Klasszikus

Dohnányi Szegedi miséje – Szegeden

2003.06.05. 00:00
Ajánlom
2003. június 13-án a Rádióénekkar és a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában ritkán hallható kompozíció csendül fel a szegedi Dómban: Dohnányi Ernő 1930-ban, a szegedi Fogadalmi templom felszentelésére írt miséje.

Az est karmestere Strausz Kálmán, az szólistaként Frankó Tünde, Németh Judit, Somorjai Simon és Szüle Tamás lép fel. A Szegedi Egyházzenei Heteket záró hangversenyt a Bartók rádió élőben közvetíti.

1930-ban a szegedi Fogadalmi templom felszentelésére zeneszerzői pályázatot írtak ki ünnepi mise komponálására. A pályázaton 19 zeneszerzõ vett részt, a zsűri Dohnányi Ernő Missa in dedicatione Ecclesiae című alkotását választotta. Bemutatása óta Szegedi mise néven ismerjük ezt a négy szólistára, dupla vegyeskarra és szimfonikus zenekarra írt kompozíciót. A nemrégen elhunyt kitűnő Dohnányi tanítvány, Vázsonyi Bálint írja Dohnányi-monográfiájában: „A szerzőnek alkalma nyílt mindent felhasználni, ami kincsesházában az évtizedek során összegyűlt. A liturgikus zene szigorú szabályait még pozsonyi diáksága alatt magába szívta. Négy szólista, két vegyeskar, és finom kézzel összeállított zenekar szolgálja az anyagot, mely ilyen módon helyenként tizenkétszólamú írásmódra is alkalmat kínál. Dohnányi ezt az artistamutatványnak is beillő feladatot épp oly könnyedén kezeli, mint minden mást. A Credo tizenhat taktusos témája ostinatoszerűen vonul végig a tételeken, amely az erre a témára komponált tizenöt variáció sorozata."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.