Klasszikus

Dobogós hely az egyik legrangosabb nemzetközi zongoraversenyen

2008.04.28. 00:00
Ajánlom
Fuchs Anzhelika, a Zeneakadémia harmadéves hallgatója 3. helyezett lett az idén nyolcadik alkalommal megrendezett ultrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen, Vitaly Pisarenko és Nino Gvetadze mögött. A díjat Utrecht polgármestere, Aleid Wolfsen adta át a Beatrix Színházban. A tehetséges hallgató tanárai: Szokolay Balázs és Némethy Attila.

Az ifjú tehetséget Szokolay Balázs fedezte fel Ungváron, ahol gyakran volt tagja zongoraversenyek zsűrijének. "Egy hónappal az utrechti megmérettetés előtt a Zeneakadémia legjobb növendékei között megrendezett Yamaha versenyt nyerte meg, és ebből éreztük, hogy Anzhelika jó formában van." – mondta el tanára, Szokolay Balázs. "A leghíresebb Liszt-versenyek, a magyar, a weimari, és az utrechti közül, karrier szempontjából ez utóbbi a legjelentősebb; háromévente rendezik meg, és rengeteg pénzt áldoznak rá. Nagyon örülnék, ha a mi Liszt-versenyünknek is ekkora anyagi támogatása lenne Budapesten!" - tette hozzá.

Az utrechti versenyen kizárólag Liszt műveiből és átirataiból adnak elő a 17 és 29 éves kor közötti indulók. Kötelező mű a h-moll szonáta, és óriási a versenyanyag, amit csak a legteherbíróbb zongoristák bírnak mind fizikailag, mind szellemileg. A 20 esztendős Fuchs Anzhelika a döntőben az Esz-dúr zongoraversenyt, Saint Saens Haláltánc-, és Mendelssohn Szentivánéji álom-átiratát játszotta. A verseny – egyfajta karrierfejlesztési program keretén belül – több mint két éven keresztül viszi bemutatkozni, koncertezni győzteseit, így nem csak Hollandián belül, de a világ minden táján megismerhetik tehetségüket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.