Klasszikus

Dohnányi emlékezete

2002.11.12. 00:00
Ajánlom
Táncjátékok, balett-egyfelvonásosok az Erkel Színházban

A Magyar Állami Operaház Dohnányi Ernő születésének 125. évfordulója alkalmából balettestet rendez az Erkel Színházban. A november 13-i első előadáson két korábban készült és két új koreográfiát láthat a közönség.

Dohnányi Ernő a XX. századi magyar zenetörténet kiemelkedő alakja több mint fél évszázadon keresztül nem kapta meg szülőhazájában az értékének megfelelő rangot és elismerést. Az előadóművészet kezdte felfedezni a maga számára a páratlanul gazdag életművet, így a rendszerváltó évektől kezdve mind több darabja kerülhetett a közönség elé. Az Operaház balettművészei a jubileumi Dohnányi-évben a komponista emlékére darabjaira készített táncprodukciókból összeállított balettestet adnak a november 13-i premiert követően még három alkalommal: november 14-én, 21-én és 27-én. A Változatok egy gyermekdalra című művét Dohnányi 1914-ben komponálta; a zeneműre Seregi László készítette a ma már klasszikusnak számító koreográfiát még 1978-ban, amelynek felújított változatát mutatják most be.

Liszt Ferenc, Steve Reich és Dohnányi Ernő szerzeményeire koreografált táncdarabot Egerházi Attila. A Súlyos suhanások című táncprodukció zenéjében elhangzó Consolation zongoraszólóját hangfelvételen Dohnányi Ernő játssza. Táncolja: Popova Aleszja, Komarov Alekszandr, Végh Krisztina.

Pártay Lilla készítette az 1933-ban komponált Szimfonikus percek című zenekari mű koreográfiáját. Az előadásban elhangzó elektronikus zenét Pongrácz Zoltán írta. Az Erkel színházi előadás Mozart–Kylián Hat tánc című, tavaly nagy sikerrel bemutatott darabjával zárul. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekart Héja Domonkos vezényli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Amerikai minimalizmus magyar nézőpontból – kötet jelent meg a 180-as Csoportról

A hiánypótló alkotást Dargay Marcell hangsúlyosan zeneszerzői nézőpontból írta meg, fókuszában az experimentális művészcsoport alkotásainak elemzése áll.
Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus interjú

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.