Klasszikus

Dohnányi emlékezete

2002.11.12. 00:00
Ajánlom
Táncjátékok, balett-egyfelvonásosok az Erkel Színházban

A Magyar Állami Operaház Dohnányi Ernő születésének 125. évfordulója alkalmából balettestet rendez az Erkel Színházban. A november 13-i első előadáson két korábban készült és két új koreográfiát láthat a közönség.

Dohnányi Ernő a XX. századi magyar zenetörténet kiemelkedő alakja több mint fél évszázadon keresztül nem kapta meg szülőhazájában az értékének megfelelő rangot és elismerést. Az előadóművészet kezdte felfedezni a maga számára a páratlanul gazdag életművet, így a rendszerváltó évektől kezdve mind több darabja kerülhetett a közönség elé. Az Operaház balettművészei a jubileumi Dohnányi-évben a komponista emlékére darabjaira készített táncprodukciókból összeállított balettestet adnak a november 13-i premiert követően még három alkalommal: november 14-én, 21-én és 27-én. A Változatok egy gyermekdalra című művét Dohnányi 1914-ben komponálta; a zeneműre Seregi László készítette a ma már klasszikusnak számító koreográfiát még 1978-ban, amelynek felújított változatát mutatják most be.

Liszt Ferenc, Steve Reich és Dohnányi Ernő szerzeményeire koreografált táncdarabot Egerházi Attila. A Súlyos suhanások című táncprodukció zenéjében elhangzó Consolation zongoraszólóját hangfelvételen Dohnányi Ernő játssza. Táncolja: Popova Aleszja, Komarov Alekszandr, Végh Krisztina.

Pártay Lilla készítette az 1933-ban komponált Szimfonikus percek című zenekari mű koreográfiáját. Az előadásban elhangzó elektronikus zenét Pongrácz Zoltán írta. Az Erkel színházi előadás Mozart–Kylián Hat tánc című, tavaly nagy sikerrel bemutatott darabjával zárul. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekart Héja Domonkos vezényli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.