Klasszikus

Dohnányira és Weinerre emlékezik a Zeneakadémia

2010.02.27. 23:12
Ajánlom
Az ötven éve elhunyt Weiner Leó tiszteletére a hallgatók főszereplésével rendez koncertsorozatot a Liszt Akadémia, míg Onczay Csaba csellóművész Dohnányi halálának szintén félévszázados évfordulója alkalmából ad hangversenyeket.

Kétség sem fér hozzá: 2010 az emlékévek éve. A németek Schumann-évet tartanak, nemrég kezdődött a Chopin-jubileum és heteken belül indul az Erkel-Mahler év. A Zeneakadémia azonban külön utakon jár, és saját hagyományait ápolja, amikor néhai tanáraira emlékezve Dohnányi-emlékkoncerteket és Weiner-évet hirdet.

A 125 éve született és 50 éve elhunyt Weiner Leó, a Zeneakadémia legendás kamarazenetanára emlékére rendezendő programsorozat március 2-án a Művészetek Palotájában a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekarának hangversenyével veszi kezdetét (melyen Weiner végtelenül szellemes és ritkán hallható Farsang című scherzója után két nagy Mahler-mű is elhangzik). A koncert egyben az egyetem Karmester és Karvezetés Tanszékének új vezetője, Ligeti András bemutatkozását is jelenti.

A Weiner-év megnyitója után, várhatóan március folyamán elindul a Liszt Akadémia és a Weiner Alapítvány új weboldala. A nagyközönséget és a szakmát egyaránt célzó oldalon részletes életrajz, kommentált műjegyzék, visszaemlékezések, a teljes, Weinerrel kapcsolatos bibliográfia, valamint dokumentumokat és fotókat tartalmazó galéria lesz megtekinthető.

Az emlékév második fontos állomása a 2010. április 19-24. között a Régi Zeneakadémia épületében rendezett Weiner Kamarazenei Verseny lesz. A komolyzenei vetélkedőn vonósnégyes, vonóstrió és hegedű-zongora duó kategóriában indulhatnak a fiatal művészek.

Weiner Leó előtt tisztelegnek a Liszt Akadémia egykori és jelenlegi növendékei az Alma Mater koncertsorozat június 4-ei előadásán is. Az est folyamán Weiner Tündértánca és 3. G-dúr vonósnégyese, valamint Dohnányi Ernő fisz-moll szvitje és c-moll zongoraötöse fog elhangozni. A kamaraestek programjáról további részleteket a sorozat saját, frissen elkészült weboldalán olvashatnak az érdeklődők.

Dohnányi Ernő manapság jóval kevesebb figyelmet kap Bartók és Kodály mellett, pedig a húszas-harmincas években Budapesten és világszerte is rendkívüli népszerűségnek örvendett. Ezt a sikersorozatot igyekszik megismételni Onczay Csaba, aki már tavaly nagysikerű Dohnányi-koncertet adott San Franciscóban. A Liszt Akadémia Kossuth-díjas csellóművésze  február 25-én a Római Magyar Akadémián az op. 8 b-moll gordonka-zongora szonátát játssza majd Gulyás Mártával, július 27-én pedig - Dohnányi Ernő születésnapján - a komponista utolsó éveinek helyszínén, a floridai Tallahassee-ban ad majd koncertet. 

A megemlékezések sorát október 15-én az Óbudai Társaskörben tartandó Dohnányi-koncert zárja. Ez a kamarahangverseny is igazi csemegének számít, hiszen a műsoron olyan művek szerepelnek, mint Dohnányi Szerenádja (vonóstrió, 1902 Bécs), valamint hegedű-cselló szonátája. Ezen az esten Gulyás Márta, Szabadi Vilmos és Bársony László lesznek Onczay Csaba partnerei.


www.zeneakademia.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.
Plusz

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.