Klasszikus

Dohnányira és Weinerre emlékezik a Zeneakadémia

2010.02.27. 23:12
Ajánlom
Az ötven éve elhunyt Weiner Leó tiszteletére a hallgatók főszereplésével rendez koncertsorozatot a Liszt Akadémia, míg Onczay Csaba csellóművész Dohnányi halálának szintén félévszázados évfordulója alkalmából ad hangversenyeket.

Kétség sem fér hozzá: 2010 az emlékévek éve. A németek Schumann-évet tartanak, nemrég kezdődött a Chopin-jubileum és heteken belül indul az Erkel-Mahler év. A Zeneakadémia azonban külön utakon jár, és saját hagyományait ápolja, amikor néhai tanáraira emlékezve Dohnányi-emlékkoncerteket és Weiner-évet hirdet.

A 125 éve született és 50 éve elhunyt Weiner Leó, a Zeneakadémia legendás kamarazenetanára emlékére rendezendő programsorozat március 2-án a Művészetek Palotájában a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekarának hangversenyével veszi kezdetét (melyen Weiner végtelenül szellemes és ritkán hallható Farsang című scherzója után két nagy Mahler-mű is elhangzik). A koncert egyben az egyetem Karmester és Karvezetés Tanszékének új vezetője, Ligeti András bemutatkozását is jelenti.

A Weiner-év megnyitója után, várhatóan március folyamán elindul a Liszt Akadémia és a Weiner Alapítvány új weboldala. A nagyközönséget és a szakmát egyaránt célzó oldalon részletes életrajz, kommentált műjegyzék, visszaemlékezések, a teljes, Weinerrel kapcsolatos bibliográfia, valamint dokumentumokat és fotókat tartalmazó galéria lesz megtekinthető.

Az emlékév második fontos állomása a 2010. április 19-24. között a Régi Zeneakadémia épületében rendezett Weiner Kamarazenei Verseny lesz. A komolyzenei vetélkedőn vonósnégyes, vonóstrió és hegedű-zongora duó kategóriában indulhatnak a fiatal művészek.

Weiner Leó előtt tisztelegnek a Liszt Akadémia egykori és jelenlegi növendékei az Alma Mater koncertsorozat június 4-ei előadásán is. Az est folyamán Weiner Tündértánca és 3. G-dúr vonósnégyese, valamint Dohnányi Ernő fisz-moll szvitje és c-moll zongoraötöse fog elhangozni. A kamaraestek programjáról további részleteket a sorozat saját, frissen elkészült weboldalán olvashatnak az érdeklődők.

Dohnányi Ernő manapság jóval kevesebb figyelmet kap Bartók és Kodály mellett, pedig a húszas-harmincas években Budapesten és világszerte is rendkívüli népszerűségnek örvendett. Ezt a sikersorozatot igyekszik megismételni Onczay Csaba, aki már tavaly nagysikerű Dohnányi-koncertet adott San Franciscóban. A Liszt Akadémia Kossuth-díjas csellóművésze  február 25-én a Római Magyar Akadémián az op. 8 b-moll gordonka-zongora szonátát játssza majd Gulyás Mártával, július 27-én pedig - Dohnányi Ernő születésnapján - a komponista utolsó éveinek helyszínén, a floridai Tallahassee-ban ad majd koncertet. 

A megemlékezések sorát október 15-én az Óbudai Társaskörben tartandó Dohnányi-koncert zárja. Ez a kamarahangverseny is igazi csemegének számít, hiszen a műsoron olyan művek szerepelnek, mint Dohnányi Szerenádja (vonóstrió, 1902 Bécs), valamint hegedű-cselló szonátája. Ezen az esten Gulyás Márta, Szabadi Vilmos és Bársony László lesznek Onczay Csaba partnerei.


www.zeneakademia.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.