Klasszikus

Dohnányi fantasztikus oratóriuma CD-n

2004.09.21. 00:00
Ajánlom
Igazi lemezritkaságot jelentetett meg a Magyar Rádió öt nappal azelőtt, hogy a Magyarországon eleddig összesen kétszer elhangzott, s anno 1941-ben a zeneszerző óriás, Dohnányi Ernő által vezényelt Cantus vitae című oratóriumot a Magyar Rádió zenei együtteseinek és négy szólistának tolmácsolásában a Zeneakadémián élőben is meg lehet majd hallgatni, mint az idei Oratórium-bérlet első előadását.

A komolyzenei CD-bemutatónak az Uránia Filmszínház adott otthont, ahol nemcsak a felvételben (s a szeptember 25-i, szombati előadásban) résztvevő művészek jelentek meg, de a Dohnányi Ernő Archívum vezetője és munkatársa, valamint Szlabey Ernőné, kinek férje a Magyarországon élő Dohnányi utódok utolsó ágát jelenti.

Némileg szokatlan módon egyik kollégánk, Bánkúti Gábor a Reggeli Krónikában egy héttel korábban elhangzott lemezbemutatóját hallgattuk meg először. Ebben a 7.39 percben ugyanis sűrítve hallható volt mindaz, amit Dohnányi Ernőről, a magyar Faustnak is nevezett librettó alapanyagról (Madách Imre: Az ember tragédiája), s a zenei anyagról tudni lehet, s kell. Természetesen a mintegy másfél órányi zenei anyagból is ízelítőt kaptunk (adtunk)… de, hogy igazi szép keretben legyen ez a bemutató: a Bánkúti-riport elején a mű első tétele csendült föl, a sajtótájékoztató végén pedig az utolsó, a 21. („…Hozsána néked, Jóság!”)

Dohnányi Ernő magmun opusa különös módon került a koncertet vezénylő Strausz Kálmán figyelmének középpontjába; erről, s a nagy vállalkozásról (kották beszerzése, betanulás, 6-os stúdióban való felvétel és a felismerés: valami csoda született, amit jó lenne CD-n kiadni!) beszélt Strausz Kálmán, aki „egyebekben” a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya. Persze, az igazi nagy szerelem nehezen önthető szavakba… Ezt követően a négy szólista – Korondi Anna, Meláth Andrea, Mukk József és Tóth János - közül a jelenlévő Tóth János (basszus) mesélte el, milyen felemelő számára ebben a felvételben és előadásban részt venni, ahol a luciferi gondolatok mélységének tolmácsolása a szerepe.

Kiszely-Papp Deborah zongoraművész, úgyis, mint a Dohnányi Ernő Archívum vezetője kérdésre elmondta, miként készültek az 1941-es ősbemutató után az Egyesült Államokban a 2002-es (!) premierre (amely egyébként a német nyelvű változat ősbemutatója volt). S arról is beszélt, hogy a Floridai Állami Egyetemen – ahol a zeneszerző 1949-től haláláig professzorként tanított, dolgozott – és az Államokban, mekkora pezsgést hozott, milyen érdeklődést keltett a Dohnányi Fesztiválra (születésének 125. évfordulója) végre előadott mű.

A Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetője, Thész Gabriella arról beszélt, hogy bár a nyár közepén folytak a próbák – épp a Balatonról jöttek föl a gyerekek – milyen örömmel vetették bele magukat a munkába, s hogy a darab kapcsán sok családnál előkeresték Madách főművét. Az pedig igen jól jellemzi a gyermekek műveltségét, zenei felkészültségét, hogy a gyermekkórus saját szövegében a Psalmus sorait is felfedezte. (…„Önbecsét csak, ki nagyot tesz, / Szégyenelve tenni másképp; / És e szégyen öntudatja / A hitványat földre szegezi, / a dicsőet felragadja.”)

A dupla CD keddtől vásárolható meg a Vevőszolgálaton, illetve szombaton, a Zeneakadémiai koncert előtt is árusítjuk a helyszínen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.