Klasszikus

Dohnányira és Weinerre emlékezik a Zeneakadémia

2010.02.27. 23:12
Ajánlom
Az ötven éve elhunyt Weiner Leó tiszteletére a hallgatók főszereplésével rendez koncertsorozatot a Liszt Akadémia, míg Onczay Csaba csellóművész Dohnányi halálának szintén félévszázados évfordulója alkalmából ad hangversenyeket.

Kétség sem fér hozzá: 2010 az emlékévek éve. A németek Schumann-évet tartanak, nemrég kezdődött a Chopin-jubileum és heteken belül indul az Erkel-Mahler év. A Zeneakadémia azonban külön utakon jár, és saját hagyományait ápolja, amikor néhai tanáraira emlékezve Dohnányi-emlékkoncerteket és Weiner-évet hirdet.

A 125 éve született és 50 éve elhunyt Weiner Leó, a Zeneakadémia legendás kamarazenetanára emlékére rendezendő programsorozat március 2-án a Művészetek Palotájában a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekarának hangversenyével veszi kezdetét (melyen Weiner végtelenül szellemes és ritkán hallható Farsang című scherzója után két nagy Mahler-mű is elhangzik). A koncert egyben az egyetem Karmester és Karvezetés Tanszékének új vezetője, Ligeti András bemutatkozását is jelenti.

A Weiner-év megnyitója után, várhatóan március folyamán elindul a Liszt Akadémia és a Weiner Alapítvány új weboldala. A nagyközönséget és a szakmát egyaránt célzó oldalon részletes életrajz, kommentált műjegyzék, visszaemlékezések, a teljes, Weinerrel kapcsolatos bibliográfia, valamint dokumentumokat és fotókat tartalmazó galéria lesz megtekinthető.

Az emlékév második fontos állomása a 2010. április 19-24. között a Régi Zeneakadémia épületében rendezett Weiner Kamarazenei Verseny lesz. A komolyzenei vetélkedőn vonósnégyes, vonóstrió és hegedű-zongora duó kategóriában indulhatnak a fiatal művészek.

Weiner Leó előtt tisztelegnek a Liszt Akadémia egykori és jelenlegi növendékei az Alma Mater koncertsorozat június 4-ei előadásán is. Az est folyamán Weiner Tündértánca és 3. G-dúr vonósnégyese, valamint Dohnányi Ernő fisz-moll szvitje és c-moll zongoraötöse fog elhangozni. A kamaraestek programjáról további részleteket a sorozat saját, frissen elkészült weboldalán olvashatnak az érdeklődők.

Dohnányi Ernő manapság jóval kevesebb figyelmet kap Bartók és Kodály mellett, pedig a húszas-harmincas években Budapesten és világszerte is rendkívüli népszerűségnek örvendett. Ezt a sikersorozatot igyekszik megismételni Onczay Csaba, aki már tavaly nagysikerű Dohnányi-koncertet adott San Franciscóban. A Liszt Akadémia Kossuth-díjas csellóművésze  február 25-én a Római Magyar Akadémián az op. 8 b-moll gordonka-zongora szonátát játssza majd Gulyás Mártával, július 27-én pedig - Dohnányi Ernő születésnapján - a komponista utolsó éveinek helyszínén, a floridai Tallahassee-ban ad majd koncertet. 

A megemlékezések sorát október 15-én az Óbudai Társaskörben tartandó Dohnányi-koncert zárja. Ez a kamarahangverseny is igazi csemegének számít, hiszen a műsoron olyan művek szerepelnek, mint Dohnányi Szerenádja (vonóstrió, 1902 Bécs), valamint hegedű-cselló szonátája. Ezen az esten Gulyás Márta, Szabadi Vilmos és Bársony László lesznek Onczay Csaba partnerei.


www.zeneakademia.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.