler-archívum alapítását tervezi.

A Kanadában élő mérnököt, a Mikrokosmos Company vezetőjét, és gyűjteményének egy részét az itthoni közönség is jól ismeri. A Budapesti Fesztiválzenekar őszi Mahler-ünnepéhez kapcsolódva ugyanis már évek óta rendeznek kiállítást lemezeiből, idén Mahler IV. és VII. szimfóniáját tartalmazó felvételek kerülnek sorra. Az interaktív kiállítás természetesen nemcsak lemeznézegetésre, hanem lemezhallgatásra is lehetőséget biztosít.

A páratlan méretű lemezkollekció diszkográfiája, ami a Mahler Discography címet viseli összesen 2764 felvételt rendez négy témakörbe: a művek keletkezésének kronológiai sorrendje, az előadók, a lemezgyártók és a felvételek hossza szerint. Ez utóbbi kategória az összehasonlítás miatt lehet érdekes, hiszen megtudhatjuk például, hogy a II. szimfónia lassú tételének leggyorsabb és leglassabb felvételei között 12 perc a differencia.

A Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából az amerikai Kaplan Foundation és a torontói székhelyű Mikrokosmos Company gondozásában megjelent könyvhöz CD-melléklet is tartozik, amely egy ritka, 1952-ben Hollandiában, igen kis példányszámban megjelent, 78-as Mahler-lemez anyagát tartalmazza. A diszkográfia írójának célja a kötettel az volt, hogy felhívja a figyelmet Mahler növekvő népszerűségére és egyben letegye az alapjait egy nyilvános gyűjtemény, egy mindenki számára hozzáférhető, Fülöp Péter saját lemezeiből álló Mahler-archívumnak.

A könyvet bemutató kisfilmet erre a linkre kattintva nézheti meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.