Klasszikus

Dohnányi Ernő: Cantus vitae – szimfonikus kantáta

2004.09.23. 00:00
Ajánlom
Dohnányi Ernő (1877–1960) kora egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő muzsikusa volt. Amellett, hogy nemzedékének egyik elsőrangú zongoristájaként tartották számon, kiemelkedő pedagógus is volt, aki a berlini zeneművészeti főiskolán és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián is neves professzorként ténykedett.

Karmesterként is tisztelet övezte, s az ő nevéhez fűződik a budapesti filharmonikusok világhírének megalapozása. Dohnányi mindezeken kívül a Zeneakadémia igazgatójaként és a Magyar Rádió zenei vezetőjeként ügyes szervezőkészségről is tanúságot tett. Ma azonban elsősorban a zeneszerző Dohnányit ismerjük, aki számos kamaraművön és zongorakompozíción kívül olyan jól ismert remekműveket komponált, mint a zongorára és zenekarra írt Változatok egy gyermekdalra. Dohnányi sokrétű sikerei ellenére az általa hagyott jelentős zenei örökséget a huszadik század második felének zenei közössége jórészt semmibe vette.

Ez elsősorban amiatt a sajnálatos zeneesztétikai és zenetörténet-írási irányzat miatt alakult így, amely az avantgárd kompozíciós gyakorlatot előnyben részesítette azokkal a szerzőkkel szemben, akik – mint Dohnányi is – hűek maradtak a tizenkilencedik század végi romantika zenei nyelvéhez. Dohnányi ráadásul el is szigetelődött, mivel egyes alattomban terjesztett mendemondák szerint a II. világháború során kollaborált a nácikkal. Bár Dohnányinak és támogatóinak végül is sikerült megcáfolni ezeket az állításokat, az efféle rágalmak a század hátralevő részében tönkretették jó hírét. Az utóbbi években azonban a zenészek kezdik átértékelni Dohnányiról alkotott véleményüket, és több elfeledett művét fedezik fel újra. 1995 és 2000 között, alig öt év alatt több mint harminc új felvétel készült Dohnányi műveibõl, köztük a II. szimfónia, illetve a Pierrette fátyola több tételének első, valamint az I. szimfónia, a II. hegedűverseny és az Amerikai rapszódia első és második felvételével.

Noha az előadók, a zenekedvelők és a kritikusok egyaránt üdvözlik az új Dohnányi-felvételeket, különös tekintettel nagyszabású műveire, Cantus vitae (Az élet éneke) című op. 38 as szimfonikus kantátája még újrafelfedezésre vár – jóllehet Dohnányi ezt tekintette saját magnum opusának. E kiadás 2002 es létrejötte elõtt a mű mindössze kétszer hangzott el: a Dohnányi vezényelte kettős premieren 1941. április 28-án és 29-én. A Cantus vitae valóban Dohnányi fõműve a szó összes értelmében. Ez a legterjedelmesebb darabja mind hosszát (több mint másfél óra), mind pedig az előadói apparátust tekintve. Négy szólistára, helyenként négyszólamú nőikarra és négyszólamú férfikarra oszló nagykórusra, gyermekkarra, egy csupa basszusból álló rejtett Chorus mysticusra, valamint roppant méretű zenekarra íródott. Ami azonban a legfontosabb: a mű Dohnányi leglíraibb dallamszövését ötvözi a későromantikus harmóniák igen találékony kezelésével. A Cantus vitae-ben megtaláljuk Dohnányi legmagasabb rendű ellenpontozását is; a szimfonikus kantáta bővelkedik bonyolult kánonokban és fúgákban, amelyek Dohnányi virtuóz kompozíciós stílusáról tanúskodnak. Dohnányi először 1900 márciusában-áprilisában, sikeres amerikai bemutatkozó turnéja idején fogott hozzá a Cantus vitae-hez. Az útra magával vitte Madách Az Ember tragédiája című művét (1862), amely kedvenc könyvei közé tartozott, s egyes szakaszait kiválogatta a tervbe vett zenemű librettója számára. A folyamat Dohnányi bevallása szerint sok-sok évig tartott: "Évtizedeken át hordoztam magamban a gondolatot, hogy Madách költeményének filozófiai lényegét nagyszabású kórusmű alapjává tegyem. Évekig tartott, míg megtaláltam, hogyan kell a költeményben szétszórt, megzenésítésre alkalmas részeket megfelelõen csoportosítani. Ennek eredménye a ťCantus vitaeŤ."

Az Ember tragédiája Lucifer azon igyekezetét festi le, hogy a bűnbeesett Ádámot öngyilkosságba hajszolja, s evégett tíz történelmi korszakon vezeti végig az ókori Egyiptomtól az emberi faj végnapjaiig. Madách a drámát e szavakkal foglalta össze: "Mint az ember istentől elszakad s önerejére támaszkodva cselekedni kezd: az emberiség legnagyobb s legszentebb eszméin végig egymásután cselekszi ezt. Igaz, hogy mindenütt megbukik s megbuktatója mindenütt egy gyönge, mi az emberi természet legbensőbb lényében rejlik, melyet levetni nem bír." Az Ember tragédiája végén Ádám megtudja, hogy az Ember küzdelmei adják létének lényegét. A mű végén az Úr megparancsolja Ádámnak, hogy ne fürkéssze hiába az élet titkait, majd e szavakkal zárja a művet: "…küzdj és bízva bízzál!" A szövegkönyv összeállítását az is hátráltatta, hogy Dohnányi elhatározta, nem csupán Madách művének tömörített változatát hozza létre, hanem úgy rendezi el Az Ember tragédiájából vett különféle részleteket, hogy azok az ő filozófiáját is kifejezzék. Dohnányi önéletrajza errõl árulkodik: "A feladat az volt, hogy a mű filozófiai lényegét oly módon csoportosítsa, amely megfelel a zenei kompozíció feltételeinek. Míg Madách komor pesszimista volt, Dohnányi, aki mindig is optimizmusra hajlott, igyekezett saját derűlátó eszméihez igazítani Madách borúlátását." Bár Dohnányi a librettót már 1927 elõtt befejezte, a Cantus vitae első partitúrája 1938-ig nem készült el. A mű komponálását azért kezdte újra, mert – második felesége, Galafres Elza önéletrajza szerint – "Egyedül a zeneszerzés látszott képesnek arra, hogy figyelmét elterelje a közelgõ viharról", nevezetesen a II. világháborúról.

Dohnányi 1941. március 23 án készült el a művel. A Cantus vitae bemutatójára 1941. április 28 án, a Teleki Pál öngyilkosságát követő átmeneti koncerttilalom lejártával került sor a Királyi Operaházban. A hangversenyen, melyet másnap megismételtek, a budapesti filharmonikusok játszottak, a Fővárosi Kórus, illetve az Erzsébet Nõiskola kórusa énekelt, s maga Dohnányi vezényelt. A szólisták: Rigó Magda (szoprán), Basilides Mária (alt), Rösler Endre (tenor) és Losonczy György (basszus). Nem lehet túlbecsülni, mekkora hatással volt a Cantus vitae a közönségre. Falk Géza zenekritikus a következõt írta: Nagy keresztelőt ül a magyar muzsika. Új és hatalmas alkotás született, mely talán legkedvesebb "zenei gyermeke" az apának és a nagy családnak: Dohnányinak és a magyar nemzetnek. A nagy fegyverzajban alig dalol költő. Dohnányi megtörte ezt a hallgatást és az emberiség komoly meglepetésére nem valami kis örömet szerző aprósággal, hanem élete egyik legnagyobb alkotásával, talán főművével ajándékozta meg a zeneszomjas világot. Dohnányi Ilona, a zeneszerző harmadik felesége életrajzában így írta le a közönség reakcióját a mű hallatán: A budapesti Operaházra nyomasztó felhő telepedett. Ám hamar elillant, amikor a budapesti filharmonikusok megjelentek a színpadon - élükön elnök-karmesterükkel, körös-körül a kórussal, hogy megkezdjék az elõadást. Amikor a Cantus vitae ősbemutatója végéhez ért, az Operában tökéletes csend honolt. Az embereket annyira megragadta, annyira mélyen megrázta a zene, hogy mozdulatlanul ültek. Csak jóval késõbb kezdődött a viharzó taps.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.