Klasszikus

Dobogós hely az egyik legrangosabb nemzetközi zongoraversenyen

2008.04.28. 00:00
Ajánlom
Fuchs Anzhelika, a Zeneakadémia harmadéves hallgatója 3. helyezett lett az idén nyolcadik alkalommal megrendezett ultrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen, Vitaly Pisarenko és Nino Gvetadze mögött. A díjat Utrecht polgármestere, Aleid Wolfsen adta át a Beatrix Színházban. A tehetséges hallgató tanárai: Szokolay Balázs és Némethy Attila.

Az ifjú tehetséget Szokolay Balázs fedezte fel Ungváron, ahol gyakran volt tagja zongoraversenyek zsűrijének. "Egy hónappal az utrechti megmérettetés előtt a Zeneakadémia legjobb növendékei között megrendezett Yamaha versenyt nyerte meg, és ebből éreztük, hogy Anzhelika jó formában van." – mondta el tanára, Szokolay Balázs. "A leghíresebb Liszt-versenyek, a magyar, a weimari, és az utrechti közül, karrier szempontjából ez utóbbi a legjelentősebb; háromévente rendezik meg, és rengeteg pénzt áldoznak rá. Nagyon örülnék, ha a mi Liszt-versenyünknek is ekkora anyagi támogatása lenne Budapesten!" - tette hozzá.

Az utrechti versenyen kizárólag Liszt műveiből és átirataiból adnak elő a 17 és 29 éves kor közötti indulók. Kötelező mű a h-moll szonáta, és óriási a versenyanyag, amit csak a legteherbíróbb zongoristák bírnak mind fizikailag, mind szellemileg. A 20 esztendős Fuchs Anzhelika a döntőben az Esz-dúr zongoraversenyt, Saint Saens Haláltánc-, és Mendelssohn Szentivánéji álom-átiratát játszotta. A verseny – egyfajta karrierfejlesztési program keretén belül – több mint két éven keresztül viszi bemutatkozni, koncertezni győzteseit, így nem csak Hollandián belül, de a világ minden táján megismerhetik tehetségüket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.